Amennyiben hírlevelünk nem jelenik meg, ide kattintva megtekintheti. (http://www.epitesimegoldasok.hu/hirlevel/20130522/index.html)

Tisztelt Olvasó!

Hírlevelünkben az Építési Megoldások (epitesimegoldasok.hu), a Tervlap (tervlap.hu), valamint a Kamarai Képzések (kamaraikepzesek.hu) portálon megjelent legújabb információkból válogatunk. Az egyes weboldalakon az alábbiakon kívül általában több új cikk is található.

Üdvözlettel:
a szerkesztők




Amit a tűzvédelemről az építésznek tudni kell

tuz.png Tavaly novemberben ismét változott az OTSZ (változtak a tűztávolságra, a menekülési útvonalra vonatkozó szabályok), de hamarosan felépítésében is új jogszabály készül, a keretszabály mellett irányelvek fognak tartalmazni bizonyos részletszabályokat, ez lesz az OTSZ 5.0, melynek idén várható hatálybalépése. Építész Tervezői Nap a budapesti Bara Hotelben, június 6-án!
Tovább >>
 

Miért van padlón az építőipar, mit tehetnénk ez ellen?

1.png Kedves kolléga! Te hogy látod, mit tehetne az állam, és Te mit tennél? Hogyan tudnál együttműködni az állami célok megvalósításában és mire lenne ehhez szükséged? Egyáltalán helyesek az állami célok? Te milyen célokat határoznál meg? Jó-e az, hogy a téglától a betonig, a villanykapcsolótól a fűtésszerelési anyagig, a hőszivattyúig minden külföldi?
Tovább >>
 

Végre elindult az építőipar felfelé

2.png A KSH adatai szerint 2013 márciusában az építőipar termelése kiigazítatlan adatok szerint 9,9%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. 2005, azaz hét év óta először növekszik két egymást követő hónapban az építőipar. Vége a hét szűk esztendőnek?
Tovább >>
 

Tervpályázati figyelő – ahogy a finnek csinálják

3.png A Helsinki Központi Könyvtár tervezésére irányuló nagyszabású pályázati folyamat a vége felé érkezett, elkészültek a tervpályázat 2. fordulós tervei. A finn nagyközönségen a sor, hogy a hat kidolgozott koncepcióról véleményt mondjon, a zsűri ezek után állapítja meg ki tervezheti az ultramodern épületet.
Tovább >>
 

Pünkösdi anziksz – válogatás a világ mai ultramodern templomépítészetéből

4.png A templomépítészet mindig is sajátságos helyet foglalt el az építészeti palettán, mivel különleges misszióval rendelkezett, bármely korról és vallásról legyen szó. A mai világ templomai architektúrájukban visszatükrözik világunk építészetét, még úgy is, hogy megtartották eredeti küldetésüket.
Tovább >>
 

A főszezon előtt megújult Tihany

5.png Magyarország egyik legszebb fekvésű települése a Balatonba benyúló, látványos természeti adottságokban bővelkedő Tihanyi-félsziget. 800 millió forintból épült újjá Tihany központi része, a kálvária és a település műemléki utcái, de kialakítottak egy új főteret is, amelyet Mádl Ferenc volt köztársasági elnökről neveztek el.
Tovább >>
 

Konferenciaajánlataink egy helyen az interneten: www.kamaraikepzesek.hu

kkepz-banner.jpg
 

Transzparens hőszigetelésű homlokzati üvegezett szerkezetek fejlesztési irányai

6.png A transzparens hőszigetelésű homlokzati üvegezett szerkezetek energiahatékony új változatai a fényterelő üveglamellákkal és fázisváltó réteggel ellátott különleges négyrétegű üvegfalak, valamint a részben fényáteresztő transzparens hőszigetelésű, felületi rés-struktúrák alkalmazása homlokzati üvegezett szerkezetekben.
Tovább >>
 

