2022. május 11.

Önhordó és csavarmentes ívszerkezetek

Önhordó és csavarmentes ívszerkezetek

Az idén 20 éves DAV Mérnöki Kft. neve eddig is jól csengett a csarnoképítések világában – a rácalmási székhelyű cég mostanra több mint 210 ezer négyzetméternyi alapterületet fedett le a saját innovációja eredményeként megalkotott HungaroSpan ívszerkezetekkel. A közelmúltban történetük legnagyobb feladataként a kukoricafeldolgozás és a terménykereskedelem meghatározó hazai szereplője, a nagyigmándi CornMill Hungary Kft. számára kiviteleztek 10 nagy méretű terménytárolót.

„Folyamatosan bővülő volumeneink miatt kerestünk gyorsan, könnyen megvalósítható és az igényeinkre szabható terménytárolási megoldást. Alaposan körbejártuk a lehetőségeket, felmértük a potenciális partnerek referenciáit is, végül mindent egybevetve a DAV ajánlata volt a legkedvezőbb. A lényeg pedig, hogy nemcsak az ajánlat volt rendben, hanem a megvalósítás is. Pontosan azt kaptuk, amit vártunk és amire szükségünk volt” – fogalmazott Vámosi Gábor, a CornMill Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

A 10 épület a DAV védjegyének számító HSV500 íves elemekből áll. A szerkezeti minőségű, tűzihorganyzott acéllemezek rasztermérete 514 mm, a lemezvastagság és a geometria pedig a statikai analízisek során méretezhető. Az ezzel a technológiával készülő, egyedülállóan kedvező kivitelezési költségű csarnokok önhordók és csavarmentesek, ami a 100 százalékban szabad belső teret és a beázásmentességet is garantálja.

 

A projekt főbb paraméterei:

• összes nettó alapterület: 13.983 m2,

• teljes tárolókapacitás: 41.947 tonna.

 

További volumenadatok:

• 15.500 m3 földmunka, 22.000 m2 geotextília és georács,

• 9.500 m3 kőágyazat, 4.800 m2 térbeton,

• 6.750 m3 bedolgozott beton, 380 tonna horganyzottlemez-alapanyag, 346 tonna betonacél.

A mocsaras talaj miatt a tárolóknál speciális alapozásra volt szükség, amit a cég 1480 darab állócölöp segítségével valósított meg, bizonyítva, hogy jelentős mérnöki tudására, két évtizedes tapasztalatára és saját kapacitásaira építve képes megoldani minden kihívást.

Önhordó és csavarmentes ívszerkezetek

A kivitelezés összesen 10 hónapot ölelt fel, de a megbízó a már kész létesítményeket menet közben folyamatosan birtokba vehette. A projekt eredményéről sokat elmondanak a CornMill Hungary Kft. ügyvezető igazgatójának szavai: „A mai bizonytalan világban meg kell becsülni, ha egy megbízható, jó partnerre talál egy cég. Mi is ezt tesszük, hiszen az első ütem sikeréből kiindulva 8 újabb terménytároló építésével bíztuk meg a DAV Mérnöki Kft.-t!”

(x)

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

2023. szeptember 21-étől csak e-Papír szolgáltatáson keresztül nyújthatók be az elektronikus, közigazgatási keresetek

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (1. rész)

épjog