2010. április 19.

Ipari parketta nem csak ipari létesítményekbe

Ipari parketta nem csak ipari létesítményekbe

Az ipari parketta a hagyományos parketta méretre vágásakor keletkező parkettamaradék élére állított elemeinek összeragasztásával készülő táblásított parkettatípus. Alkalmazhatósága széles körű, mivel masszív, hosszú élettartamú és ellenálló a környezeti hatásokkal szemben.

Dekoratív megjelenése, a trópusi fák gyönyörű színei és a minták variálhatósága miatt ma már nemcsak ipari létesítményekben, hanem exkluzív lakóhelyiségekben és üzletekben is szívesen alkalmazzák az ipari parkettát. A parkettatáblák viszonylag kis méretű, például 20x15x280 mm elemekből épülnek fel, amelyeket szalaggal táblásítanak például 280x280mm-es méretre.

Lerakása az intarziaparkettához hasonlóan az aljzathoz ragasztva történik. Telepíthető egyszerűen táblánként, vagy akár az egyes elemek különböző mintákba való rendezésével is. Az egzotikus fából készült ipari parkettákat csak poliuretán ragasztóba ajánlott lerakni, az európai fafajták fektethetők csökkentett víztartalmú, vízbázisú, esetleg oldószeres ragasztóval. Felülete nem egyenletes, csiszolás után lakkozható tetszés szerint matt, selyemfényű és csillogó lakkokkal, de napjainkban egyre inkább elterjed a padlóburkolatok olajozása, olajjal vagy viaszos olajjal.

Az ipari parketták 15–22 mm vastagságságban, 150–250x300–450 mm táblaméretben kaphatók.

Ipari parketta nem csak ipari létesítményekbeIpari parketta nem csak ipari létesítményekbe

 

hírlevél-feliratkozás

épjog