A felújítások épületszerkezet-tanától az építési jogi változásokig

feluj.png Mik a műemléki épületszerkezetek felújításának sajátos szempontjai? Ezek a felújítási munkák mennyiben térnek el az új épületek tervezési folyamatától? Ezekre a kérdésekre válaszolt a május 9-én nagy érdeklődés mellett megrendezett Építész Tervezői Nap a Bara Hotelben, ahol az építési jogszabályok változásait figyelemmel kísérő internetes portálról is szó esett.
Tovább >>
 

Emeletráépítés fémlemez fedéssel, ipari-műemléki környezetben

7.png A Pécsi Tudományegyetem Zsolnay Negyedben található épületrésze és a Győri Jazz Klub tervpályázata a Fémlemezfedések az építészetben pályázat nyertesei. A Prefa a pályázattal a minőségi fémlemezfedések és burkolatok széleskörű és időtálló felhasználását kívánta díjazni és bemutatni.
Tovább >>
 

Frisomat evolúció – költséghatékony csarnoktípusok óriási választékban

fri.png Ipari, mezőgazdasági és logisztikai felhasználás esetén is gyakori tervezési szempont az acél alapanyag költséghatékony felhasználására való törekvés. Itt mutatkozik meg a hidegen hengerelt alapanyagú Frisomat csarnokrendszer egyik kiemelkedő előnye.
Tovább >>
 

30 centiméteres falvastagsággal is készíthető A+ energiaosztályú épület

8.png Az IsoShell falazati rendszer különlegessége a speciális falazóelemekben rejlik: a külső és belső, hatékonyan hőszigetelő kéreggel rendelkező nútrendszeres elemekkel ragasztóanyag nélkül, Lego-szerűen építhető a fal. E falazóelemeket a falazáskor betonnal öntik ki – a szilárd betonmag masszív, a talajmozgásoknak is ellenálló szerkezetet ad.
Tovább >>
 

Favédő koncentrátum penész, rovar, gomba ellen

9.png A bel- és kültéri faszerkezetekhez alkalmazható Bochemit faanyagvédő szerek a fa penész, fakárosító gomba és rovar elleni hosszútávú megelőző védelmére szolgálnak, javítják időjárás-állóságát, illetve égéskésleltetésre alkalmasak. A Bochemit termékek vízzel hígítható koncentrátumok, színes és színtelen változatban.
Tovább >>
 

Fény- és árnyékjáték a homlokzaton

10.png A Prefa termékválasztéka új tetőfedő és homlokzatburkoló panellel bővült: a kreatív tető- és homlokzatkialakításra lehetőséget nyújtó FX.12 panel mind látványát, mind műszaki teljesítményét tekintve az igényes, tartós és funkcionális építészet új eleme.
Tovább >>
 

Alumíniumredőnnyel fűtési energia takarítható meg

11.png Az árnyékoló és biztonsági funkciója mellett kiváló hő- és hangszigetelő képességű Aluprof alumíniumredőny alkalmazásával akár harmadára is csökkenthető a nyílászárók hővesztesége, ami jórészt a poliuretán habbal kitöltött kettősfalu alumíniumlamelláknak köszönhető.
Tovább >>
 

Nedvesen vágó benzines betonfűrész

12.png A lánccal és láncvezetővel mindössze 9,5 kg súlyú ICS 680GC betonfűrésszel biztonságosan készíthetők mély, tiszta, pontos vágások beton, vasbeton, tégla, mészkő, márvány, gránit, homokkő, műkő stb. felületeken. Az egyszerűen kezelhető szerszám maximális vágási mélysége 35 cm, teljesítménye 5,7 LE.
Tovább >>
 

Rontja a borászat hírnevét a lyukas Calatrava-tető

13.png A Santiago Calatrava műhelyéből tizenkét évvel ezelőtt kikerült épület tulajdonosa kilátásba helyezte, hogy egy rivális építészt és mérnökirodát bíz meg a hullámos tetőzet helyrehozatalára, mivel az eredeti kivitelezőnek az építkezés befejezése óta nem sikerült megszüntetni a beázásokat.
Tovább >>
 

