2010. január 24.

A rézfelületek elpusztítják a baktériumokat

A rézfelületek elpusztítják a baktériumokat

Egy ír kórház a világon elsőként ragadta meg a tudomány legfrissebb vívmányainak egyikét, amikor réz ajtókilincseket írt elő egy beszerzésben, hogy csökkentse az egészségügyi ellátás során előforduló fertőzések számát, elősegítve ezzel a hatékony védelmet betegei számára.

A Westmeath megyei Mullingarban található 140 ágyas St. Francis magánkórház és a hozzá kapcsolódó St. Clair’s szanatórium az után hozta meg döntését, hogy megvizsgálták a birminghami Selly Oak kórház klinikai vizsgálatának meggyőző eredményeit, melyek arra mutattak rá, hogy a rézfelületek – például a mosdócsapokon, vécéülőkéken és az ajtók tolópajzsain – 90-100 százalékkal csökkentik a mikrobás szennyezettséget.

Noeleen Sheridan – a kórház vezérigazgatója és a szanatórium igazgatója – a következőképpen magyarázta a mérföldkövet jelentő döntést: „Minden egészségügyi létesítmény erősen tart a mikrobák (baktériumok, gombák, vírusok stb.) szaporodásának veszélyétől, akárcsak közömbösítésük magas költségeitől. 80 százalékra becsülik a fertőzéseknek azon hányadát, amelyek érintéssel terjednek, ezért az olyan felületek mikrobamentességének megőrzése, mint például az ajtók kilincsei, csökkentik a fertőzés terjedését. Döntésünk, mely szerint a mikrobák szaporodását gátló réztermékeket alkalmazunk, ezen a megállapításon, és a Shelly Oak klinikai vizsgálata által feltárt meggyőző bizonyítékokon alapul.”

A rézfelületek elpusztítják a baktériumokat

Tom Elliott – a birminghami egyetemi kórház, a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat alapítványi szervezetének megbízott orvos igazgatója és a Selly Oak klinikai vizsgálat vezetője – hiszi, hogy a réz kulcsfontosságú szerepet játszhat az egészségügyi ellátással kapcsolatos fertőzések feltartóztatásának segítésében. „A laboratóriumi vizsgálat megmutatta, hogy az MRSA és a Clostridium difficile baktériumok sokkal gyorsabban pusztultak el, amikor rézalapú felületekkel kerültek kapcsolatba, mint a kórházakban általában alkalmazott, egyéb felületek esetében. Ez az izgalmas fejlemény felvértezheti a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat alapítványi szervezeteit az egészségügyi ellátással összefüggésbe hozható fertőzések terjedésének megfékezéséért folytatott harcban. ”

A rézfelületek elpusztítják a baktériumokat

A réz alkalmazásának fontosságát az egészség megőrzésében egyre inkább felismerik. A rezet az Egyesült Államok környezetvédelmi hivatala elsőként nevezte meg azon szilárd felszínű anyagok között, amelyek bizonyítottan jótékony hatással rendelkeznek a közegészségre azzal, hogy a takarítások közötti időszakokban segítenek csökkenteni a szennyezettséget. Az antimikrobiális rézfelületek két órán belül elpusztították a különböző baktériumok több mint 99,9 százalékát (köztük a hírhedt MRSA kórokozót), és ezt folytatták a továbbiakban, még többszöri újrafertőződés után is.

A rézfelületek elpusztítják a baktériumokat

Noeleen Sheridan a következőképpen magyarázza ennek fontosságát a fertőzések megelőzésének és ellenőrzésének felelősei számára: „A rézfelszínű anyagok további védelmi vonalként szolgálnak a kórházak akkreditált higiéniai irányelvei által előírtakhoz. Ez a kezdeményezés része elkötelezettségünknek, mely szerint fejlesztjük a betegek biztonságának színvonalát, valamint hatékony kockázatkezelés mellett a fertőzések szigorú ellenőrzését vezetjük be.”

A St. Francis kórház úttörő kezdeményezése mögött más egészségügyi intézmények is felsorakoznak. Egészségügyi területen alkotó építészek az Egyesült Királyságban egyre többször kötik ki az antimikrobiális tulajdonságú réz alkalmazását, és sok felújítási beruházás is reményteljes a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat szervezetein keresztül a 2010-es évben.

 

Egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések

• Az Egyesült Királyságban minden évben 300 ezer körüli azon betegek száma, akik a kórházakban fertőzést kapnak, és legalább 5 ezren halnak meg e fertőzések szövődményeinek következtében. Ez körülbelül 1 billió font éves többletkiadást okoz a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat számára.

• Írországban 25 ezer körül mozog a regisztrált kórházakban szerzett fertőzések száma, húszból 1 beteg kerül kapcsolatba legalább egyfajta fertőzéssel pusztán annak következtében, hogy kórházi ápolásban van része.

• Az Európai Unióban a közvetlenül kórházi fertőzéseknek tulajdonítható halálozások számát 37 ezer körül becsülik évente, miközben azok közvetetten 110 ezer további halálesetért tehetők felelőssé. E fertőzések teljes éves egészségügyi költségét az EU-ban 7 billió euró körüli összegre becsülték 2008-ban.

 

A Selly Oak tanulmányt közreadta a Journal of Hospital Infection

A Selly Oak kórház vizsgálatának első eredményeit – két másik tanulmánnyal együtt – már közreadták a sajtóban, melyek megvizsgálták a réz antimikrobiális tulajdonságában rejlő lehetőségeket. A folyamatban lévő vizsgálat második szakaszában a következő, antimikrobiális tulajdonságú rézből készült termékeket vezetik be: vízöblítő tartály emelőkarjai, kórházi öltöztető kézikocsik, fiókos szekrények, mosogató bűzelzárók és lefolyók, ajtókilincsek és tolópajzsok, fordítózárak, kabinreteszek, kapaszkodók, hideg- és melegvíz-csapok, vécéülőkék, villanykapcsolók, dugaszoló aljzatok, és az ágyasztalok teteje.

 

A St. Francis magánkórház

A mullingari St. Francis egy írországi magánkórház. Sürgősségi tevékenységi köre sebészeti beavatkozásokon alapul, melyeket négy műtőben és vizsgálóhelyiségekben végeznek. Részét képezi a St. Clar’s szanatórium, mely jelenleg 43 ágyat számlál, és helyi megbecsülés övezi a betegeknek nyújtott ellátás magas minősége alapján. Minden egyes ajtó „feljavítása” antimikrobiális réz szerelvényekkel 250 kilincs cseréjét jelenti – a kórházban és a szanatóriumban 2010 januárjában kezdték a munkálatokat.

A rézfelületek elpusztítják a baktériumokat

hírlevél-feliratkozás

épjog