Építészkongresszus

2022. október 19.

Rezsioptimalizálás napenergiával

Rezsioptimalizálás napenergiával

A rezsicsökkentés szabályainak módosulása és a klímaváltozás mindannyiunk által érzékelhető hatásai sokakat arra ösztönöz, hogy a megújuló energiaforrások felé forduljanak. A Terrán Generon napelemes tetőcserép ideális alternatívát kínál a szolárrendszeres megoldások terén.

Fókuszban a megújuló energia

A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal adatai szerint Magyarországon 2021-ben több mint 46 ezer háztartási méretű kiserőművet telepítettek, aminek a 99,8 százaléka napelemes egység volt. Összességében tavaly év végére több mint 134 ezer háztartási méretű kiserőmű üzemelt, 1 127 MW beépített kapacitással. A jelenlegi energiaárak mellett ráadásul a beruházás akár fele annyi idő alatt is megtérülhet, mint korábban. Értéknövelő hatása is van az ingatlanra: az eddigi 4-4,5 százalékos értékkülönbözet most akár az 5-6 százalékot is elérheti.

Rezsioptimalizálás napenergiával

 

Termeljünk zöldenergiát otthon

A Terrán mindig is elkötelezett volt a környezettudatosság mellett. A vállalat saját megoldása a zöldenergia-termelésre a Terrán Generon: a tetőcserépbe integrált napelemekkel mára közel 300 háztartásnál és intézménynél találkozhatunk, ami megközelítőleg 150 000 beépített modult jelent, aminek összteljesítménye több mint 2 100 kWp. A napelemes tetőcserép tartósságát többek között a beton alapanyagnak köszönheti, így egyszerre környezettudatos, energiatakarékos, de esztétikai szempontból sem kell kompromisszumot kötni, hiszen tökéletesen illeszkedik a tető síkjába.

Rezsioptimalizálás napenergiával Rezsioptimalizálás napenergiával

 

A tökéletes párosítás

A Terrán Generon kizárólag a Terrán Zenit és Rundo síkcserepeivel kompatibilis, a két termékcsalád elemeinek mérete és formája tökéletesen illeszkedik a napelemes tetőcseréphez. A Zenit és Rundo tetőcserepek mind megjelenésükben, mind színválasztékban minden igényt kiszolgálnak. Ha a tetőfedéshez eleve ezeket használjuk, akkor később csak éppen annyi cserepet kell lecserélni napelemesre, amennyire szükség van az épület energiaellátásához. Egy átlag magyar családi házban élő négytagú család esetében – 4-5 kWp méretű rendszerrel számolva – ez hozzávetőlegesen 270 darab Generon felhelyezését jelenti. A Terrán számára kiemelten fontos, hogy az építész szakemberek igényeinek is eleget tegyen, ezért nemrégiben megújította az ArchiCAD program alá beépülő Terrán AddOnt. A felület extra funkcióval is bővült: ezentúl a Terrán Generon napelemes tetőcserépről is naprakész tervezői információk érhetők el, ráadásul már az is betervezhető a tetőfelületbe, így annak esztétikai előnyét is láthatja az építtető már a tervezési fázisban. Az ArchiCad AddOn telepítője letölthető a Terrán építészeknek dedikált oldaláról.

Olvassa be a QR-kódot és tudjon meg többet a Terrán Generonról!
Rezsioptimalizálás napenergiával

 

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog