2009. szeptember 30.

Hatékony tűzoltás vízköddel

Hatékony tűzoltás vízköddel

A nagynyomású vízköddel oltó rendszerek kitűnő megoldást nyújtanak olyan helyiségek tűzvédelmére, ahol fontos, hogy egy esetleges oltáskor kis mennyiségű víz jusson a térbe, ugyanakkor az oltás hatékony legyen.

A hagyományos tűzoltórendszereknél lényegesen korszerűbb nagynyomású vízköddel oltó rendszerek számos előnyt nyújtanak – alkalmazásuk ezért is egyre elterjedtebb. Megtalálhatók már autópálya-alagutakban, föld alatti vasúti állomásokon, irodaházakban, számítógépközpontokban, illetve sok olyan területen, ahol a hagyományos, vízzel vagy gázzal oltó rendszerek jelentős oltási károkat okoznának, vagy nem is alkalmazhatók.

Hatékony tűzoltás vízköddel

Az egészen kis vízcseppekre szétporlasztott vízköd több fizikai effektuson (oxigén kiszorítása a tűz környezetéből, porlasztott víz gőzzé válása mint hőelvonó és hősugárzást árnyékoló hatás, füst elnyelése) keresztül fejti ki hatását, miközben lehetővé teszi oltás alatt a védett térben az emberi beavatkozást.

A vízköddel oltó Fogtec rendszerek alapvetően kétféle típusúak: a kisebbek a vizet és nyomógázt tartalmazó palacktelepes rendszerek (cilynder system), a nagyobbak víztartállyal és nagynyomású szivattyúkkal épülnek (pump system). A csőrendszer elemei korrózióálló acélból készülnek, felhasználva a legkorszerűbb nagy szilárdságú duplex acélokat.

A vízköddel oltó rendszerek alkalmazása sokrétű: kisebb méretű, nagy értékű számítástechnikai berendezéseket tartalmazó terek, irodák, archívumok, könyvtárak, muzeális értékű belső terek palacktelepes rendszerrel, nagyobb méretű terek szivattyús rendszerrel védhetők. Ilyen tereknél elsődleges szempont, hogy az esetleges oltáskor kis mennyiségű víz jusson be, minél kevesebb kárt okozva a drága, esetleg egyedi, felbecsülhetetlen értékekben.

Ipari alkalmazásban elsősorban a közúti és vasúti alagutak, föld alatti városi autópálya-szakaszok vízködös tűzvédelmi rendszereinek elterjedése tapasztalható, de egyre inkább megtalálhatók automata gyártócsarnokokban, autógyártó szalagoknál, erőátviteli, számítástechnikai és távközlési kábelcsatornáknál, kábelalagutaknál, bánya fő-szállítóvágatok szállítószalagjainál. Speciális alkalmazás a nagykonyhai vízköd védelem.

Hatékony tűzoltás vízköddelHatékony tűzoltás vízköddel

A nagy rendszerek nagynyomású szivattyús hálózattal épülnek, nagy vízkapacitással, megnyugtatóan biztosítva a hatékony oltást.

Az Acis Kft. tapasztalt szakemberei a tervezéstől az üzembe helyezésig – és természetesen a hosszú távú üzemelési biztonságot garantáló szervizelésig – végzik az igényes, nagy nyomású vízköddel oltó Fogtec rendszerek kivitelezését.

hírlevél-feliratkozás

épjog