2018. március 27.

Öt tipp a professzionális szigeteléshez

Öt tipp a professzionális szigeteléshez

A professzionálisan megtervezett és kivitelezett szigeteléssel nemcsak a gázszámla közel 50 százaléka, de rengeteg idő is megtakarítható, ráadásul sok bosszúság is elkerülhető. A Knauf Insulation szakemberei 5 pontban gyűjtötték össze, hogy mire érdemes odafigyelniük azoknak, akik új vagy meglévő családi házukat tervezik szigetelni. A szakértők tanácsaival több százezer forintos nem várt költség kerülhető el, és ha mindent jól csinálunk, otthonunk energiahatékonyabb és pénztárcakímélőbb is lesz.

1. Kezdjük mindig az audittal!

Az épületenergia-hatékonysági felújítások alfája és ómegája az energetika audit, amelynek során szakember méri fel a szigetelni tervezett ház energetikai állapotát, illetve azt, hogy hol vész el a legtöbb energia, a tanúsítványban pedig javaslatot tesz az energiamegtakarítás lehetőségeire. Az audit eredményeként kiderülhet, hogy a hőszigetelést megelőzően az ablakok cseréje a szükséges első lépés. Az audit ára már azzal többszörösen megtérül, hogy megmutatja, milyen minőségű és vastagságú hőszigetelést szükséges alkalmazni a ház falain a 2018. január 1-jétől hatályos, szigorított energetikai rendeletnek való megfeleléshez. Az audittal tehát elkerülhető, hogy az új épület „alulszigetelt” legyen (ami miatt csak további ráfordításokkal kaphatnánk meg a használatbavételi engedélyt), vagy éppen „túlszigeteljük” (ami pedig már a szigetelés költségének megtérülését rontja, azaz feleslegesen terheli pénztárcánkat).

Öt tipp a professzionális szigeteléshez

 

2. Folytassuk a felújítást tervezővel!

Az auditot követően a jó szigetelés – mint minden építőipari munka – a pontos tervezéssel folytatódik. Az újépítésű házak esetében a hőtechnikai terv része a kiviteli tervnek, ugyanakkor a felújítást végzők gyakran nem áldoznak rá. Pedig kellene! Építészmérnök tudja ugyanis a legpontosabban meghatározni azt, hogy az épület adottságainak függvényében milyen típusú, minőségű, nedvességtűrő, illetve teherbíró képességű szigetelőanyag kerüljön a lábazatra, a falazatra, a gyorsan hűlő épületszerkezeti elemekre vagy a födémekre, illetve a tetőtérbe. A szigetelési terv részeként a tervezőtől anyagkiírást is kapunk – ennek segítségével elkerülhető, hogy a szigeteléshez szükséges anyagokból többet, kevesebbet vagy éppen nem a megfelelő jellegűt vásároljuk meg.

Öt tipp a professzionális szigeteléshez

 

3. Gondolkozzunk rendszerben!

A pontos anyagkiírás már fél siker, aminek a másik fele akkor valósulhat meg, ha a szigetelés elemeit (a szigetelőanyagot, a ragasztót, a dübelt, az üvegszövet-hálót és a vakolatot) nem egyenként, más-más gyártók termékeit összeválogatva, hanem egy gyártó által készített rendszerként vásároljuk meg. A szigetelőrendszer elemeit a gyártók ugyanis laboratóriumi körülmények között fejlesztik ki, aminek köszönhetően a rendszer egyes elemei egymással kompatibilisek lesznek, és nem léphetnek fel közöttük káros reakciók. Ha így választunk hőszigetelő rendszert, akkor az valóban tartós és hatékony lesz, de a legtöbbet azzal nyerjük, ha a teljes rendszerre rendelkezünk a gyártó garanciájával, vagyis érvényesíteni tudjuk esetleges minőségi kifogásainkat.

Öt tipp a professzionális szigeteléshez

 

4. A szigetelőanyag megvásárlásakor is kérjünk számlát!

A tervezett hőszigetelő rendszer megvásárlásakor érdemes több kereskedőtől árajánlatot kérni, már jóval a munka megkezdése előtt. A vásárláskor legyünk következetesek, és kérjünk számlát, ez ugyanis a szigetelési rendszerre vonatkozó gyártói garancia érvényesítésének feltétele. A hőszigetelő rendszer megvásárlásában segítségünkre lehet a már kiválasztott kivitelező is, rajta keresztül akár árkedvezményt is kaphatunk a kereskedőknél. A szigetelőanyagok megvásárlásakor azonban feltétlenül legyünk jelen azért, hogy a pénzünkért valóban a legjobbat: egymással kompatibilis elemekből álló hőszigetelő rendszert kapjunk.

Öt tipp a professzionális szigeteléshez

 

5. Körültekintően válasszunk kivitelező csapatot!

Új ház építésénél az építő cég végzi majd a szigetelést is, de az utólagos hőszigetelés esetén körültekintően kell eljárni a kivitelező kiválasztásakor. Mindig több helyről kérjünk árajánlatot! Már az ajánlat külleme és részletessége is sokat elárul, ha pedig meg sem érkezik az írásos ajánlat, ne bízzuk meg a munkával a vállalkozót.

A részletes ajánlatnak tartalmaznia kell a szigetelés teljes kivitelezésének (állványozás, felületelőkészítés, ragasztás, dübelezés, felhelyezés és vakolás) árát négyzetméterre vetítve, ami alapján összehasonlíthatók az ajánlatok. A vállalkozóktól, akiket nem árt hónapokkal a tervezett szigetelés előtt elkezdeni keresni, célszerű 2-3 referenciát is kérni olyan hőszigetelési rendszerre, amilyen a mi házunkon is lesz, ugyanis a szálas szigetelőanyagokkal (kőzetgyapot, üveggyapot) készülő hőszigetelő rendszerek professzionális kivitelezéséhez nem minden vállalkozó ért.

Ahogyan autót sem vásárolunk szerződés vagy számla nélkül, a hasonló összegbe kerülő hőszigetelés kivitelezőjétől is követeljük ezt meg, még akkor is, ha ezzel nem leszünk népszerűek. Amennyiben tavasszal, illetve nyáron tervezünk szigetelni, a kivitelező kiválasztását érdemes már most elkezdeni.

hírlevél-feliratkozás

épjog