2018. december 03.

Valós körülmények között tesztelik a szellőztető- és árnyékolórendszereket

Valós körülmények között tesztelik a szellőztető- és árnyékolórendszereket

A Renson mintaháza olyan valós tesztkörnyezet – később majd lakók is beköltöznek ide! –, ahol sok gyakorlati adat gyűjthető össze a szellőztető- és árnyékolórendszerek működéséről. Ezek az adatok elengedhetetlen fontosságúak az energiatakarékos, egészséges és kényelmes életformát szolgáló új technológiák kifejlesztéséhez.

 

Kőhajításnyira a belgiumi E17 autópálya melletti székházától nyit új mintaházat („Concept Home") a Renson. E modern épület falai mögött egyedülálló tesztközpont rejtőzik, ahol valós életkörülmények között végezhetnek kísérleteket a szakemberek, tesztelve a cég szellőztető- és árnyékolórendszereit.

A mintaház elsősorban egy valós tesztkörnyezet – később majd lakók is beköltöznek –, ahol sok gyakorlati adat gyűjthető össze. Ezek az adatok elengedhetetlen fontosságúak az energiatakarékos, egészséges és kényelmes életformát szolgáló új technológiák kifejlesztéséhez. Paul Renson vezérigazgató egy példát említ erre: „Ezt a házat nem kevesebb, mint három különböző szellőztető rendszerrel szereltük fel, így pontosan ugyanolyan körülmények között tudjuk összehasonlítani a működésüket. Ugyancsak beépítettük ide a házon belüli túlmelegedést megakadályozó legújabb fejlesztéseinket is."

A Renson-mintaház egyúttal olyan bemutatóközpont is, amely nyitva áll majd a szakmabeli építészek, szakmérnökök, tanácsadók számára is. Ez a ház a közel nulla energiaigényű épületek tankönyvi példája; a legmodernebb technika biztosítja a lehető legjobb beltéri levegőminőséget, a komfortos beltéri hőmérsékletet és a kellemes kerti tartózkodást. Megmutatja, hogy a természeti tényezők – mint a fény és a levegő – intelligens használata fenntartható módon járul hozzá az egészséges életmódhoz, de kényelmet is nyújt.

Bart Tommelein flamand energiaügyi miniszter az épület megnyitásakor elmondta: „Örömmel fogadom azokat a cégeket, amelyek ilyen kísérletekbe fektetnek be, hogy támogassák a leginkább energiahatékony technológiák felkutatását az egészséges beltéri klíma érdekében. Ez az otthon valós információt nyújt majd az alkalmazott technológiák kölcsönhatásáról. Így az elmélet és a gyakorlat jobban illeszkedik egymáshoz. Valóban sokkal hatékonyabban kell az energiával bánnunk ahhoz, hogy európai céljainkat elérjük, de azért is, hogy az energiaszámlákat megfizethető szinten tudjuk tartani."

Végső soron a mintaház kiváló lehetőség a Renson számára annak bemutatására, hogy milyen messzire mehet el az innováció manapság. A már kialakult koncepciók alapján épült, ugyanakkor helyet ad az új fejlesztéseknek is: „Ez a mintaház lehetővé teszi, hogy olyan újításokkal kísérletezzünk, amelyek az építés és felújítás gyorsan változó építészeti szempontjaira reagálnak" – teszi hozzá Paul Renson.

 

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo