2012. április 16.

Régi és új a legújabb Metszet témája

Régi és új a legújabb Metszet témája

Három elemző írás is foglalkozik a Zsolnay Negyed együttesével. Japán, spanyol és mexikói példák, valamint a Váci1, a Zeneakadémia és a Betekits Hotel magyar példái segítik a régi és új együttélésének új módjait megismerni. A lap beszámol a márciusi budapesti Nemzetközi Építészkongresszusról és visszhangjáról is.

Bár a lap témáját a Zsolnay Negyed ihlette, a címlapra – és persze ezzel együtt a Metszet-rovatba is – a Váci1, az Első Pesti Hazai Takarékpénztár épülete került. Alpár Ignác épületét Christian Biecher, König Tamás és Wagner Péter engedélyezési, és Szécsi Zsolt, Juhász Ágnes, Kozma Klára, Baksa Péter, Dénes Katalin kivitelezési tervei szerint újították meg. A Vörösmarty tér sarkán álló, egyik első vasbaton szerkezetű épület valamikori fényéből sokat visszahoznak az aranyozott fémcsipkák a belső udvarban.

Régi és új a legújabb Metszet témája

Feszl Frigyes épületében Mányi István alakított új oktatási tereket, megtartva az utcai homlokzatot, üvegfalakkal újítva a belsőt. Az épületről Golda János írt értő és formailag rendhagyó kritikát.

Nem a régibe, inkább a régi mellé tette az új funkciót Vér Péter a veszprémi Betekints Hotel bővítésénél, így a lécburkolatos fitnessblokk afféle kerti pavilonnak tűnik.

Utóbbiról Wesselényi-Garay Andor írt kritikát, ahogy őtőle származik a Zsolnay Negyed első elemzése is. A történetre is kitérő izgalmas írást Csontos Györgyi és Wettstein Domonkos egy-egy írása egészíti ki.

A Zsolnay Negyedhez a külföldi példák közül Jordi Badia (korábbi Építészkongresszus-előadó) gyárrevitalizációja hasonlít legjobban, míg egy mexikói felújítás az avantgarde egy mementójának ad új megjelenést, Ryue Nishizawa (Rjúe Nisizava) Teshima-szigeti múzeuma pedig egyszerre műalkotás és a természet mint régi új értelmezése.

A Zöld Oldalak cikke egy fenntartható panelfelújítást mutat be Ertsey Attila tollából.

 

A Metszet a Construma alatt egyedi kedvezménnyel előfizethető itt.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog