2009. november 06.

Friss kutatási eredmények szerint a réz képes hatástalanítani a H1N1 vírust

Friss kutatási eredmények szerint a réz képes hatástalanítani a H1N1 vírust

A globalizációval járó egészségügyi problémákat taglaló 2. Természettudományi világkonferencián egy élvonalbeli mikrobiológus bejelentette, hogy kutatási eredményei szerint a réz igen jó hatásfokkal hatástalanítja az A típusú influenza kórokozóit, így a H1N1 vírusokat is.

A projektet, melyet Bill Keevil professzor, a Southamptoni Egyetem Környezetegészségügyi Tanszékének vezetője irányított, a BIT évente megrendezett s most a vírusölők témakörének szentelt 2. Természettudományi Világkonferenciáján, július 18.-án ismertették.

Prof. Keevil kutatásai bizonyítják, hogy a vörösréz aktívan gátolja az A típusú (H1N1) influenza terjedését, így a sárga- és a vörösréz is fontos szerephez juthat a nyilvános terek gyakran érintett felületeinek anyagaként. Alkalmazásuk olyan újabb óvintézkedésnek minősül, amely hatékonyan akadályozza a fertőzés terjedését.

Keevil professzor tanulmánya egy kísérletsorozatra épül, amelynek során az A típusú influenzavírusok lappangását vizsgálták vörösréz és rozsdamentes acél felületeken. Az eredmények azt bizonyítják, hogy 24 órás inkubáció után 500 ezer virion (vírusrészecske) továbbra is fertőző maradt az utóbbiakon, míg a rézfelületeken mindössze 1 óra elteltével már a vírusok 75 százaléka elpusztult, 6 óra múltán pedig mindössze 500 virionnak sikerült megőriznie aktivitását.

A professzor kutatási eredményei megerősítik a korábbiakat, amelyek már alátámasztották, hogy a réz képes jó hatásfokkal megsemmisíteni egyes patogén baktériumokat, például az E. colit, a Salmonellát és az MRSA-t, azaz a methicillin- és oxacillin- (penicillinszármazékok) rezisztens Staphylococcus aureust. Utóbbi az antibiotikumoknak ellenálló baktériumtörzsek közül a legvirulensebbek közé tartozik, s gyakran okoz fertőzéseket kórházakban és közösségekben.

Keevil professzor szerint: „Az A típusú influenzák, így a H1N1 jelenleg fenyegető fertőzésveszélye ismeretében valós és égető szükségünk van az összes e célra alkalmas és hatékony óvintézkedés megtételére, olyan anyagok felhasználásával, amelyek antimikrobiális tulajdonságai már bizonyítottak. A vizsgálatok most ismételten alátámasztják, hogy a réz felületi anyagként történő alkalmazásával a kulcsfontosságú köztereken, így például kórházakban, konyhákon és étkezőhelyeken akadályozhatjuk, és jelentős mértékben csökkenthetjük az ártalmas fertőzések terjedését”.

Egyre szélesebb körben tudatosítják a réz alkalmazásának jelentőségét a megelőzést szolgáló egészségügyi óvintézkedések részeként. Az Amerikai Egyesült Államok Környezetvédelmi Hatósága (US Environmental Protection Agency, EPA) a rézötvözeteket mint antimikrobiális anyagokat törzskönyvezte, hivatalosan is elismerve azok bizonyított közegészségügyi előnyeit. Az Egyesült Királyságban a birminghami Selly Oak Kórházban végzett klinikai kísérlet azt bizonyította, hogy a rézből készült ajtófogantyúkon és vízcsapokon 90-100 százalékkal kevesebb kórokozó található, mint a más anyagból készülteken.

Új fegyver az A típusú influenza elleni küzdelemben

Keevil professzor hozzátette: „A széleskörű kutatások által is megerősített tény, hogy a vörös- és sárgaréz, valamint a bronz alkalmas a kártékony és potenciálisan halálos mikroorganizmusok megsemmisítésére, a réz alkalmazásának közegészségügyi előnyei mellett szól.”

A réz az első szilárd felületképző anyag, amely megkapta az EPA ilyen típusú minősítését, miután az antimikrobiális rézötvözetek alkotta felületekről bebizonyosodott, hogy bizonyos baktériumok több mint 99,9 százalékát két órán belül elpusztítják, sőt ismétlődő fertőződés esetén is több mint 99 százalékos hatásfokkal érvényesítik ezt a képességüket.

A réz- és rézötvözet felületek – ellentétben más anyagokból készültekkel – megőrzik antibakteriális tulajdonságaikat, vagyis ellenállók maradnak, megbízható és hosszútávú védelmet kínálva. Ennek eredményeképpen a réz kulcsszerephez juthat a kártékony patogének terjedésének megakadályozásában, kiegészítve és támogatva az infekciókontroll szokványos gyakorlatait, amelyek mellett azonban továbbra is szükség van a szigorú higiéniai ellenőrzésre, valamint a vírusölő vakcinák kifejlesztésére.

 

(x)

 

hírlevél-feliratkozás

épjog