2019. február 15.

Tetőtéri ablakok szakszerű beépítése

Tetőtéri ablakok szakszerű beépítése

Hogyan csatlakozzon a tetőablak szakszerűen a magastető rétegrendjéhez? Mit tehetünk tervezőként, hogy már a terven biztosítsuk a megfelelő részletkialakítást?

Tetőablak beépítésével négy, egyébként folytonos felületet szakítunk meg a tetőn: a tetőfedést, a légzáró, páraáteresztő alátétfóliát, a hőszigetelést és a belső párazáró fóliát. Míg a tetőfedés lezárása, a tetőablakhoz tartozó burkolókeret beépítése többnyire elkészül – hiszen a tetőablak beépítése után is látszani fog –, a hőszigetelés és a fóliák csatlakoztatása a tetőablakhoz már előfordul, hogy elmarad. Sajnos a belső oldali gipszkarton vagy egyéb építőlemez felületén néhány kiadós eső után már meg is jelenhetnek a nedves foltok, amelyek árulkodnak a beépítés hiányosságairól.

Előfordul, hogy nem a megfelelő burkolókeret választják. Statisztikák szerint szinte kizárólag profilos tetőfedő anyagokhoz (beton- és sajtolt agyagcseréphez, a megrendelések 80 százaléka), illetve kiselemes síkfedésekhez (palához és hódfarkú cseréphez, a megrendelések 15 százaléka) vásárolják, holott ennél több fajta tetőfedő anyagot alkalmaznak. Fontos, hogy már a terven olyan burkolókeretet jelöljünk meg, amelyik megfelelő a tetőfedés anyagához.

Tetőtéri ablakok szakszerű beépítése
A külső légzárás folytonosításához az alátétfóliát a tetőtéri ablakhoz ragasztással kell rögzíteni – a Roto gyárilag szerelt megoldást kínál erre: a vízzáró csatlakozó szett garantálja az alátétfólia és az ablak közötti szakszerű kapcsolatot

 

A külső légzárás folytonosításához az alátétfóliát a tetőtéri ablakhoz ragasztással kell rögzíteni – a pontonkénti rögzítés nem alkalmas, ezt egy hajszárítóval is könnyen tesztelhetjük: ahol a meleg levegő befújható a tetőszerkezeten keresztül a tetőtéri helyiségbe, ott a belső, fűtött levegő is meg fogja találni a szökés irányát. A hőszigeteléshez való csatlakozás bonyolultabb, mint a normál, falba épített ablakoknál, hiszen a tetőtéri ablakokat nem lehet a hőszigeteléssel egy síkban vagy azon belül elhelyezni, hanem minden esetben körülbelül 6-12 cm-rel kiemelkednek a hőszigetelés síkjából. Ebből adódik, hogy ha nem foglalkozunk a hőszigetelés megfelelő csatlakoztatásával, akkor az ablak tokszerkezetének oldala védtelen helyzetbe kerül. A Roto gyárilag szerelt megoldást kínál erre: az ablakokat körülvevő hőszigetelő csomaggal könnyen lehet csatlakozni a tetőben elhelyezett hőszigeteléshez.

Az előbbieknél is gyakoribb hiba, hogy a belső párazáró fólia csatlakozásai nem készülnek el, vagy beépítésük kívánnivalót hagy maga után. A csatlakozás megoldásának hiányában a fűtött tér páratartalma akadály nélkül jut be a tetőszerkezetbe, ahol a hideg felületen lecsapódik, belülről áztatva a hőszigetelést, a szarufákat, a lécezést. Fontos, hogy a kivitelezést felügyelő építész ellenőrizze a párazárás folytonosítását még a belső oldali gipszkartonozás elkészülte előtt, hiszen utána már csak az ázásnyomok fognak árulkodni az elmaradt munkákról. A Roto belső párazáró fóliacsatlakozásával megoldható a párazárás: az ablakra gyárilag elhelyezett csíkhoz ragasztható a párazáró fólia széle.

A Roto kínálatában minden igényszinthez megtalálhatók a tetőablakok beépítő termékei: a külső fóliagallér (ASA) felújításhoz ajánlott, a vízzáró csatlakozás (AAS) új építéshez. Ha biztosra akarunk menni, érdemes a hőszigetelt vízzáró csatlakozást (MDA) választani.

A Roto csomóponti részlettervekkel, az egyes beépítési módok csomóponti rajzaival is segíti a hibamentes kivitelezést.

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo