2021. október 26.

Új építésű parasztház fagyapot homlokzatszigeteléssel

Új építésű parasztház fagyapot homlokzatszigeteléssel

Aki parasztházban kíván élni, annak egy életformát is magáévá kell tennie. Új parasztház építésekor általános törekvés, hogy amennyire lehetséges, átmentsük azok alapelveit a mai kor igényeinek megfelelően, még ha azok olykor kompromisszumokkal járnak is.

Egy új parasztháznak egyfajta szellemiséget is sugároznia kell – ezt tervezésekor, építésekor figyelembe kell venni. Ugyanakkor természetesen meg kell felelnie az aktuális szabványoknak, előírásoknak, jogi feltételeknek. Mindezek ellenére az olyan általános értékek, mint a természetes anyagok használata, a rendkívül előnyös tájolás, a déli oldal ideális mértékű árnyékolása, a tűzközpontú – családcentrikus – tér, a mértékletesség, a hagyományőrzés, vagy a kis fesztávú szerkezetek alkalmazása a mai házakba is átültethetők. Ezt akár úgy is megtehetjük, hogy egy, a mai kor igényeinek teljességgel megfelelő házat építünk, amely ránézésre egy klasszikus régi parasztház jegyeit hordja magán. A képen látható új építésű balatonudvardi parasztház kiváló példa erre.

Új építésű parasztház fagyapot homlokzatszigeteléssel Új építésű parasztház fagyapot homlokzatszigeteléssel

Az épület homlokzatának szigetelése a Knauf Insulation által gyártott 150 mm vastag Heraklith-Tektalannal történt, amelyre a fagyapot termékek esetében általánosan javasolt vastag vakolat került. A táblák falszerkezetre rögzítését dübelezéssel kell végezni, a Knauf Insulation által kiadott rögzítéstechnikai útmutató figyelembe vételével.

A fagyapot táblák egyik eredeti alkalmazási területe vakolathordozó felület kialakítása volt, emiatt a hosszú élettartam és jó minőség érdekében már a kezdetektől fogva megbízható, ma is alkalmazott technológiákat dolgoztak ki a vakolásra (lásd Osztrák Vakolat Munkaközösség – ÖAP – MB 05 kiadványát). Ezekre támaszkodva szilárd, kemény, repedésmentes felületeket lehet létrehozni a fagyapot táblákon.

A munkaigényes vakolási folyamat felgyorsítása érdekében új technológia kipróbálására is lehetőség nyílt a Renti javítóhabarcs alkalmazásával, amely szálerősítésű, gyári készítésű száraz keverék. A gyártó a műszaki adatlapon kifejezetten ajánlja a terméket fagyapot táblák vakolására. A Renti javítóhabarcs segítségével a régi vakolási technológiához képest kevesebb rétegből és sokkal gyorsabban készíthető el. A keverékben lévő szálak gúzolás nélkül megakadályozzák az alapréteg repedezését, amelybe páncélhálót is beágyaznak. Az így készülő felületre már átlagos alap- és színvakolat kerülhet. A teljes vakolatrendszer vastagsága 2,5-3,0 cm.

Új építésű parasztház fagyapot homlokzatszigeteléssel Új építésű parasztház fagyapot homlokzatszigeteléssel

A felületre lehetőség szerint szilikon színvakolat felhordása javasolt, a falszerkezet páraáteresztő képességének megőrzése, valamint az épület könnyű fenntarthatósága érdekében.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

2023. szeptember 21-étől csak e-Papír szolgáltatáson keresztül nyújthatók be az elektronikus, közigazgatási keresetek

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (1. rész)

épjog