A válság ellenére fényűző, hipermagas rakétahotel épül a spanyoloknál

14.png Naponta halljuk, hogy Spanyolország milyen nehéz gazdasági helyzetben van. Ennek ellenére az országban számos turisztikai fejlesztés zajlik: jelenleg 42 nagy szálloda van épülőben, így 84 000 új szobával bővül a spanyol kínálat. Az egyik legnagyobb projekt az a rakétaszálloda, amely Európa legnagyobb mesterséges szigetén fog állni.
Tovább >>
 

Nagy, szőrős, és betakarítja a szélenergiát

15.png Strawscraper, azaz „Szalmakarcoló” annak a stockholmi projektnek a neve, mely a tervek szerint széltől borzolt szőrmókként emelkedik majd a város fölé.
Tovább >>
 

Dráma az üzleti negyedben – King Abdullah Financial District Metro Station

16.png Zaha Hadid tervei alapján készülhet az új metróállomás Rijadban, mely nagyvonalú tereivel, lendületes formájával színpadias keretek közé emeli az átszállás többnyire nem kívánt élményét.
Tovább >>
 

VIDÉK és GAZDASÁG

Új információk a vidéki vállalkozók, önkormányzatok portálján:

EU-pályázat ökoinnovációs termékekre és szolgáltatásokra Tovább >>

13,5 milliárd forint a gazdák tevékenységének bővítésére Tovább >>

Levegőztető szivattyúk szennyvíztisztításhoz Tovább >>

 
 

AKTUÁLIS

>> Tervezői felelősség a tűzvédelemben, 2013. június 6. – Építész Tervezői Nap
>> Metszet – megjelent az építész-folyóirat 2013/2. száma, fő téma: lakás
>> Építési Megoldások – megjelent a Burkolástechnikai Megoldások című tematikus szám
>> Kisokos statikusoknak – Segédlet tartószerkezetek tervezéséhez digitális változatban kedvezményesen kapható
>> Fa tartószerkezetek – digitális változatban kedvezményesen kapható!
>> Vasbeton szerkezetek – Példatár az Eurocode előírásai alapján – új tervezési segédletünk előfizethető, a példatár ára 2310 Ft
>> Vasbeton szerkezetek – Tervezés az Eurocode alapján – megjelent a második, javított kiadás
>> Online MÉK- és MMK-továbbképzések – szabadon választott és kötelező modulokkal
>> Tervlap.hu – új cikkszerzőket is vár a közösségi építészportál






A Metszet folyóirat digitális változata >>
Az Építési Megoldások folyóirat digitális változata>>



Feliratkozás az Építési Megoldások RSS-szolgáltatására >>
Feliratkozás a Tervlap RSS-szolgáltatására >>

A Metszet & Építési Megoldások oldal a Facebookon >>


A Vidék és Gazdaság oldal a Facebookon >>


Hírlevelünk címzettjeit a lehető legnagyobb gondossággal – a 2001. CVII. Törvény 2009. június 1-i módosítását figyelembe véve – választottuk ki: kizárólag céges környezetben és célokkal megadott, nyilvános adatbázisokban elérhető, illetve szerkesztőink céges, szakmai kapcsolatai útján tudomásunkra jutott címekre küldünk hírlevelet. Hírlevelünk tartalma sem magánszemélyeket céloz, hanem kifejezetten szakmai, „business-to-business” jellegű; csak tervezőirodák, építési és egyéb vállalkozások, szervezetek számára hasznosítható információkat tartalmaz. Amennyiben Ön mégis magáncélú címére kapta ezt a levelet, kérjük, nézze el tévedésünket, és adja meg céges/hivatali e-mail-címét, vagy iratkozzon le hírlevelünkről. Ha úgy gondolja, hogy az általunk küldött információkat az Ön cége, szervezete nem tudja hasznosítani, szintén tudomásul vesszük, és azonnal regisztráljuk leiratkozását. Ha ellenben cége, szervezete számára értékesnek tartja hírlevelünket, örömmel vesszük, ha más kollégáinak is tudomására hozza a feliratkozás lehetőségét (akár a tervlap.hu, akár az epitesimegoldasok.hu oldalon).

© Artifex Kiadó Kft.

Leiratkozás!