2015. január 26.

Online számíthatjuk a Ψ-értéket az Isokorb elemekhez

Online számíthatjuk a Ψ-értéket az Isokorb elemekhez

Az erkély vonalában kialakuló hőhíd ellen hagyományosan a lemez körbeszigetelésével védekeznek. Azonban mind a gyakorlati tapasztalatok, mind a hőtechnikai számítások igazolják, hogy így az erkély és a fal csatlakozási vonala továbbra is az épületet körülvevő hőszigetelő burok egyik leggyengébb pontja marad.

Körbeszigeteléssel az erkély és a fal csatlakozási pontjánál két hőhídtípus jelentkezik egyszerre: geometriai hőhíd (az erkélylemezt körülvevő hőszigetelő felület esetén keskeny sávnyi homlokzati felülethez óriási lehűlő felület tartozik), valamint szerkezeti hőhíd (a jó hőszigetelésű fal helyett itt betonacélokat tartalmazó, nem hőszigetelő betonsáv található). A probléma legkorszerűbb megoldása, ha a külső erkélyszerkezetet hőszigetelő kapcsolóelemmel választjuk el a belső lemeztől. Ilyen elem a Schöck Isokorb, ami összeköti az erkélyt a belső födémlemezzel úgy, hogy közben megakadályozza a hőhíd kialakulását.

Online számíthatjuk a Ψ-értéket az Isokorb elemekhez

A kapcsolódási vonal hőtechnikai jellemzésére a vonalmenti hőátbocsátási tényező (Ψ-érték) alkalmas, ami kifejezi a csatlakozási vonal többlethőveszteségét az alapfelület hőveszteségéhez képest. A szakemberek gyakran szeretnék tudni a Schöck Isokorb elemek Ψ-értékét. Ez azonban így nem értelmezhető, mert a Ψ-érték függ a csatlakozás geometriájától és a környező szerkezetek (fal, burkolatok, hőszigetelés) vastagságától és anyagától.

Ezen segít a Schöck cég honlapján elérhető online Ψ-érték számítás, aminek segítségével néhány lépésben kiszámítható egy konkrét erkélycsatlakozás vonalmenti hőátbocsátási tényezője.

Online számíthatjuk a Ψ-értéket az Isokorb elemekhez

A számítás során meg kell adni a csomópont és környezetének anyagait és vastagsági méreteit, illetve ki kell választani a statikailag méretezett Isokorb-típust. A kalkulációt nagyban segíti, hogy a jellemző anyagok és azok λ-értékei katalógusszerűen összegyűjtve megtalálhatók az oldalon, a szakembernek csak ki kell választania a megfelelőt.

A számítás a www.schoeck.de honlapon a serviceWärmebrücken-Rechner menüpontban (www.psi.schoeck.de/isokorb/) érhető el; a program jelenleg csak német nyelven áll rendelkezésre, de hamarosan megjelenik magyar nyelven is.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog