2018. február 12.

Új trend: előregyártott fal és födém

Új trend: előregyártott fal és födém

Ha a szokványosnál nagyobb méretű falak szerepelnek a terveken, vagy éppen kicsi a hely egy belvárosi foghíjbeépítéskor, akár a kiterjedt födémek monolitikus vasbetonból képzelhetők el gazdaságosan, esetleg az idő szorít és nincs elég szakember a kivitelezéshez, akkor egyre gyakrabban jelennek meg a terveken az előregyártott beton kéregfal és födémelemek.

 

Az előregyártott vasbeton elemek kora nem csupán a technológiai kihívások gyarapodása miatt köszöntött be, de kevesebb élőmunka igénye miatt az egyre nagyobb gondokat okozó szakemberhiány okán is kézenfekvő megoldás. Emellett nem csupán a nagyméretű, közösségi vagy ipari igényeket kiszolgáló építményeknél, hanem akár családi házaknál is jelentkezhetnek azok a beruházói, tervezői igények és technológiai elvárások (például pincefalak vagy tetőtér-beépítés esetén), amelyek kielégítésére az előregyártott beton kéregfalak és födémek alkalmazása javasolt. A Leier előregyártott falai és födémelemei ugyanúgy megfelelnek egy magas akusztikai színvonalat kívánó tetőtér-beépítés vasbeton koporsófödéméhez, mint egy sűrű, városias terület foghíjbeépítése gyors kivitelezést igénylő szerkezeteihez.

 Új trend: előregyártott fal és födém Új trend: előregyártott fal és födém

Közhely, hogy az idő pénz. Az építőiparban ez akkor még inkább igaz, ha a határidő szorít, ha kevés a szakember, ahogy manapság. Számos olyan helyzet van tehát, amikor az előregyártott vasbeton fal- és födémelemek alkalmazása a megfelelő műszaki megoldás, amely még gazdasági előnyöket is kínál.

Új trend: előregyártott fal és födém Új trend: előregyártott fal és födém

Új trend: előregyártott fal és födém

 

Minden a tervasztalon kezdődik

Ha tervezőként meggyőződtünk arról, hogy az épület műszaki elvárásaihoz az előregyártott beton kéregfal- vagy panelfödém a megfelelő megoldás, a Leier mérnökei segítséget nyújtanak mind a technológiai lehetőségek kihasználása, mind a készülő elemek optimalizált meghatározása tekintetében. A tervek alapján a cég által készített gyártmányterveken már megjelennek a szerelvényezést segítő elemek vagy például födémek esetén a tervezett áttörések.

Mindezek nemcsak az épület használata, de az elemek szállítási és beépítési gyorsasága tekintetében is kulcsfontosságúak.

A zártsorú beépítés speciális igényei vagy a logisztikára, tárolásra rendelkezésre álló hely szűkössége, akár a városi forgalom, a szűk utcák adottságai miatt is szükséges lehet a pontos szállítási ütemezés, a gyors rakodás és tárolási, feldolgozási idő legrövidebbre szorítása, amely esetekben az előregyártott betonelemek verhetetlenek.

 Új trend: előregyártott fal és födém Új trend: előregyártott fal és födém 

 

Modern kéreg- vagy tömörfalak

Nézzük, milyen előnyökkel számolhatunk, ha előregyárott betonfalakban gondolkodunk!
A Leier előregyártott falak két típusa a kéregfal és a tömörfal.
A kéregfal hőszigetelés nélküli, belső oldali hőszigeteléssel ellátott, illetve külső oldali hőszigeteléssel ellátott változatokban készülhet. A minden esetben egyedileg készülő kéregfal nagyméretű, előregyártott vasbeton falpanel, amely kétoldali vasbeton kéregből és az ezeket összekötő hegesztett, térbeli betonacél rácsból, illetve a tervező által megadott mennyiségű falvasalásból áll. A két kéreg közötti részt a beépítést követően a statikus tervező által meghatározott minőségű betonnal kell kitölteni, a fal a betonmag megszilárdulása után válik teljes értékű vasbeton szerkezetté.

Új trend: előregyártott fal és födém Új trend: előregyártott fal és födém

Új trend: előregyártott fal és födém Új trend: előregyártott fal és födém

A Leier kéregfal magas műszaki teljesítménye legjobban a foghíjbeépítések kemény körülményei között mutatkoznak meg. Tévedés lenne azonban azt hinni, hogy a kéregfal csak nagy építményeknél használható gazdaságosan, alkalmazása igen széles körű. Felhasználható családi házak, sorházak, többemeletes házak, ipari, kereskedelmi, mezőgazdasági célú épületek építésénél is. Jó példa erre, hogy a Leier kéregfal koporsófödémként beépítve műszakilag szinte az egyetlen megfelelő megoldás a tetőtér-beépítések hangvédelmére. Ennél a megoldásnál az ellenzsaluzatot igénylő koporsófödémek ferde lemezsíkjait, valamint a térdfalakat az erre a célra tervezett és gyártott elemek alkotják.

A belső oldali hőszigeteléssel ellátott kéregfalban a két kéreg közötti hézagban a külső kéreghez kapcsolódó hőszigetelés található, ami jelentősen javítja a vasbeton anyagú kéregfal hőszigetelő képességet. A belső oldali hőszigeteléssel ellátott kéregfal jellemzően a foghíjbeépítések bütüfalainak építéséhez alkalmazható. A gyártástechnológia lehetővé teszi, hogy igény eseten külső oldali hőszigeteléssel ellátott kéregfalak készüljenek.

Új trend: előregyártott fal és födém Új trend: előregyártott fal és födém

A Leier tömörfalak jellemzően a vázas szerkezetű épületek belső falaiként alkalmazhatóak, ezenkívül felhasználhatók külső térelhatároló, illetve lábazati elemként minden olyan helyen, ahol nincsen az adott falszerkezettel szemben támasztott hőszigetelő igény. A Leier tömörfalaknál nincs helyszíni monolit rész, a falakat száraz kapcsolattal csatlakoztatják.

Új trend: előregyártott fal és födém Új trend: előregyártott fal és födém

A teljesítménynyilatkozattal rendelkező előregyártott Leier betonelemek egyesítik magukban a hagyományos betonanyag kedvező tulajdonságait: az állékonyságot és a mechanikai szilárdságot, a tűzbiztonságot, valamint a kiváló zaj- és rezgés elleni védelmet a 21. század követelményeinek megfelelő magas technológiai színvonallal.

Új trend: előregyártott fal és födém Új trend: előregyártott fal és födém

www.leier.hu

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo