2016. február 29.

Nagyot csökkenhet az energiatároló rendszerek ára

Nagyot csökkenhet az energiatároló rendszerek ára

Az elkövetkező 15 évben 70 százalékkal csökkenhet az energiatároló rendszerek átlagára, amivel elhárulhat a legnagyobb akadály a megújuló energiaforrások igazán hatékony felhasználása elől.

A megújuló energiaforrások alkalmazásának legnagyobb akadálya, hogy termelésük üteme jelentősen eltér a felhasználás ütemezésétől – az előbbi ugyanis nagymértékben a természeti-időjárási viszonyoktól függ (pl. attól, hogy éppen süt-e nap vagy fúj-e a szél), az utóbbi pedig az életvitel sajátosságaitól (akkor világítunk, amikor sötét van, de még nem alszunk, akkor fűtünk, amikor hideg van stb.). A megoldás természetesen az energiatárolás lehet: az adott időszakban megtermelt energiát „el kell tenni" későbbre, a felhasználás kívánt időszakára. Csakhogy épp ez az a technológiai fázis, amire pillanatnyilag meglehetősen drága megoldások állnak csak rendelkezésre.

A Trendek és Stratégiák portál ifj. Chikán Attila energetikai szakértőre hivatkozva írja: a Tesla cég által nagy volumenben gyártott Powerwall kisebb modelljeinek árai is ma még 800 ezer forint körül mozognak, a Samsung hasonló termékeié (SDI ESS) pedig még ennél is drágábbak. Bár ezek a berendezések igen ígéretesek, hiszen kapacitásuk már alkalmas egy-egy családi ház energiaellátására, a viszonylag magas ár jelenleg gátat szab tömeges elterjedésüknek.

A Citibank elemzése szerint nagyjából 150 és 230 dollár/Kwh szintre – a jelenlegi árfolyamon számolva 43.500-66.700 forintra – kell csökkennie az energiatároló technológiák árának ahhoz, hogy megindulhasson a nagyméretű, mega-gigawattnyi szintű tárolók építése. Szerintük ez 2030-ra fog bekövetkezni, bár úgy számolnak, hogy addigra már mintegy 240 GW tárolókapacitás az emberiség rendelkezésére fog állni, mintegy 400 milliárd dollár értékben – írja ifj. Chikán Attila

A cikk idézi a World Energy Council előrejelzését is, mely szerint az elkövetkező 15 évben 70 százalékkal fog csökkenni az energiatároló rendszerek átlagára, így a lakosságiaké is, ami valóban rendkívül biztatóan hangzik.

hírlevél-feliratkozás

épjog