filmszemle

2010. november 08.

Látványosan gyorsabb az Allplan 2011

Látványosan gyorsabb az Allplan 2011

A napokban megjelent új Allplan 2011 CAD-programverzió legfeltűnőbb sajátossága a hihetetlen sebesség: akár egész épületkomplexumokat tudunk gyorsan virtuálisan bejárni, mozgatni és forgatni a térben. Egy ingyenesen letölthető kis Nemetschek-szoftverrel ellenőrizhetjük, hogy saját számítógépünk alkalmas-e az új lehetőségek kihasználására.

Az Allpan 2011-et hosszas titkolózás után, október végén látványos külsőségek között mutatták be a nemzetközi közönség előtt München egyik legnagyobb filmpalotájában. (Mint ismeretes, a szoftvert forgalmazó Nemetschek cég központja is a bajor fővárosban található.) A Nyugat-Európa számos államában piacvezető, s így a fejlett európai országok „CAD-anyanyelveként” számon tartott Allplan új verziója számos hasznos fejlesztéssel segíti a tervezőket abban, hogy meg tudjanak felelni azoknak az elvárásoknak, amelyekkel most, és az elkövetkező években szembesülhetnek. („The future starts now”, azaz „A jövő most kezdődik” – hirdeti az Allplan 2011 szlogenje.)

A leglátványosabb újdonság valószínűleg a képfelépítés sebességének rendkívüli mértékű – bizonyos esetekben akár 50-szeres – megnövelése. A szoftverhez teljesen új grafikus motor készült, amely lehetővé teszi, hogy nem csupán a kisebb elemeket, hanem egész épületegyütteseket, például lakóparkokat is tudunk a térben villámgyorsan mozgatni, forgatni, bejárni; akár csak „drótvázas” 3D tervről, akár színezett, valósághűen megjelenített modellről van szó.

Ezt a lehetőséget természetesen akkor tudjuk maradéktalanul kihasználni, ha számítógépünk is alkalmas erre. A Nemetschek honlapjáról letölthető az a kis szoftver (a letöltéshez kattintson ide), amellyel tesztelhetjük a számítógépünk processzorát, grafikus kártyáját, memóriáját, és hogy egészében fel van-e készülve az Allplan 2011 futtatására.

A program további újdonságai közé tartozik a korábbiaknál is felhasználóbarátabb kezelői felület, melynek fontos része az új „Beállítások” menüpont. Ez a program „központi kapcsolótáblája”, ahonnan elérhető minden beállítás. Ezzel egyszerűen megoldható például az, hogy egy-egy építészirodán belül egységes grafikai megjelenésűvé tegyük a terveket.

Gazdagabb lehetőségek állnak rendelkezésre különböző homlokzati megjelenésű tervváltozatok elkészítésére is, ugyanis a különböző korszerű homlokzati rendszerek, függönyfalak modellezéséhez bőségesebb elemkészlet áll rendelkezésére.

Bővült azoknak a CAD-objektumoknak a tára is, amelyek a tervek hatásos prezentációjához ma már elengedhetetlenek: emberek, járművek, növények, bútorok, berendezési tárgyak stb. folyamatosan bővülő készletéről van szó, melyek a Nemetschek központi szerverén találhatók, de az Allplan 2011 programba közvetlenül behívhatók.

Említésre méltó még többek között az Allplan 2011-nek az a tulajdonsága, hogy hatékonyabban támogatja a – manapság egyre gyakrabban előforduló – átépítési, felújítási terveket. Az eredeti állapot és a tervezett állapot összevetésével az elbontandó és építendő szerkezetekről pontos és érdemi adatokat szolgáltat.

Látványosan gyorsabb az Allplan 2011

Az új programverzióról részletes információk találhatók még a Nemetschek Magyarország honlapján a www.nemetschek.hu >> HÍREK & ESEMÉNYEK >> Hírek >> Allplan 2011 oldalon, valamint a www.nemetschek.eu oldalon. Az Allplan 2011 ingyenes, 30 napos próbaverziója is letölthető a www.nemetschek.hu >> LETÖLTÉSEK >> Allplan próbaverzió oldalról.

Elkészült a szoftver magyar nyelvű változata is, melyhez először a hazai szoftverkövetés-előfizetők juthatnak hozzá. Az ő számunkra ingyenesek azok a bemutató tanfolyamok (az immár hagyományos Nemetschek Csütörtökök), amelyeken a gyakorlatban is részletesen meg lehet ismerkedni a program valamennyi lényeges újdonságával és lehetőségével. Ezekről szintén a Nemetschek Magyarország honlapján található további információ a www.nemetschek.hu >> HÍREK & ESEMÉNYEK >> Események >> Nemetschek Csütörtök - szemináriumok SSM ügyfeleknek (2010. ősz) oldalon.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog