2010. március 21.

Hómennyiség- és hónyomás-érzékelő lapostetőkre

Hómennyiség- és hónyomás-érzékelő lapostetőkre

Az ideihez hasonló, különösen havas teleken nagy segítséget – és biztonságot – nyújthat a lapostetőkre szerelhető hónyomás-érzékelő, aminek beépítésével megelőzhető, hogy a hóteher alatt meggyengüljön, esetleg beszakadjon a tetőszerkezet.

A hó rendkívüli mértékben megterhelheti a nagyobb felületű lapos, illetve kislejtésű tetőszerkezeteket – a hóteher alatt akár be is szakadhat az épület teteje. (A tetőszerkezetek statikai méretezése általában a szokásosan várható hóterhelésre készül, amit például az idén leesett hómennyiség jelentősen túllépett.) E probléma megelőzésére a villamos fűtéseket gyártók kifejlesztettek egy egyszerű, bármilyen lapostetős épületre akár utólag is beszerelhető megoldást: a hó- és olvadéknyomás-érzékelő szőnyeget.

Maga az érzékelő a tetőre helyezhető 500 mm széles, 1500 mm hosszú és 6 mm vastag szőnyeg. A vízmenetes, UV- és időjárásálló rétegek között optikai szál érzékeli a szőnyegre nehezedő nyomásváltozást, és az előre beállított terhelés elérésekor jelt ad. A szerkezet táplálása 24 Volt-tal történik, a beavatkozásra szólító jel lehet SMS, fény- vagy hangjelzés.

A lapos-, vagy kislejtésű tetőkkel készülő épületek biztonságát jelentősen növelő praktikus hónyomásmérő szenzor száloptikás („non-contact”) mérési elv alapján működik, így kopó alkatrészeket nem tartalmaz. A tetőszőnyeg telepítése egyszerű, a kiépítési és üzemelési költségei elenyészők.

hírlevél-feliratkozás

épjog