2017. október 25.

Tévhitek és tények az üveggyapotról

Tévhitek és tények az üveggyapotról

A laikus építtetők többsége – és nyugodtan kimondhatjuk, az építőiparos szakembereké is – a szálas szigetelőanyagok közül inkább a kőzetgyapotot (bazaltgyapot) tartja hosszú távon megbízható szigetelési megoldásnak. Ez a megítélés évtizedekkel korábbi rossz döntések eredményeként alakult ki.

A kilencvenes évektől tapasztalható volt, hogy az üveggyapot termékek közül – a szakmai hozzáértés hiányának és a nyereségtartalom csábításának következtében – tömegesen választottak, illetve építettek be nem a műszaki igényeknek megfelelő termékeket. A kivitelezők, beruházók abba a hibába estek, hogy nagyrészt a termékskála aljából választottak. A beépített termékek alulmúlták a velük szemben támasztott műszaki elvárásokat, hiszen azokra nem is voltak alkalmasak, a megfelelő termékeket viszont nem használták, elsősorban az áruk miatt. Mindezek miatt sokszor találkozhatunk csalódott üveggyapot felhasználókkal, hiszen a látszó vagy megbontott szerkezetekben többségében összezsugorodott, elvékonyodott üveggyapot maradványok találhatók.

Tévhitek és tények az üveggyapotról Tévhitek és tények az üveggyapotról

E probléma oka a rossz termékválasztás, hiszen vékony, kis testsűrűségű, roskadásra hajlamos, olcsó anyagot választottak és építettek be. A rossz hírek gyorsan terjednek, főleg, ha a szakiparban ilyen gyakori a rossz tapasztalat, így megszületett a téves „népítélet”, amely szerint az üveggyapot hosszú távon nem alkalmas minőségi hőszigetelésre. A téves következtetések alapján kialakult általános vélemény rossz fényt vet a minőségi, prémiumtermékekre is.

Néhány tény az üveggyapotról, azon belül is a Knauf Insulation üveggyapot termékeiről. Ezek a termékek az üveg olvadáspontja feletti hőmérsékletre hevítését követő centrifugális szálképzéssel, majd a létrejött szálak összeragasztásával, tömbösítésével készülnek.

Tévhitek és tények az üveggyapotról

A Knauf Insulation öt évnyi intenzív kutató- és fejlesztőmunkája eredményeként egyedülállóan környezettudatos, természetes kötőanyagú terméket hozott létre: az Ecose technológiájú üveggyapotot. A termék glükózalapú kötőanyaggal készül, ezért nem tartalmaz hozzáadott fenol-formaldehidet vagy akrilt, ennek köszönhetően ezeket az üveggyapot anyagokat többször díjazták az Eurofins Beltéri Levegő Minősítési Program arany fokozatával. A különleges kötőanyagnak köszönhetően a Knauf Insulation terméke jó tapintású, kevésbé porzó, kevésbé szúrós, ám rendkívül rugalmas, 80 százalékban újrahasznosított alapanyagból gyártott, természetes barna színű üveggyapot.

Tévhitek és tények az üveggyapotról

sajátjaink

sajátjaink

nyerjenabaumittal

sajátjaink

hírlevél-feliratkozás