Peri03

2018. október 02.

Új házhoz új kert: a mediterrán stílustól a tájba illeszkedő kertig

Új házhoz új kert: a mediterrán stílustól a tájba illeszkedő kertig

Új ingatlan vásárlásakor nem elég, ha „csak" házat veszünk: ilyenkor idővel arra is igényünk lesz, hogy igazi otthont varázsoljunk belőle, és nem csak belül, de kívül is megfeleljen az igényeinknek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy legyen egy elképzelésünk a házat körülvevő területről, legyen az akármekkora – az biztos, hogy kellő idő-, energia-, és pénzráfordítással biztosan elégedettek leszünk majd a végeredménnyel.

 

A legfontosabb kérdés: hogyan fogj hozzá?

Azt már tudod, hogy mindenképpen akarsz valamit kezdeni az adott területtel, de fogalmad sincs, hogyan kezdj neki. Gondold át, mi az, amit a legjobban szeretnél látni a házad körül: inkább egy egyszerűbb, tájba illeszkedő környezetet nálunk is könnyedén tartható fenyőfélékkel, illetve tuja fajtákkal és egyéb, hasonlóan kis odafigyelést igénylő kerti növényekkel, vagy valami extrémebb megoldásra vágysz? Ha összeszedted az ötleteidet, vesd papírra őket, járj utána a költségeknek is. Nem titok, hogy minél extravagánsabb növényeket és esetleg egy kis halas tavat is szeretnél, annál nagyobb összeget kell majd ráfordítanod – ilyenkor pedig, ha nem akarsz spórolni a kivitelezésen, érdemes egy kerttervező szakemberre bízni a folyamatokat, a tervek közös elkészítésétől a megvalósítás utolsó pillanatáig.

 

Ha egyszerűbb megoldásra vágysz

Egy letisztult, több-kevesebb odafigyelést igénylő kertterület esetén praktikus lehet a pázsit, de ezek között is bőven lehet válogatni, számos fajta kapható jelenleg. A tér méretétől függ, de gondolkozhatsz örökzöldekben vagy akár gyümölcsfákban is, utóbbiak hosszú távon termést is hoznak, amelyet élvezhet a család. Ha kertészkedős típus vagy, akár veteményest is fenntarthatsz, hiszen nincs is jobb, mint a saját, házi termés! Ha viszont egy virágoskert minden vágyad, időd viszont kevés van, a következő kis igényű növények közül válogass: a szárazság tűrő kis büdöske, ami több színben is kapható, a roppant mutatós kékes-lilás sudárzsálya, vagy a lepkecsalogató tűzvirág is kellemes dísze lehet az udvarnak.

 

Ha szívesen szánnál rá több időt

Nálunk, Magyarországon is bátran lehet akár még citromfát, vagy olajbogyó fát is nevelgetni – azonban kétség nem fér hozzá, hogy kellő odafigyelés híján ezek nem mindig váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. Ha a mediterrán hangulatot élveznéd szívesebben a koraőszi harmatos reggeleken a kertben, választhatsz a fagyérzékeny citrusfélék, az agávé, a leander vagy a vaníliavirág közül – arra azonban légy tekintettel, hogy ezek nem fogják túlélni hazánkban uralkodó téli időjárási viszonyokat. A tűzszínű trombitafolyondár illetve a lilaakác azonban hősiesen állják a fagypróbát is, gyönyörű színeikkel pedig megörvendeztetik a családot. Talajtakarók esetén a következő mediterrán hangulatú növényekből válogathatsz: az egzotikus árkádiai müge, kövek közé jöhet a dekoratív kövirózsa, de a kert hangulatos éke lehet a molyhos madárhúr vagy a tengerparti pázsitszegfű is.

Bármelyik verziót is választod, valamennyi energiát és időt a továbbiakban is rá kell fordítanod, ha sokáig szeretnéd élvezni munkád gyümölcsét – így mindenképpen olyan megoldásban gondolkodj, amit a napi teendők mellett is fenn tudsz tartani, a növények pedig meg fogják hálálni a beléjük fektetett munkát, meglátod!

 

(X)

 

hírlevél-feliratkozás

épjog