2010. december 06.

Trigenerációs napenergia-rendszer a Vatikánban

Trigenerációs napenergia-rendszer a Vatikánban

A Vatikán műszaki osztályának igazgatósága olasz és angol nyelvű kiadványt jelentetett meg, amely a fenntartható energiatermelés és a környezetvédelem érdekében tett lépéseit mutatja be. A pápai államban működő szolárrendszer villamos, hő- és hűtési energiát is termel.

A Napenergia a Vatikánban című kötet bemutatójáról kiadott sajtóközlemény megállapítja: Vatikán Állam különleges figyelemmel követi az egész földünket érintő, rendkívül sürgető környezetvédelmi problémákat. Pontosan két évvel azután, hogy felavatták a VI. Pál terem tetejére felszerelt napelemeket, illetve üzembe helyezték a második napenergiával működő rendszert, Vatikán Állam kijelentheti, hogy a maga kicsiny területén megvalósította a napenergiával működő trigenerációt. Ez azt jelenti, hogy napenergia termeli egyidejűleg a három szekunder, azaz másodlagos energiát, amely a villamos, a hő- és a hűtési energia.

Trigenerációs napenergia-rendszer a Vatikánban

A VI. Pál teremre felszerelt napelemek lehetővé tették a szén-dioxid kibocsátás jelentős csökkenését: mintegy 225 tonnányi szén-dioxidtól óvja meg a Földet, míg a második napelemes rendszer 80 tonna szén-dioxid kibocsátását küszöböli ki.

(Forrás: Magyar Kurír)

 

hírlevél-feliratkozás

épjog