2013. szeptember 05.

Szennyvíziszapból és élelmiszerhulladékból elektromos áram

Szennyvíziszapból és élelmiszerhulladékból elektromos áram

Az élővizek védelme érdekében végzett egyik legfontosabb eljárás a szennyvíztisztítás, melynek fő célja a szennyezőanyagok környezetbe jutásának megakadályozása. A szennyvíztisztítás jelentős energiaigényű folyamat, azonban a környezetre káros szerves anyagok célszerű felhasználásával megújuló energia is előállítható.

Az a módszer, melynek segítségével a szennyezések eltávolítása, lebontása, majd újrafelhasználása történik, és végül megújuló energiát nyerünk, nem más, mint az anaerob kezelés. A szennyvízkezelés termékeként keletkező magas szervesanyag-tartalmú iszap, illetve a városi és ipari szerves hulladékokból származó anyag együttes anaerob fermentációjából biogáz állítható elő, aminek felhasználásával jelentős mértékben csökkennek a szennyvíztisztítási folyamatok energiaköltségei. E hatékony, költségcsökkentő, környezetvédő technológia szerepe felértékelődött, mivel a káros anyagok alacsony áron történő eltávolítása egyre fontosabb kérdéssé válik a különböző országok kormányainak programjában.

A Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen a biogáz előállítása érdekében a szilárd és folyékony szerves hulladék szennyvíztisztításból származó iszappal történő együttes kezelése történik. Első lépésben a termofil anaerob (üzemi hőmérséklet 55 °C, hasznos térfogat 2000 m3), majd ezt követően a mezofil anaerob (üzemi hőmérséklet 35 °C, hasznos térfogat: 3×2600 m3) fermentorokban hajtják végre a szervesanyag bontását, ami bonyolult, számos baktériumtörzs szimbiotikus kapcsolatán keresztül történő folyamat. Hidrolitikus baktériumok bontják a nagy molekulájú szerves vegyületeket extracelluláris enzimeikkel, aminek eredményeként rövid szénláncú zsírsavak, szén-dioxid és hidrogéngáz keletkezik. Ezt követően a baktériumok második csoportja a rövid szénláncú zsírsavakat alakítja át szerves savakká, többnyire ecetsavvá. A folyamat során újabb szén-dioxid és hidrogéngáz keletkezik. Végül a metanogének állítják elő, ecetsavból és hidrogénből a biogázt, melynek metántartalma 60 % feletti.

Szennyvíziszapból és élelmiszerhulladékból elektromos áram

A Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen a fentiek szerint képződő biogáz energiatartalmát 2 darab gázmotor-generátor gépegység (elektromos teljesítményük 494 kW és 836 kW) elektromos energiává alakítja. A termelt elektromos energia a szennyvíztisztító mintegy 90 %-át, hőszükségletének 100 %-át fedezi.

hírlevél-feliratkozás

épjog