2010. június 09.

Fűtés, hűtés a levegő hőjével

Fűtés, hűtés a levegő hőjével

Újdonságdíjat kapott az idei Construmán a Nibe AB legújabb generációs levegő/víz hőszivattyúcsaládja, a Nibe Split hőszivattyú. Az elsősorban családi házak, társasházi lakások igényeihez kifejlesztett hőszivattyú magas hatásfokú hűtő-fűtő berendezés, mely nemcsak biztonságos és gazdaságos, de alacsony széndioxid-kibocsátású is.

A levegő/víz hőszivattyúk hőforrásként a levegő hőjét hasznosítják fűtésre vagy egyéb melegvíz-készítési célra. Hűtés esetén az épületből a levegőnek adják át a fölösleges hőenergiát.

Az osztott, úgynevezett split rendszerű Nibe hőszivattyú egy kültéri és egy beltéri egységből áll. A szükséges hűtőközeg mennyiséggel gyárilag ellátott kültéri egység tartalmazza az elektronikusan szabályozott – és rendkívül halkan üzemelő – kompresszort, így a berendezés az épületen belül semmiféle zajt nem kelt. A beltéri egységben beépített 270 literes használati melegvíz-tároló, fűtőbetét, keringetőszivattyú, valamint fűtési/hűtési szabályozóegység is található.

A készülék telepítése egyszerű, és a hozzá kapcsolódó hőközpont kialakítása is könnyen elvégezhető, mivel a hőszivattyú gyárilag rendelkezik a szükséges kapcsolásokkal. Beépítéskor csatlakoztatni kell a hálózati hideg- és a kimenő melegvíz-vezetéket, egy pár fűtési/hűtési előre és visszatérő vezetéket, valamint egy pár kalorikus kötést a kültéri egységhez. Az elektromos bekötés után a berendezés működőképes, azaz fűtésre, hűtésre, melegvíz-készítésre alkalmas.

 

Fűtés, hűtés a levegő hőjével

 

A Nibe Split jellemzői:

• optimális éves átlagos hatásfok az inverter szabályozott kompresszornak köszönhetően;

• kompakt, kis helyigényű kültéri egység;

• a kültéri és beltéri egység egy hűtőkört alkot, így nincs szükség fagyálló keverék és leválasztó hőcserélő használatára;

• a beépített – rozsdamentes acélból készülő – használati melegvíz-tároló frissvíz modullal rendelkezik (nem alakul ki pangó víz);

• időprogramok fűtésre, hűtésre és használati meleg víz készítésre;

• lehetőség eltérő hőmérsékletű fűtési és hűtési körök működtetésére;

• aktív hűtési funkció (a két- és a négycsöves rendszerekben is);

• a beltéri egység hatékony hőszigeteléséről környezetbarát cellular plastic hőszigetelés gondoskodik;

• egyszerű csatlakozás gázkazánhoz, szolárrendszerhez, vagy más hőtermelő berendezéshez;

• alacsony fogyasztású, beépített DC inverteres keringetőszivattyú.

 

A hőszivattyú működési elve

A kültéri egységben a ventilátor nagy mennyiségű levegőt áramoltat át egy hőcserélőn, ahol az elpárolgó hűtőközeg hőt von el a levegőből. A hűtőközeg ezután a kompresszorba jut, ahol a kompresszor – növelve a hűtőközeg nyomását – összesűríti azt. A nyomás növekedésével megnő a közeg hőmérséklete is. Az így létrejött forró gőz a kondenzátorba jut, ahol lehűl, miközben hőt ad át a fűtőkörben keringő víznek, felmelegítve azt. A rendszerben található expanziós szelep szabályozza a hűtőközeg tömegáramát az elpárologtatóban és a kondenzátorban található nyomáskülönbség szükséges mértékét figyelembe véve. Hűtés esetén a körfolyamat megfordul.

 

Fűtés, hűtés a levegő hőjével

 

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo