2012. május 02.

Szakmérnöki képzés indulhat a környezettudatos építés témakörében

Szakmérnöki képzés indulhat a környezettudatos építés témakörében

A BME Építészmérnöki Karának szervezésében 2013-ban „környezettudatos építés” szakmérnöki képzés indítását tervezik – mondta Becker Gábor dékán azon a konferencián, ahol a Magyar Energia Hivatal Építészeti-Épületenergetikai Nagydíját is átadták.

Kortárs építészeti eszközökkel, de hagyománytisztelő módon újított fel egy régi ráckevei középületet, amelynek negyedére csökkentette az energiaigényét Kazinczy Gyöngyvér építész, ezzel kiérdemelte a Magyar Energia Hivatal 1 millió forinttal járó Építészeti-Épületenergetikai Nagydíját. A pályázatra 15 pályamű érkezett, melyből az építészekből és gépészekből álló zsűri a ráckevei Nappali Ellátás és Gyermekjóléti-Családsegítő Szolgálat épületét találta érdemesnek az elismerésre.

„A Magyar Energia Hivatal által alapított díjjal nem csak a tervezési folyamatot, az innovatív megközelítést, hanem azt a fenntartható energiagazdálkodás megvalósulásáért érzett felelősségtudatot szeretnénk honorálni, mely példaértékű lehet az építészek és a megrendelők számára is” – mondta Horváth Péter, a Magyar Energia Hivatal elnöke a Környezet és energiatudatos építészet konferenciával egybekötött díjátadón.

A számos figyelemre méltó pályázat közül a környezet és energiatudatosság szempontjából kiemelkedő minőségért a szakmai zsűri dicsérő oklevéllel ismerte el Medgyasszay Péter és Büki Péter fa-vályog-szalmafalú magyarkúti családi házát, a Czigány Tamás, Nagy András és Papp Róbert által tervezett pannonhalmi biomassza-fűtőművet, valamint a Zombori Zsolt és Kiss Péter tervezésével megvalósult MOL Zöld sziget benzinkútját.

Mint megtudtuk, egy építészhallgatóknak szóló (szintén épületenergetikai témájú) pályázat is folyamatban van; ennek benyújtási határideje 2012. május 7., és e hónap végén várható eredményhirdetés.

hírlevél-feliratkozás

épjog