2022. március 23.

Újrahasznosítás és környezettudatos anyagválasztás – hóbort vagy az építkezés jövője?

Újrahasznosítás és környezettudatos anyagválasztás – hóbort vagy az építkezés jövője?

Manapság oly sok témakörben hallani a „zöldítésről”, az újrahasznosítás és a környezetbarát anyagok választásának fontosságáról. De vajon mi lesz a jövő ezen a területen, mi az, amit már most is megtehetünk, hogy otthonunk zöldebb legyen, és hogy kapcsolódik ide a Terrán Generon nevű magyar fejlesztés?

Az üveget újrahasznosítják, ugye?

Ha újrahasznosítás, akkor legtöbben a műanyagra gondolnak – azonban csak az USA tízmillió tonna üveghulladékot termel évente, aminek mindössze harmadát hasznosítják újra, miközben az üveg előállítása jelentős mennyiségű mérgező gáz képződésével jár. Emiatt több nagyvállalat kezdte megreformálni az üveggyártási folyamatokat, sőt, magát az üveget is. Így látott napvilágot az egyre több helyen felbukkanó UV üveg, mely nemcsak száz százalékban újrahasznosítható, de arra is alkalmas, hogy a hő- és UV-sugarak visszaverésével jobb hőháztartást biztosítson épületeinknek.

Újrahasznosítás és környezettudatos anyagválasztás – hóbort vagy az építkezés jövője?

 

Szupererős és félátlátszó faanyag

Ha eddig azt mondtuk, hogy a fa megmunkálásának csak az emberi fantázia szab határt, ideje átgondolnunk ezt a kijelentést. Egy francia vállalat például anyagában módosítja az egyes faelemeket, amivel környezetbarát, ugyanakkor strapabíró, félátlátszó és a hagyományos fánál háromszor erősebb anyagot kapunk, ami a tűznek is jobban ellenáll. Az innovációval képesek akár szövetként szabhatóvá és alakíthatóvá tenni a fát mielőtt az a kétlépcsős eljárás második fokában elnyerné szilárdságát. Az eljárás a jövőben modern és időtálló faanyagot eredményezhet az építkezések számára.

 

A jövő téglái a múlt hulladékából

Egy Los Angeles-i cég elképzelése szerint nemcsak használati tárgyakat, de komplett építőelemeket is gyárthatnánk műanyagokból, ráadásul olyanokból, amiket hagyományos eljárásokkal nem, vagy csak nehezen lehet újrahasznosítani. Az eljárás nem használ vegyszereket, ragasztókat vagy bármilyen kémiai adalékanyagot, építőkocka-szerű elemei szimplán nagy nyomással és gőz alapú tömörítési eljárással készülnek, ezzel előállításuk, tehát gyakorlatilag a sok esetben korábban megoldhatatlan újrahasznosításuk a lehető leginkább környezettudatos módon történik.

Újrahasznosítás és környezettudatos anyagválasztás – hóbort vagy az építkezés jövője?

 

Zöld, környezettudatos és modern jelen

A fenti megoldások még gyerekcipőben járnak, viszont már most is van lehetőségünk környezettudatosan építkezni, ehhez ráadásul nem is kell messzire mennünk: az egyik leginnovatívabb zöld technológiát pont egy nagy múltú hazai cég kínálja.

A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. száz éves tapasztalatát és modern, folyamatosan fejlődő, környezettudatos szemléletét ötvözi a Generon, mely új szintre emeli a napelemek használatát. A többszörösen díjnyertes megoldás alapja továbbra is a környezetbarát és tartós beton, ebbe integrálták a napelemeket, így minden egyes cserép külön panelként funkcionál a zöldenergia megtermeléséhez. A szolárpanellel ötvözött cserepek számos szempontból praktikusabbak a klasszikus napelemes rendszereknél: a Generon használatával például nem keletkezik tetőáttörés, a viharbiztonsági kockázatok is elkerülhetők, arról nem is beszélve, hogy a tető síkjába simuló napelemes cserepek megjelenése is esztétikusabb látványt nyújt. Ezen felül a cserepek a gyártó Zenit és Rundo termékcsaládjaival is kompatibilisek, így bármikor megágyazhatunk a jövőbeli bővítésnek.

Újrahasznosítás és környezettudatos anyagválasztás – hóbort vagy az építkezés jövője?

A Generon nem a jövő ígérete, a technológia már most is elérhető, sőt több mint 250 családi házon és középületen bizonyított már, 100.000 darabot meghaladó modul beépítésével. Ráadásul a Terrán szakmaiságban és megbízhatóságban is a felső kategóriát képviseli, az online edukációs anyagok mellett közvetlen anyagszükséglet-számítási, továbbá Tetőkalkulátor szolgáltatással is támogatja az érdeklődőket.

 

(x)

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog