2019. december 09.

Régi telefonközpontból modern lakóház

Régi telefonközpontból modern lakóház

Az 5. kerületben, a főváros szívében, a Szervita téren álló luxus lakóépület és hotel épületegyütteséről, annak mostani látványa alapján kevesen gondolhatják, hogy itt az egykor buzgó Belvárosi Távbeszélő Központ üzemelt. A komplex átalakítási munka során számos területen a mai kor legmodernebb technológiáját alkalmazták, ahogy a zsaluzás esetén is. Eredmény maga a stílus, az elegancia és az okosan megtervezett életterek, amelyhez a MEVA kifinomult, biztonságos rendszereit használták.

A Peschka Alfréd, Nemes Bertalan és Csernik Tamás, az Óbudai Építészstúdió vezető építészei tervei alapján épület lakóház és boutique hotel építészetileg, anyaghasználatában és szolgáltatásait tekintve is egyedi kategóriát képez; a szakirodalomban ez az ún. „Landmark” lakásfejlesztések egy példája. Az Emerald Residence exkluzív épülete eddig nem létező kategóriát teremt a fővárosi és főként a belvárosi piacon. Az épület a legigényesebb közönség elvárásait is képes kielégíteni.

Számtalan szempontból vizsgálhatjuk és elemezhetjük ezt az érdekes beruházást. Nézzük, milyen eszközök és módszerek felhasználásával oldották meg a kivitelezést és milyen kihívásokkal kellett szembenéznie a szakembereknek a zsaluzás során.

Régi telefonközpontból modern lakóház Régi telefonközpontból modern lakóház

Az épület nagy részét – ahol a lakások kaptak helyet – az átalakítás során egészen a második emeletig kellett visszabontani, majd erre épült vissza hat új szint, monolit vasbetonból. Az összesen nyolc szintes épület három legfelső szintjén felfelé egyre csökkenő alapterületű tetőteraszok találhatók a Szervita tér felől. A Petőfi Sándor utcai homlokzat 2,5 méter mélységű sávját a földszintig kellett bontani, majd az új pillérek és födémek zsaluzását, betonozását követően újjáépíteni. Ennél a szárnynál a 4,75 méter magas szerkezetek zsaluzására a MEVA MAMMUT rendszer gyors és daruzható, nagy teherbírású, fal-, illetve pillérzsaluzatait használták. Az okos kombi átkötési hellyel a MAMMUT XT alkalmazásakor egy kézmozdulattal három átkötési mód között választhattak. Minden elem szimpla- és kontraoldali zsaluként is bevethető átszerelés nélkül, ezzel jelentős időráfordítás takarítható meg, és leegyszerűsíti a logisztikát is.

Régi telefonközpontból modern lakóház

 

Zsaluzás kevesebb élőmunkával, gyorsabban

A keretes falzsalurendszerek teljesítményét és összeszerelési idejét mérő és dokumentáló szervezet legújabb, 2019. évi kiadványában (Handbuch Arbeitsorganisation Bau) közölt adatok szerint összetett falak esetén a másodiknál 25, a harmadik helyezettnél 39, a hagyományos kétoldali átkötésű megoldásnál akár 60%-kal is gyorsabban lehet a zsaluzatot összeállítani. A mérések során különböző felhasználási és összeépítési körülményeket hasonlítottak össze. Ezek támasztották alá, hogy a Mammut XT bármely, a piacon jelenleg elérhető rendszernél időtakarékosabb. A termék kifejlesztésének elsődleges célját, hogy a legkevesebb kiegészítővel és előszerelés nélkül lehessen egyoldali átkötésű falzsaluzatot használni, az eredmények egyértelműen visszaigazolták. Az eredmény azt mutatja, hogy a Mammut XT nyújtja az innovatív megoldást a monolit vasbeton szerkezetek építéséhez a jelenlegi, jellemzően szakemberhiányos időben.

 

Különleges terhelési esetekhez

Az Emerald Residence kivitelezése során az 1000 négyzetméteres födémszintek zsaluzására a költséghatékony és tetszőlegesen kombinálható MevaFlex födémrendszer nyújtotta előnyöket élvezték. A MevaFlex hagyományos fatartós födémzsalu alkalmazható minden alaprajzhoz, különleges terhelési esetekben és tetszőleges födémvastagság esetén is ideális. A födémek két teljes szintnyi zsalukészlettel épültek az ütemterv betartása érdekében a téli időjárási körülmények miatt.

Az épületszárny része egy telefon adótorony is, amelyet a kivitelezés teljes időtartama alatt meg kellett védeni a sérülésektől. Az épületsarokban, a torony sraffozott területét a földszintig vissza kellett bontani, ezt követően pedig rohamtempóban – egészen pontosan hetente 1 szint – épülnek újra ezen a területen a pillérek, a falak, a liftakna és a födémek. A bontáskor megszűnő lépcsőház miatt és a feljárás biztosításához felállítottak egy 33 méter magasságú MEVA lépcsőtornyot.

Régi telefonközpontból modern lakóház

A falak és a liftaknák is a MAMMUT falzsaluval, míg a pillérek a CaroFalt pillérzsaluzati rendszerrel épülnek, a födémek zsalurendszere pedig MevaFlex.

A Városház utcai, illetve a belső udvarra néző szárnyat, amely hotelként fog üzemelni, a negyedik emeletig kellett visszabontani, de a liftakna megépítése érdekében egy bizonyos födémszakaszt egészen a földszinttől kellett újraépíteni. A födém alatti megerősítő, függőleges szerkezetek zsaluzásához az AluStar rendszer kézi mozgatású és 60 kN/m2 teherbírású falzsalurendszert használták. Az AluStar rendszer legnagyobb, 270/90 méretű eleme is csak 65 kg, így könnyen és gyorsan mozgatható, amely hatékony munkát biztosít. Az AluStar súly és teljesítmény szempontjából a legjobb falzsalu. Tökéletesen kiegészíti a nagytáblás StarTec zsalut olyan helyeken, ahol darut nem lehet használni, így például egy 5. kerületi szűk utcában is.

 

További információ: www.meva.hu

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog