2009. október 17.

Kis- és közepes fesztávú tetőszerkezetek rácsostartókkal

Kis- és közepes fesztávú tetőszerkezetek rácsostartókkal

Tetőszerkezetek építéséhez széles körben felhasználhatók a MiTek szeglemezes rácsostartók; alkalmazásukkal kis, közepes és nagy fesztávú csarnokok, illetve családi házak tetőszerkezete egyaránt gyorsan, gazdaságosan kivitelezhető.

A családi házak tetőtípusai statikai és geometriai szempontból jelentősen különbözhetnek. Statikai szempontból fontos kérdés, hogy a közbenső falak teherviselés céljából figyelembe vehetők-e vagy sem. Favázas épületeknél jellemzően a belső falak is alkalmasak a terhek hordására, így a legnagyobb fesztávok is alig érik el a 4–5 métert. Tégla vagy ahhoz hasonló falszerkezetek esetén általában a külső falak a teherhordók, így a legnagyobb fesztávok a 14–15 métert is elérhetik. Általánosságban elmondható, hogy rácsostartók alkalmazásakor nincs szükség belső alátámasztásokra. A tartóba kerülő fa- és acélmennyiség természetesen a fesztávval arányosan csökken. A rácsostartók a falakra csak a szélteherből adódó vízszintes terheket adják le.

A szeglemezes tetőszerkezetek hajlásszögét 10–45 fok között javasolt kialakítani. 10 foknál alacsonyabb hajlású szerkezetnél az övek olyan közel kerülnek egymáshoz, hogy a belső rácsrudak kialakítására nem marad hely. 45 foknál nagyobb szög esetén a tartók magassága problémát okozhat a szállításnál. Két részből még viszonylag könnyen összeépíthetők a helyszínen a tartók, három részből azonban már sokkal nehézkesebb. A szeglemezes tetőszerkezetekre dobozolt vagy csüngő eresz egyaránt kialakítható.

A szeglemezes tetőszerkezetek gazdaságos építésének alapja a pontos tervezés. A tervezéskor arra kell törekedni, hogy az előregyártott tartókat a helyszínen „csak” a helyére kelljen tenni, illetve acél kötőelemekkel összekötni. A MiTek szeglemezes tetőszerkezetek tervezésekor a tetőidom függőleges metszéseivel megkapható a tartók geometriája, melyeket utána statikailag méretezni kell. A faszerkezet mellett az összes szeglemezes csomópontot is méretezni kell. A tervezési munkát a MiTek tervezőszoftvere segíti.

Kis- és közepes fesztávú tetőszerkezetek rácsostartókkal

A kiviteli tervnek tartalmaznia kell a tartók alaprajzi elrendezését, az összes tartó összeállítási tervét, a tartók rúdjainak szabástervét, valamint a szeglemezes csomóponti részletrajzokat. Ezeken kívül még az egyéb helyszíni részletrajzokat is fel kell tüntetni, melyek szükségesek a tetőszerkezet korrekt megépítéséhez.

A tartók jellemző keresztmetszeti méreteti:

• övrudak: 5/15 cm;

• rácsrudak: 5/10 cm.

Talpszelemenként célszerű 5/15 cm-es, lapjára fektetett pallót alkalmazni, melyre Simpson-StrongTie sarokelemek segítségével köthetők le a tartók.

Kis- és közepes fesztávú tetőszerkezetek rácsostartókkalKis- és közepes fesztávú tetőszerkezetek rácsostartókkal

A tartók gyártása üzemekben történik, ezért a tervezésnél mindenképpen figyelembe kell venni a szállíthatósági méreteket.

Kis- és közepes fesztávú tetőszerkezetek rácsostartókkal

A MiTek szeglemezek és a Simpson-StrongTie acél kapcsolóelemek magyarországi forgalmazója a tervezők számára – az építész és mérnök kamara által akkreditált – konferenciákat szervez a szeglemezes tetőszerkezetekről. A cég építész irodák számára ingyenes tanácsadást, gyártmányterv késztést, valamint engedélyezési tervhez statikai számítás készítését is vállalja.

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo