2010. június 22.

Láthatatlan küszöbök bejárati ajtókhoz

Láthatatlan küszöbök bejárati ajtókhoz

Amennyiben nincs lehetőség hagyományos küszöb beépítésére, vagy egyszerűen csak nem akarunk szintkülönbséget képezni az ajtók alatt, ugyanakkor hő- és hangszigetelési, vagy akár tűzvédelmi szempontból fontos lenne az nyílászárók alatti rést lezárni, kitűnő megoldást nyújtanak az automata küszöbök.

Az automata küszöbök hő- és hangszigetelési – speciális kialakításoknál tűzvédelmi – feladataikat úgy látják el, hogy szinte láthatatlanok maradnak, és nem akadályozzák a közlekedést sem. Ebből adódóan alkalmazásuk nemcsak családi házakba és társasházi lakásokba ajánlható, hanem közintézményekbe is, hiszen a küszöb nélküli helyiségek között a mozgássérültek is kényelmesen közlekedhetnek.

 

Az automata küszöbök működése

Az automata küszöbök tulajdonképpen az ajtólap alsó élébe mart nútba helyezett gumitömítések, melyek az ajtó becsukásával a padlóra ereszkednek, elzárva az ajtólap alja és a padló közötti rést. Az ajtó nyitásával a gumitömítés visszahúzódik az ajtólapban lévő nútba, láthatatlanná válva, és lehetővé téve az ajtó zavartalan működtetését.

 

Láthatatlan küszöbök bejárati ajtókhoz

 

Az automata küszöbök fajtái

Az ajtó nyitott állapotában észrevétlen bevésős automata küszöbökön kívül léteznek úgynevezett rászegzős küszöbök is, melyek az ajtó alsó részére vagy oldalára szerelhetők. Ezek a megoldások kevésbé esztétikusak, hiszen a szerkezet látható marad, viszont a hang- és a hőszigetelési feladatokat ugyanolyan jól ellátják, mint a bevésős változatok.

 

Láthatatlan küszöbök bejárati ajtókhoz

Láthatatlan küszöbök bejárati ajtókhoz

 

hírlevél-feliratkozás

épjog