2010. január 25.

Csatornafűtés az ereszcsatornák, vápák jegesedése ellen

Csatornafűtés az ereszcsatornák, vápák jegesedése ellen

Csatornafűtés alkalmazásával a legnagyobb hidegben, jegesedésben is szabaddá tehetők az ereszcsatornák, megelőzve ezzel, hogy az olvadékvíz jegesedés miatt ne tudjon elfolyni a tetőszerkezetről.

A csatornafűtéshez használatos fűtőkábel tulajdonképpen az elektromos hálózatba kötött nagy ellenállású vezeték, amely bekapcsolásakor felmelegszik, és a hőt a környezetének leadva fagy- és hómentesíti a tetőket, ereszeket, vápákat. A csatornafűtés állandó ellenállású, illetve önszabályzós fűtőkábel lehet.

Csatornafűtés az ereszcsatornák, vápák jegesedése ellen

 

A csatornák, vápák egész téli fűtésére természetesen nincs szükség, hiszen csak az olvadékvizet kell fagymentesen elvezetni, amikor az keletkezik. A csatornákba és lefolyócsövekbe helyezett fűtőkábeleket – nedvesség- és hőérzékelő segítségével – szabályzóberendezés kapcsolja be és ki. A fűtés csak akkor üzemel, ha +3 °C alatti külső hőmérséklet esetén csapadék van a felületen. Bekapcsolás után a fűtőkábel megolvasztja a jeget, és amikor elfolyik a csatornából a víz, kikapcsol. Ez a vezérlés szükséges az önszabályzós kábelhez is, hiszen e nélkül száraz hidegben is fűtene a kábel.

Az egy méter csatornára beépítendő fűtési teljesítmény 35–40 W. A sorkapcsok részére az épület külső falán, a csatorna közelében kötődobozt kell elhelyezni, ahonnan – hidegvezetékkel elindulva – a csatornába vezethető a fűtőkábel úgy, hogy a hidegvég-kötést már a csatornán belül kell kialakítani. A kábel végigvezetendő a vízszintes csatornarészeken és – a fagyhatárig vagy a szabad kifolyásig – belógatandó minden lefolyócsőbe. Hosszabb csatornákba, vagy szélesebb vápába több fűtőszál építendő, melyeket párhuzamosan kell összekapcsolni. (Esőcsatornákba csak UV-álló fűtőkábel és hidegvezeték helyezhető el!) Az állandó ellenállású kábelek hidegvezetékkel szerelve kaphatók, az önszabályzós kábel a helyszínen látható el hidegvezetékkel.

Az állandó ellenállású – egyik végén megtáplált – fűtőkábelből önmagával párhuzamosan, távtartó segítségével, egymástól mintegy 10 cm távolságra, egy méter csatornába két méter kábelt kell elhelyezni. Az önszabályzós kábelből – nagyobb teljesítménye miatt – csatornaméterenként egy méter is elegendő. A 20 cm-nél szélesebb csatornákba, vápákba mindegyik kábeltípusból több párhuzamos szálat kell elhelyezni. A függőleges ágakban – a jégdugók kialakulásának elkerülésére – teljes hosszban legyen fűtőkábel. A 2 méternél magasabb függőleges lefolyókba tehermentesítő láncot vagy sodronykötelet kell beépíteni, és ahhoz erősítendő a fűtőkábel.

A fűtőkábeles technológia szakszerű és pontos kalkulációjának elvégzését tervezői CD segíti; a kalkulációból egyetlen gombnyomásra kinyomtatható vagy kimásolható termékkiírás is kapható. A program a kalkulátorokon kívül egyéb hasznos műszaki információt (műbizonylatokat, megvalósítási javaslatokat, termékismertetőket, tervezési segédleteket, képeket stb.) is szolgáltat.

Csatornafűtés az ereszcsatornák, vápák jegesedése ellen

hírlevél-feliratkozás

épjog