2020. augusztus 27.

Sokrétű stúdiószigetelés fagyapottal

Sokrétű stúdiószigetelés fagyapottal

Egy kis videóstúdió kialakításához kérték a Knauf Insulation szakembereinek segítségét. A meglehetősen régi épületrész hagyományos téglából készült, nagyobb részben alumíniumlemez, kisebb részben cserépborítású tetővel. Az építő hő- és hangszigetelni szerette volna a stúdiót, de miután itt hangfelvétel is készül, a megfelelő akusztikai kialakítás is szempont volt – csendes, minél kisebb utózengésű tér kialakítása volt a cél.

A szigeteléseket – a szomszédos tűzfalak, illetve a környező helyiségek miatt – a falak belső oldalára kellett elhelyezni. Ez persze az akusztikai célok miatt is indokolt volt, de itt az egyébként inkább kívülre ajánlott hőszigetelés is csak belülre kerülhetett. Ezen túlmenően figyelembe kellett venni a költséghatékonyságot is, a projektre fordítható anyagi eszközök meglehetősen szerények voltak.

A feladat megvalósításához 50 mm vastag Tektalan és Heraklith C anyagokra esett a választás. A kívánalmaknak megfelelő technikai tulajdonságok mellett mindkét anyagnál kiválasztási szempont volt az is, hogy a préselt fagyapot a kedvező akusztikai tulajdonságokon túl jól is mutat a falon.

Sokrétű stúdiószigetelés fagyapottal

A Tektalan a külső falak belső oldalára és a mennyezetre került, a Heraklith C a belső, hőszigetelést nem igénylő falakra. A felszerelés lécvázra, a Tektalan esetében a téglafaltól mintegy 6-8 cm légréssel történt, a táblák favázhoz rögzítéséhez fém ácsszerkezeti csavarokat használtak. A felszerelés gyorsan ment, amiben a kivitelező elmondása szerint sokat segített, hogy ezeket a szigetelőtáblákat faipari körfűrészgéppel tudták szabni, ami gyakorlatilag tökéletes illesztést (ez a látható felület miatt is fontos volt) és meglehetősen takarékos, kevés hulladékkal járó felhasználást tett lehetővé.

Sokrétű stúdiószigetelés fagyapottal

A felrögzítést követően a táblák végül vizes-diszperziós festést kaptak, ezt hengerrel végezték.

Sokrétű stúdiószigetelés fagyapottal

Az eltelt időszak igazolta az elképzeléseket: a helyiségek télen egyszerűen kifűthetők, semmiféle nedvesedés, párásodás nem jelentkezett, az alkalmazott légrés kellő szellőzést biztosít a szigetelés mögött. A Tektalan hangszigetelő tulajdonságai hatásosan szűrik ki a külső zajokat, a korábbi repülőzúgás, mentősziréna, kutyaugatás már nem jut be.

Az akusztikus tulajdonságok is beváltak – természetesen nem lett süketszoba a stúdióból, ez nem is volt cél –: mind a beszéd és az énekhang, mind az akusztikus hangszerek hangja nagyon természetesen hat, a lecsengési idő optimálisan rövid, utózengés, visszhang nem tapasztalható.

A stúdió üzemeltetője elmondta, hogy azóta több zenésznek ajánlotta ezeket az anyagokat. Kisebb próbatermek, otthoni stúdiók kialakításánál sokan használnak különböző, innen-onnan származó, olcsó akusztikai – vagy általuk annak gondolt – burkolatokat és szigeteléseket. Az eredmény néha megfelelő, máskor meg nem. Azonban azt tudjuk, hogy ezekben az esetekben sosincs igazán összehasonlítási alap, tehát az eredmény megítélése valójában inkább a hiten múlik, mint mért adatokon. Az üzemeltető szerint a Knauf Insulation fagyapot termékei kifejezetten mutatós, belsőépítész szempontból is jól alakítható, technikai értelemben pedig abszolút jó megoldást nyújthatnak ezekben az esetekben. Ár-érték arányuk pedig jóval kedvezőbb, mint azt az ilyen próbatermeket, stúdiókat üzemeltetők sokszor gondolják. Ő a maga részéről azt is felajánlja, hogy aki maga szeretne meggyőződni az anyagok alkalmazhatóságáról, nyugodtan látogasson el hozzájuk a budapesti Grund Stúdióba, szívesen bemutatja az ott alkalmazott szigetelést az érdeklődőknek.

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog