2012. október 29.

Világítás izzók helyett szórt vagy közvetlen napfénnyel

Világítás izzók helyett szórt vagy közvetlen napfénnyel

A Solarspot bevilágító rendszer alkalmazásával természetes fénnyel világítható meg bármilyen helyiség, akár több tíz méter hosszú elvezetéssel is. Az áruházakban, raktárakban, iskolákban, iroda- és lakóházakban alkalmazható rendszerrel jelentősen csökkenthető a világítás energiaköltsége.

A Solarspot rendszer különböző átmérővel (250 mm, 375 mm, 530 mm, 650 mm, 900 mm) kapható, a megfelelő méret a megvilágítandó tér adottságai, alapterülete és belmagassága alapján választható ki.

Világítás izzók helyett szórt vagy közvetlen napfénnyel

 

A rendszer működési elve

Az égbolt minden irányából érkező szórt vagy közvetlen napfényt a víztiszta – általában a tetőn elhelyezett – kupolában található (RIR) optikai lencse gyűjti be és továbbítja a (Vegalux) csatorna falaira. A fénygyűjtő kupola, az abban elhelyezkedő lencse és a csatorna kimagasló fényvisszatükröző képességű falai együtt úgynevezett optikai tölcsért alkotnak. A fal – tulajdonságainak köszönhetően – nem veri vissza az infravörös hosszú hullámokat, így a rendszer hőtermelő hatása elhanyagolható. Nem tartalmaz ezüstlemezt, ezért nem fenyeget a visszaverő réteg leválása, korróziója.

Világítás izzók helyett szórt vagy közvetlen napfénnyel

A RIR és a Vegalux technológiáknak köszönhetően a Solarspot rendszer borús időben, hajnali vagy esti fényviszonyok esetén a ritkás fényből is hatékonyan fogja be fényt.

 

Kupola
A rendszer fénygyűjtő eleme a kupola, amely formájából adódóan kiemelkedik a sík tetőből, így kis felületéhez képest nagy hatékonysággal gyűjti a közvetlen és a szórt természetes fényt.

 

RIR lencse
A kupola belsejében található az úgynevezett RIR (Rifrazione Interattiva Riflessa) lencse, a félig átlátszó, félkörívben elhelyezett elem, melynek köszönhetően nagy hatékonysággal továbbítódnak a csőrendszerbe azok a fénysugarak is, melyek alacsony beesési szögük miatt nem jutnának el a fénytovábbító járatba.

 

Vegalux fénytovábbító cső
A cső rugalmas alumíniumötvözetből, egyedülálló bevonatolási eljárással, a többrétegű 3M Daylighting DF2000MA film nyújtásával, kalenderezve készül. Nagy fényvisszaverő képességnek köszönhetően a rendszer akár 20 méter hosszan is képes a természetes fényt továbbítani.

 

Elhajlító elemek
A fénycsatorna különböző irányban történő elvezetéséről a 0–90° között állítható, szintén merev falú elhajlító elemek gondoskodnak.

 

Fényszóróegység
A kerek és szögletes fényszórótestek az esztétikai szempontok és egyéb megrendelői elképzelések alapján igény szerint különböző lencsetípusokkal választhatók.

 

Tetőillesztő elem
A sztenderd kialakítású és egyedileg gyártott fogadó szerkezetek, valamint a szintetikus gumiból készült tetőelem segítségével bármilyen tetőfedéshez megoldható a fénycsatorna telepítése.

hírlevél-feliratkozás

épjog