2021. január 15.

Milyen trendek uralhatják 2021-ben a magyar építőipart?

Milyen trendek uralhatják 2021-ben a magyar építőipart?

Rendkívül gyenge évet zárt 2020-ban a magyar építőipar. A járványhelyzetnek köszönhetően ugyanis gyökeres átalakulások mentek végbe, vállalkozások mentek csődbe, beruházások hiúsultak meg vagy tolódtak el, miközben a magánszemélyek költekezési szokásai is megváltoztak, aminek a hatása nagyon érződött a teljes ágazaton.

 

Adja magát a kérdés ezek után, hogy mi vár ránk 2021-ben? Mivel nagyon nehéz bármit is megjósolni a jelenlegi helyzetben, ezért úgy döntöttünk, hogy Kiss Norberthez, a Békás Épker építőanyag-kereskedés tulajdonosához fordulunk válaszért, aki belülről látja az iparág történéseit, ezáltal átfogóbb képet tud adni arról, hogy mi várható jövőben!

 

Minden a vakcinától függ

Norbert rögtön azzal kezdte mondandóját, hogy nemcsak az építőipar, hanem tulajdonképpen minden egyes szegmens, a teljes gazdaság a vakcinában bízik most a leginkább, hiszen az elmúlt hónapokban világossá vált: minden országban, így itthon is akkor várható csak igazán fellendülés, ha megkezdődik az emberek beoltása.

Ezzel ugyanis visszaállhat a régi rendszer, beindulhat a gazdaság, mely apránként mindenhol érezteti majd hatását, előbb a munkaerőpiacon, majd lassan, de biztosan természetesen az építőiparban is. A jelenlegi állás alapján tavaszra a lakosság nagyrésze már be lesz oltva, így azt követően rohamléptékű növekedés veheti kezdetét, ha a vakcina beváltja a hozzá fűzött reményeket.

 

Újabb drágulások várhatók

Noha az élet ismét beindul majd az országban és az építőiparon belül egyaránt növekedés várható, Kiss Norbert kiemelte: már most látszik a gyártók gyakorlatán, hogy áremelkedések várhatók, különösen az építőanyagok tekintetében, ami nyilván egymás után hozza majd a teljes szegmensen belüli drágulást.

Hogy konkrétan mekkora mértékű emelések várhatók, azt egyelőre lehetetlen megjósolni, hiszen függ attól is, hogy a járványhelyzet mennyire tudja elmélyíteni a válságot, de a gyártók már most megkezdték az árak feltornázását, és ez tavaszig várhatóan tovább folytatódik majd, tehát 2021-ben biztosan nagyobb költségekkel találkozhatnak a beruházók, az építkezők vagy a felújító magánszemélyek, mint korábban.

 

Az otthonfelújítási támogatás nagy segítség lehet

Azért természetesen közel sem látja sötéten a jövőt a Békás Épker tulajdonosa, hiszen úgy gondolja, hogy az induló otthonfelújítási támogatás az építőipar fellendítésének szempontjából fontos támpont lehet, még ha közel sem elegendő önmagában ahhoz, hogy normalizálódjon a helyzet.

A támogatás lényege, hogy a családok 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek otthonfelújítás esetén, mely utólagos támogatás lévén – azaz előbb el kell költeni az összeget, majd utólag lehet visszaigényelni azt – csak néhány hónap múlva mutathatja meg hatását, de az építőanyagokhoz kapcsolódó forgalmon biztosan hamar érezteti hatását, hiszen nemcsak munkadíj, hanem anyagköltség is számlázható belőle.

Nyilvánvalóan az építőipar beindításához a felújítások helyett nagyobb beruházásokra lenne szükség, azonban ehhez előbb a gazdaság ismételt felélénkítésére van szükség, ami nem megy egyik napról a másikra a történtek után.

 

Az 5 százalékos lakásáfa visszatérése nagyobb hatással lesz az iparágra

Ha az otthonfelújítási támogatás inkább csak lokálisan, de mindenképpen kisebb mértékben is, az 5 százalékos lakásáfa visszatérése azonban mindenképpen jelentős segítségnyújtás lehet majd a magyar építőipar számára 2021-ben, hiszen a kormány visszahozza ezt a sokak által kedvelt intézkedést, mely 2016. január 1. és 2020. január 1. között volt érvényben.

Mivel egyelőre a kapcsolódó jogszabályokat nem dolgozták ki, jelenleg kifejezetten sok a kérdés az 5 százalékos lakásáfa ismételt bevezetése kapcsán. Az azonban biztos, hogy lesznek változások a korábbiakhoz képest, illetve az is világosan látszik, hogy az intézkedés csak az év második felében éreztetheti majd jelentősebb mértékben a hatását.

A törvényjavaslat szerint az 5 százalékos lakásáfa minden olyan új építésű ingatlanra érvényes, melynek ügyletét 2021. január 1. után teljesítették, tehát a már folyamatban lévő építkezésekre is érvényes lehet, illetve az esetleg elakadt beruházások folytatását egyaránt megkönnyítheti, de nagyobb hatása csak hosszabb távon lesz érezhető az intézkedésnek.

 

Újraindulnak a házépítések

Amennyiben a legoptimistább forgatókönyvet nézzük, azaz tavasszal ismét beindul a magyar gazdaság, akkor annak a hatása Kiss Norbert szerint rövidesen érződhet majd az építőiparban is, egészen pontosan az építkezések újraindulásával. Legyen szó félbemaradt beruházásokról, beragadt tervekről, késleltetett projektekről vagy teljesen új építkezésekről, 2021-ben ezek mind fontos szerephez juthatnak az ágazaton belül.

A társasházak és egyéb nagyobb kivitelezések kapcsán nagy változás viszont még nem várható, az ezekhez kapcsolódó munkálatok legkorábban 2022-ben indulhatnak majd be olyan mértékben, hogy annak érezhető hatása legyen, addig a kertes házak építése segítheti meg az iparág talpra állását – illetve fennmaradását –, vagyis hangsúlyos szerepet kap ebből a szempontból az agglomeráció.

(X)

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo