2010. április 08.

A világ első antibakteriális üvege

A világ első antibakteriális üvege

A kórházakban elkapható fertőzésekkel szemben nyújt hatékony védelmet az AGC Flat Glass Europe (régebben Glaverbel) új találmánya, az antibakteriális üveg: a világújdonság megöli a baktériumok 99,9 százalékát, és megállítja a gombásodást, ami az antibiotikum-rezisztens baktériumok megjelenésére való tekintettel mérföldkő a kórházi fertőzések elleni harcban.

A megelőzés jobb, mint a gyógyítás

A kórházi bakteriális fertőzések egy része megelőzhető hatékony higiénés gyakorlatokkal (például alapos kézmosással), melyek kulcsfontosságúak, de önmagukban nem oldják meg a problémát. Az egészségügyi szakértők és vezetők egyre inkább más eszközöket, többek között építészeti megelőzési módokat is keresnek, amelyek segítséget nyújthatnak a megelőzésben. A kórházban szerezhető fertőzések csökkentésére a brüsszeli Brugmann kórház Epidemiológia és kórházi higiénés egységének szakembere, dr. Jean Vanderpas javaslata: „Építészeti vonatkozásban a sokkal szigorúbb rendelkezések irányába kell haladnunk. A jelenlegi intézkedéseken felül mérlegelnünk kell olyan anyagok használatát is, amelyek csökkentik a környezet bakteriális terhelését.”

Kutatások azt mutatják, hogy egy fertőzött felszínnel történő mindössze öt másodperces kontaktus elegendő ahhoz, hogy az ott jelenlévő baktériumok 99 százalékát felvegyük. Az antibakteriális üveg elpusztítja a felszínére kerülő baktériumok 99,9 százalékát, így nagy szerepet kaphat a felületi bakteriális terhelés csökkentésében olyan helyeken, ahol steril környezetre van szükség.

A világ első antibakteriális üvege

 

Hogyan működik az antibakteriális üveg?

Az antibakteriális üveg azonnal megsemmisíti a mikroorganizmusokat, ahogy azok érintkezésbe kerülnek az üveg felszínével. Mint sok nagy találmánynál, az előfeltevés itt is egyszerű volt: az ezüst bizonyítottan erőteljes antibakteriális hatású – tehát az üveg felületébe ezüstionokat kell juttatni. Ennek megvalósítására az AGC Flat Glass Europe kidolgozott – és szabadalmaztatott – egy eljárást, amivel ezüstionokat lehet az üveg felső rétegeibe diffundáltatni. Az ionok kölcsönhatásba lépve a baktériumokkal – anyagcseréjük megbénítása és osztódási mechanizmusuk megzavarása által – elpusztítják azokat.

A világ első antibakteriális üvege

Az AGC Flat Glass Europe antibakteriális üvegét független laboratóriumok és egyetemek tesztelték, és eredményeiket európai és japán standardok alapján hitelesítették. A gyorsított öregítési vizsgálatok azt mutatják, hogy az üveg baktériumölő képessége nem csökken az idővel. Az antibakteriális üveg sokféleképpen használható: alkalmazható az üvegezéstől kezdve a különféle falburkolatkialakításokon át az egyszerű tükrökig.

hírlevél-feliratkozás

épjog