2010. október 14.

Fellendülés hangulata jellemezte a Glasstec szakvásárt

Fellendülés hangulata jellemezte a Glasstec szakvásárt

A gazdasági tekintetben nehéz időszakot követően ismét a fellendülés hangulata uralkodott az üvegiparban – ezt bizonyította 1274 kiállítójával a világ vezető üvegipari szakvására, a Glasstec és az idén először párhuzamosan megrendezett Solarpeq, a napenergia-hasznosító rendszerek gyártástechnológiai szakvására.

A két szorosan összefüggő rendezvényt összesen mintegy 45 ezer szakember kereste fel, akik többsége a Solarpeq kínálata iránt is érdeklődött. A kiállító vállalatok arról számoltak be, hogy számos tartalmas, eredményes tárgyalást folytattak a vásárlátogatókkal, ezért pezsgő üzletkötésre számítanak a szakvásáron megkezdett tárgyalásokat követően. Az érdeklődők jelentős része a nemzetközi piacot képviselte, és ezt tükrözi a Glasstec és a Solarpeq látogatói körében végzett felmérés is: a látogatók jóval több mint 50 százaléka érkezett Németországon kívülről. Jelentős növekedés mutatkozott az észak-, és főképpen a dél-amerikai látogatók számában. Szinte minden második látogató konkrét szerződéskötési szándékkal érkezett Düsseldorfba.

 

Fellendülés hangulata jellemezte a Glasstec szakvásárt

 

Martin Gutmann, a Glasstec 2010 elnöke és a Német Üvegiparosok Ipartestületének elnöke szintén megerősítette, hogy nagyon jó volt a kiállítók hangulata: „Az ’iparos központ’-ban felépített saját, ipartestületi standunkon magunk is érzékeltük, de az üvegipari és gépgyártó vállalatok is beszámoltak arról, hogy a szakvásár valóban jól sikerült. Ez rendkívül kedvező alapokat teremt a következő hónapokra nézve. Úgy tűnik, hogy a mélyponton egyértelműen túllendültünk.” Hans Werner Reinhard, a Messe Düsseldorf ügyvezetője így kommentálta a szakvásárt: „A Glasstec igazolta, hogy az üvegipar legfontosabb, iránymutató nemzetközi találkozóhelye – és az út megint felfelé mutat. Ez kitűnő jelzés kiállítóinknak.”

 

Fellendülés hangulata jellemezte a Glasstec szakvásárt

 

Elégedettek a Solarpeq kiállítói

A Solarpeq kiállítói, akik a napenergia-hasznosító rendszerek gyártástechnológiájának nemzetközi szakvásárán vettek részt, elégedetten nyilatkoztak. Ígéretesnek értékelték a szoros kapcsolatot a Glasstec-kel, az üvegipar vezető nemzetközi szakvásárával, mivel ez új célcsoportok meghódítását teszi lehetővé és elősegíti az ágazati párbeszédet.

Ez leginkább a vásár megnyitásakor, a Solarpeq „Solar meets Glass” konferenciáján volt érezhető, ahol a világon első alkalommal találkozhatott közel 200 bel- és külföldi résztvevővel az üveg- és a napenergia-hasznosító ipar. A kimagasló szakmai színvonalat képviselő résztvevők egyöntetűen kedvezően nyilatkoztak a párbeszéd itt kínálkozó lehetőségéről. „Kiderült számunkra, hogy nélkülözhetetlen a szoros együttműködés az üveg- és a napenergia-ipar között, hogy a szakemberek mindkét iparág előnyére közösen határozzák meg a termékek és alkalmazások fejlesztésének ütemtervét. A kezdő lépést megtettük, és kétségtelenül nem ez volt az utolsó ilyen konferencia” – foglalta össze a véleményeket dr. Harald Binder, a SEMI PV Group elnöke, valamint a Solarpraxis AG és a Messe Düsseldorf közös szervezésében megvalósult konferencia társelnöke.

 

Nagyon jól fogadták a Glasstec kísérő rendezvényeit

A Solarpeq konferenciája mellett a Glasstec idén jelentősen bővített kísérő rendezvényeit is nagyon jól fogadták a szakemberek. A drezdai és darmstadti műegyetem együttműködésével szervezett, az üveggel, a homlokzatokkal és a napenergia-hasznosítással foglalkozó „engineered transparency” konferencia már első nekifutásra is több mint 200 rangos nemzetközi résztvevőt fogadott 22 országból.

A közönséget mágnesként vonzotta idén is a Glass Technology Live különbemutató, amelyet Prof. Stefan Behling a Stuttgarti Egyetem Épületszerkezetek Intézetében dolgozó munkatársaival szervezett, és ahol bepillantást nyerhettünk az üveg energiahatékony hasznosításának jövőjébe. A kiemelkedő látványosságok közé tartozott a 18x3,3 méteres méretével a valaha elkészített legnagyobb hőszigetelő üvegtábla, valamint a beépített fotovillamos, naphőhasznosító vagy decentrális épületgépészeti rendszereket tartalmazó homlokzatok. A több mint 60 előadást felvonultató szimpózium szintén igen látogatott volt. A Glass Technology Live különbemutatóval szomszédos, a fontos gyártókat és szakmai szövetségeket felvonultató „FassadenCenter – homlokzatépítési különbemutatón” az üvegből készült korszerű többfunkciós homlokzatok álltak a középpontban.

A Glasstec kísérő rendezvényeinek sorát gazdagította az „Üveg mint energia” témájú építészkongresszus több mint 300 résztvevővel, valamint a „glass art” üvegművészeti kiállítás nemzetközi művészek több mint 300 kiállítási tárgyával. A kínálatot az üvegező kisipart megszólító szemináriumi kínálat, valamint a német nemzeti döntőt is felölelő nemzetközi szélvédőverseny is gazdagította.

 

Fellendülés hangulata jellemezte a Glasstec szakvásárt

 

A következő Glasstec/Solarpeq szakvásárt 2012 októberében rendezik.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog