2012. március 26.

Vili bácsi meghódítja Európa betoncseréppiacát!

Vili bácsi meghódítja Európa betoncseréppiacát!

Március 26-án hétfőn adták át Közép-Európa legmodernebb betoncserépgyárát Bólyban. Mikor Mészáros Kálmán az 1920-as években elkezdett betoncserepet gyártani a felvidéki Negyeden, még aligha gondolta, hogy unokái évi harminc millió darabot fognak eladni.

Az egyetlen meghatározó piaci részesedéssel bíró teljesen magyar tulajdonú építőanyaggyártó, a Mediterrán új gyárában egyedi vevői igényeknek megfelelő, kisszériás gyártásban is tudnak már cserepet gyártani. A másfél milliárdos beruházás (ebből 450 millió uniós támogatás) egy 3500 négyzetméteres gyárépületet jelent (tervező: ifj. Csatai László), és a legmodernebb olasz technológiát (érintőképernyős vezérlés, zárt rendszerű gyártás, mikrohullámú nedvességszabályozás, környezetkímélő megoldások stb.).

A családias hangulatú gyáravatón – ahol az asztalok között a család negyedik generációja is már ott szaladgált – az is elhangzott: a tervezőket dicséri, hogy ezúttal a technológia bele is fért a csarnokba (nem úgy, mint a kunszentmiklósi gyárnál). A tulajdonos, Mészáros Vilmos, a közel száz éve betoncserépgyártásba fogó Kálmán fia, bevezetőjében a betoncserepeket dicsérve elmondta, a kerámiagyártás energiaigényének harmada kell a betoncserépgyártáshoz, az élettartam pedig jóval száz év feletti.

 

Vili bácsi meghódítja Európa betoncseréppiacát!

Három generáció gyárat avat

 

A magyar tulajdonú cég menedzsmentjét dicséri, hogy már az árbevétel 60 százalékát a környező országokban termeli meg (Szlovákiában piacvezető, jelen van a délszláv államokban, Csehországban, Erdélyben), azaz uniós támogatással kíván a régió vezető gyártójává válni.

 

Vili bácsi meghódítja Európa betoncseréppiacát!
Vili bácsi megnyitja harmadik ultramodern gyárát

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog