2009. december 02.

Teherbíró térkövek körforgalomba, parkolóba

Teherbíró térkövek körforgalomba, parkolóba

Az Einstein térkő sajátossága, hogy közúti terhelésre is megfelelő, tehát nemcsak díszburkolatként alkalmazható. A Semmelrock által forgalmazott útburkolati köveket nagyon gyorsan, és akár géppel is lehet fektetni.

A magyarországi időjárási viszonyok mellett az Einstein-burkolat szilárdsága is jobb, mint az aszfalté, hiszen nagy melegben az aszfalt megolvad, és hullámos, vájús lesz. Ezek a térkövek viszont minden időjárási körülmény mellett megőrzik az eredeti formájukat. E térköveket Európában 1999 óta alkalmazzák, a mai napig több mint 2 millió négyzetmétert raktak le. Mindeddig semmiféle károsodást nem tapasztaltak.

Természetesen a kivitelezéskor bizonyos szabályokat kell betartani. Fokozottan kell figyelni arra, hogy az altalajt megfelelően előkészítsék, és pontosan kell megtervezni a víz lefolyásának lehetőségét. Ugyancsak fontos, hogy megfelelő fugaanyaggal hézagoljanak, megakadályozva, hogy egyik kő a másikhoz érjen. A rendszer automatikusan biztosítja a megfelelő fugaszélességet, nem kell a burkolatot készítők precíz, vagy éppen hanyag munkájára hagyatkozni. A térkövek felső, csúszásmentes felülete teljesen sík, vagy tetszés szerint alakítható, az oldalain viszont távtartók vannak, amelyek a megfelelő fugaszélességet garantálják. Ha megfelelően készítik elő a talajt, akkor tökéletes lesz a burkolat, amely a későbbiekben semmiféle karbantartást nem igényel. Ha egy aszfalt vagy betonfelületet bármilyen oknál fogva fel kell bontani, soha nem lesz olyan, mint korábban. Az Einstein kővel burkolt felületek esetében viszont egyszerűen felszedhetők a kövek, majd a javítás elvégzése után visszatehetők.

Alkalmazásukat javasolják például körforgalmú csomópontokra, nagy terhelésű kamionparkolókra, kamion- és konténerátrakókra, vagy akár repülőtéri előterekre is.

Teherbíró térkövek körforgalomba, parkolóba

hírlevél-feliratkozás

épjog