2015. augusztus 31.

Tűzterjedési határérték: 45 perc a Prefa alumínium homlokzatburkolatra

Tűzterjedési határérték: 45 perc a Prefa alumínium homlokzatburkolatra

Tűzvédelmi szempontból a teljes épület nem megfelelőségét vonhatja magával a nem megfelelő vagy nem megfelelően kialakított homlokzati hőszigetelő, illetve burkolati, bevonati rendszerek alkalmazása. Az ÉMI tavasszal végzett vizsgálatai igazolták, hogy a Prefa Siding sávos alumínium homlokzatburkolati rendszerével az érvényes tűzvédelmi előírásoknak megfelelő homlokzat alakítható ki bármilyen épület esetén.

Az ÉMI tavasszal végzett vizsgálatai igazolták, hogy a Prefa Siding sávos alumínium homlokzatburkolati rendszerével az érvényes tűzvédelmi előírásoknak megfelelő homlokzat alakítható ki bármilyen épület esetén.

A tűzbiztonságra vonatkozó szabályok egyre gyakrabban kerülnek az érdeklődés középpontjába az emberi élet és a vagyoni értékek védelme miatt, és néhány sajnálatos katasztrófa után a téma fontossága megkérdőjelezhetetlen. Egy épület külső falainak hatékony hőszigetelésekor a kivitelezés és a tervezés során figyelembe kell venni a tűzbiztonságra vonatkozó szabályokat is, az erőtani, hő-, zaj-, páravédelmi és számos egyéb követelmény mellett. Az OTSZ előírásai szerint emellett a földszint + 2 emeletnél magasabb, illetve középületek esetében mindig kötelező a tűzterjedési határérték igazolása. Az épületek tűzbiztonságának súlya tehát növekszik, a tervezői felelősség miatt pedig azon épületszerkezeti elemek használata fokozattan ajánlott, illetve bizonyos esetekben kötelező, amelyek a tűzterhelés kapcsán megfelelő vizsgálati eredményekkel rendelkeznek. Az ÉMI vizsgálati jelentése alapján ilyen a Prefa Siding sávos alumínium homlokzatburkolati rendszere is.

Az OTSZ szerint minden szerelt burkolatra, így az alumíniummal borított épületek esetén a tervezőnek a tűzvédelmi besorolás mellett a tűzterjedési határértéket is szükséges igazolnia, amelynek határértéke nagyobb vagy egyenlő 45 percnél (Th≥45 perc). (A „Th” az a homlokzati tűzterjedési határérték, amely a vonatkozó műszaki követelményeknek megfelelő vizsgálat kezdetétől számított, a tűznek a homlokzati épületszerkezeteken történő terjedésére jellemző határállapot bekövetkezéséig eltelt idő percben.) Az ÉMI tavasszal végzett vizsgálatai igazolták, hogy az MSZ 14800-6:2009 szabvány előírásai szerint a Prefa Siding sávos alumínium homlokzatburkolati rendszere megfelel az előírtaknak, azaz megfelelő beépítés esetén bírja a 45 perces tűzterhelést.

Tűzterjedési határérték: 45 perc a Prefa alumínium homlokzatburkolatra

 

A Prefa megfelelt a kritériumoknak

A Prefa Siding sávos alumínium homlokzatburkolati rendszer a vizsgálat során minden kritériumnak megfelelt: a homlokzati bevonat, burkolat, hőszigetelő rendszer felületi égése által okozott károsodás nem terjedt a mellvédfal felső síkjáig, illetve a tűztéri ablaknyílás oldalától vízszintes irányban a modell teljes magasságában bármely helyen 1,50 méterre. A tűztérből kilépő, az értékeléshez számításba veendő lángzónában adott pontokban mért hőmérséklet és a megfigyelőszint ablaknyílásában fellépő hőmérséklet különbsége nem nagyobb 300° K-nél. Továbbá a vizsgálat során nem következett be a burkolati rendszerek esetében az egyes elemek tömeges és/vagy veszélyes mértékű lehullása.

Tűzterjedési határérték: 45 perc a Prefa alumínium homlokzatburkolatra

Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. vizsgálatainak eredménye szerint a Prefa Hungária Kft. által gyártott Prefa Siding sávos alumínium homlokzatburkolati rendszerre Th≥45 perc homlokzati tűzterjedési határérték igazolható, amennyiben a Prefa homlokzatburkolati elemek A1 és A2 tűzvédelmi osztályú (nem éghető) falszerkezetre kerülnek, és a kivitelezés előtt a fogadó felületnek a homlokzatburkolati hőszigetelő rendszer fogadására való alkalmasságát megvizsgálják.

Tűzterjedési határérték: 45 perc a Prefa alumínium homlokzatburkolatra

A vizsgálat eredménye kimutatta, hogy a Prefa Siding sávos alumínium homlokzatburkolati rendszere bármilyen épület esetében korlátozás nélkül beépíthető.

További információ kérhető: office.hu@prefa.com
www.prefa.hu 

(x)

hírlevél-feliratkozás

épjog