2012. március 08.

Várépítő-pályázat: még több cég ajánlott fel építőanyagot

Várépítő-pályázat: még több cég ajánlott fel építőanyagot

15 intézménynek jutott 2011-ben a 9 cég által felajánlott 14 millió forintnyi építőanyagból. A 2012-ben a gazdára váró 14 millió forint értékű terméket ezúttal 14 cég ajánlotta fel, vagyis 50 %-kal nőtt a felajánló, a pályázat céljaival egyetértő cégek száma. A 2012. évre felújítást tervezők pályázatait május 11-ig várják a szervezők.

Az építőiparra is jellemző nehéz gazdasági körülmények ellenére a Várépítő pályázaton termékeit felajánló 14 cégnek köszönhetően jelentősen bővült a pályázható termékek köre. Ezeket idén is a neves közéleti személyiségekből álló zsűri ítéli oda a pályázó gyermekintézményeknek és műemlékek tulajdonosainak, fenntartóinak idén májusban. A termékekkel így akár már idén megkezdődhetnek a felújítási munkálatok.

A 2012-re felajánlott anyagmennyiség jelentős részét ismét az intézmények korszerű működéséhez szükséges szigetelőanyagok és a tető felújításához szükséges termékek teszik ki, de pályázni lehet fűtéskorszerűsítésre, vagy padlóburkolatokra, ezek leragasztásához szükséges anyagokra, játszótéri berendezésre és térkövekre is.

A Várépítő pályázat felett védnökséget vállalt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága, valamint a tavalyi védnök, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. (ÉMI) és a Magyar Téglás Szövetség (Matész) is.

A pályázati célok és feltételek nem változtak, továbbra is két kategóriában lehet pályázni. Gyermekintézmények felújítására Magyarországon működő oktatási, egészségügyi, kulturális és egyéb olyan intézmény, alapítvány, szervezet vagy önkormányzat nyújthat be pályázatot, akinek tevékenysége szoros kapcsolatban áll a gyermekek nevelésével, szabadidős tevékenységével, gyógyításával, rehabilitációjával, stb.

Műemlék épületek felújítására pedig azon szervezetek, alapítványok, önkormányzatok pályázhatnak, amelyek tulajdonában, felügyeletében vagy kezelésében olyan műemlék épület(ek) vannak, amelyek országos védettséget élveznek, s amelyeken 2012-ben felújítási munkálatokat kívánnak elvégezni.

 

A Várépítő Pályázat bíráló bizottságának tagjai 2012-ben:

  • Vadász György, Kossuth-, Ybl- és Steindl-díjas építész, a bíráló bizottság elnöke;
  • Nagy-Kálózy Eszter színművész;
  • Dr. Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára;
  • Tóth Balázs, építész, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. tűzvédelmi divíziójának vezetője,
  • Káldi Gyula építész, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal stratégiai főosztályának vezetője;
  • Ráday Mihály, a Város és Faluvédők Szövetsége (Hungária Nostra) elnöke, Kossuth-díjas alkotó;
  • Winkler Gábor, Pápa város főépítésze, egyetemi tanár, az MTA doktora.

 

Építőanyagok:

A pályázathoz az első évében csatlakozó cégek, a Bachl, a Baumit, a Buderus, a Creaton, a Dörken és a Tondach mellé felsorakozó új cégek többsége egyben új termékkategóriát is jelentett. Így a Murexin belső burkolatragasztóival, a Henkel burkolatragasztókkal és vakolatokkal, a Galeco rézhatású ereszcsatornákkal, a Graboplast padlóburkolatokkal, a Leier beton térburkoló díszkövekkel, a Hajdú fűtéskorszerűsítéshez ajánlott berendezésekkel, a Játszópark Kft. valamint az S-tér Kft. játszótéri berendezésekkel és kerttervezéssel járul hozzá az intézmények szépüléséhez, korszerűsítéséhez.

További információ: www.varepitopalyazat.hu

 

hírlevél-feliratkozás

épjog