2022. mjus 11.

Önhordó és csavarmentes ívszerkezetek

Önhordó és csavarmentes ívszerkezetek

Az idén 20 éves DAV Mérnöki Kft. neve eddig is jól csengett a csarnoképítések világában – a rácalmási székhelyû cég mostanra több mint 210 ezer négyzetméternyi alapterületet fedett le a saját innovációja eredményeként megalkotott HungaroSpan ívszerkezetekkel. A közelmúltban történetük legnagyobb feladataként a kukoricafeldolgozás és a terménykereskedelem meghatározó hazai szereplõje, a nagyigmándi CornMill Hungary Kft. számára kiviteleztek 10 nagy méretû terménytárolót.

„Folyamatosan bõvülõ volumeneink miatt kerestünk gyorsan, könnyen megvalósítható és az igényeinkre szabható terménytárolási megoldást. Alaposan körbejártuk a lehetõségeket, felmértük a potenciális partnerek referenciáit is, végül mindent egybevetve a DAV ajánlata volt a legkedvezõbb. A lényeg pedig, hogy nemcsak az ajánlat volt rendben, hanem a megvalósítás is. Pontosan azt kaptuk, amit vártunk és amire szükségünk volt” – fogalmazott Vámosi Gábor, a CornMill Hungary Kft. ügyvezetõ igazgatója.

A 10 épület a DAV védjegyének számító HSV500 íves elemekbõl áll. A szerkezeti minõségû, tûzihorganyzott acéllemezek rasztermérete 514 mm, a lemezvastagság és a geometria pedig a statikai analízisek során méretezhetõ. Az ezzel a technológiával készülõ, egyedülállóan kedvezõ kivitelezési költségû csarnokok önhordók és csavarmentesek, ami a 100 százalékban szabad belsõ teret és a beázásmentességet is garantálja.

 

A projekt fõbb paraméterei:

• összes nettó alapterület: 13.983 m2,

• teljes tárolókapacitás: 41.947 tonna.

 

További volumenadatok:

• 15.500 m3 földmunka, 22.000 m2 geotextília és georács,

• 9.500 m3 kõágyazat, 4.800 m2 térbeton,

• 6.750 m3 bedolgozott beton, 380 tonna horganyzottlemez-alapanyag, 346 tonna betonacél.

A mocsaras talaj miatt a tárolóknál speciális alapozásra volt szükség, amit a cég 1480 darab állócölöp segítségével valósított meg, bizonyítva, hogy jelentõs mérnöki tudására, két évtizedes tapasztalatára és saját kapacitásaira építve képes megoldani minden kihívást.

Önhordó és csavarmentes ívszerkezetek

A kivitelezés összesen 10 hónapot ölelt fel, de a megbízó a már kész létesítményeket menet közben folyamatosan birtokba vehette. A projekt eredményérõl sokat elmondanak a CornMill Hungary Kft. ügyvezetõ igazgatójának szavai: „A mai bizonytalan világban meg kell becsülni, ha egy megbízható, jó partnerre talál egy cég. Mi is ezt tesszük, hiszen az elsõ ütem sikerébõl kiindulva 8 újabb terménytároló építésével bíztuk meg a DAV Mérnöki Kft.-t!”

(x)

hrlevl-feliratkozs

épjog