2010. november 29.

Az energiahatékonyság már az első tervváltozatoktól követhető

Az energiahatékonyság már az első tervváltozatoktól követhető

Most akár fél áron juthatunk hozzá a Graphisoft CAD Stúdiótól ahhoz az ArchiCAD-csomaghoz, ami a – mindinkább alapkövetelménnyé váló – energia- és környezettudatos tervezést támogató ECODesigner megoldás alkalmazását is lehetővé teszi. A program segítségével jól áttekinthető kimutatások készíthetők a leendő épület energiafelhasználásáról.

Környezettudatos, gazdaságos tervezés

Ma az egyre fontosabbá váló együttműködés területén komoly eredményeket tudhat maga mögött az ArchiCAD, számos szakággal van kapcsolata a programnak. Kiemelt célkitűzés az energiahatékonyság fokozott figyelembevétele, így ezen a területen születtek a leginkább figyelemre méltó eredmények a technikai támogatás területén.

A túlzott energiafelhasználás és az ebből következő környezetkárosító széndioxid-kibocsátás a ma és a közeljövő egyik legnagyobb globális kihívása. A károk csökkentése és megelőzése érdekében nemzetközi szintű összefogás jött létre: az Európai Parlament 2010/31/EU irányelve világos és egyértelmű irányelveket és célkitűzéseket fogalmazott meg az új épületek energiahatékonyságával kapcsolatosan.

Az irányelvek fontos útmutatásokat fogalmaztak meg az építészek számára is:

1. „ Az épület ... leendő tulajdonosa vagy bérlője számára ... helytálló tájékoztatást kell nyújtani az ingatlan energiahatékonyságáról...”

2. „…lehetővé kell tennie annak vizsgálatát, miként kombinálható optimálisan az energiahatékonyság javítása...”

3. „…megújuló forrásokból származó energia használata, valamint a távfűtés és -hűtés alkalmazása...”

Mindez alapvetően új szemléletet vár el az építészettől. A hagyományosan ismert és követett tervezési szempontok mellett az épületek energiahatékonyságának tervezése és dokumentációja is alapvető igénnyé vált.

A legfontosabb kapcsolódási pontok között lehet említeni a környezettudatos építészeti tervezést támogató ECODesigner megoldást, amely az épületek energiahatékonyságának követését már a korai tervezési fázisokban is lehetővé teszi. Segítségével követni tudjuk a tervezett épület energiafelhasználását, össze tudjuk hasonlítani a különböző tervváltozatok energiaigényét és ezen elemzések segítségével alacsony energiafelhasználású épületeket tudunk tervezni.

A program használata néhány alapvető területen nyújt támogatást az irányelvek követéséhez a tervező számára, mivel

1. teljes körűen és pontosan követi az épület energiafelhasználását,

2. könnyedén összehasonlíthatóvá teszi a különböző tervezési változatok energiaigényét,

3. alacsony energiaigényű, megújuló és központi energiaforrásokat használó épületek tervezését teszi lehetővé.

Az EcoDesigner tehát a fentebb idézett, az Európai Parlament Irányelvében megfogalmazott új építészeti tervezési feladatokra nyújt megfelelő szoftveres megoldást.

Az energiahatékonyság már az első tervváltozatoktól követhető

A számítások eredményeként kapott értékelés tartalmazza az épület alapadatain kívül a határoló szerkezetek hőátbocsátási adatait, a különböző energiatípusokra lebontott energiafelhasználási adatokat, a széndioxid-kibocsátás mértékét, valamint egy részletes havi energiamérleget.

Az adatok megjelenítése grafikus, könnyen érthető. Az értékelés akár PDF formátumba is menthető, így a különböző tervezési alternatívák energiahatékonyságot befolyásoló hatásai könnyen összehasonlíthatók.

A számítás pontossága és a program egyszerű, gyors, integrált használata miatt az EcoDesigner az ArchiCAD-et használó építészek első számú segítsége a fenntartható épületek tervezésében.

Az energiahatékonyság már az első tervváltozatoktól követhető

 

Gazdaságos megoldások

Az év végéhez közeledve fenntartotta a Graphisoft azokat a lehetőségeket, amelyek komoly kedvezményeket kínálnak a program után érdeklődők számára.

A december 10-ig tartó akció keretében a Graphisoft belépő programja, az ArchiCAD SE 2010 most 50% kedvezménnyel, csak 200.000.- forintért érhető el, míg a „nagy” változat, az ArchiCAD14 jelenleg 30% kedvezménnyel, 672.000.- forintért kapható.

Ez a programcsomag az ArchiCLUB rendszer keretein belül vásárolható meg, amelynek segítségével az ügyfelek folyamatos karbantartást, kapcsolattartást kapnak, majd az új változat megjelenésekor azt már további díj fizetése nélkül kaphatják meg.

Ezekkel a lehetőségekkel a Graphisoft azt kívánja elérni, hogy minél többen juthassanak korszerű tervezési eszközökhöz. A mai nehéz helyzetben nem mindegy ugyanis, hogy a rendelkezésre álló megoldásokkal milyen minőségű terveket mennyi idő alatt tudunk magas színvonalon elkészíteni.

További információk: www.cadstudio.hu, cad[kukac]graphisoft.hu

Bemutató: 2010. december 10., 10:00–13:00, Graphisoft park. Részletek és jelentkezés: cad(kukac)graphisoft.hu

hírlevél-feliratkozás

épjog