2010. december 14.

A munkagépek hatékonyságát megsokszorozhatják a kiegészítők

A munkagépek hatékonyságát megsokszorozhatják a kiegészítők

A kis- és közepes vállalkozások számára létkérdés az azonnal mobilizálható, a feladathoz rugalmasan illeszthető, hatékony és megbízható géppark. Ebben a tekintetben egyre inkább előtérbe kerülnek azok a megoldások, ahol egy-egy központi gép széles skálájú kiegészítőkkel történő felszerelése adja a hátteret.

Külföldi példát követve egyre több cég forgalmaz a magyar piacon építőipari bontóberendezéseket, adaptereket és újrahasznosító eszközöket, ipari gépeket és szerszámokat, emelés- és rakodástechnikai eszközöket. Felismerték azt is, hogy a jó és hosszú távú partnerkapcsolathoz elengedhetetlen a logisztikai háttér és az ügyfélorientált tanácsadás.

Az elmúlt időszak forgalmazási statisztikáit elemezve megállapítható, hogy egyre nagyobb mennyiséget és arányt képviselnek a hazai piacon is a bontókalapácsok, felületmarók, rostakanalak, törő- és őrlőkanalak, hidraulikus meghajtású mágneskanalak, osztályozókanalak, acél vágóollók, kombinált bontóollók, egyedi tolólapok és az egyéb kiegészítő tartozékok. A forgalmazás gyakori formája a bérbeadás, mely során kulcstermékek a kalapácsok, felületmarók, bontóollók különböző kivitelben, kotrógépalkatrészek, kiegészítők, csapszeges és gyorscsatolós adapterlapok a legelterjedtebb géptípusokhoz. A forgalmazók maguk oldják meg a legkülönbözőbb géptípusokhoz tartozó adapterek beszerzését, vagy tervezését és gyártását, tehát azt, ami az ügyfél gépe és a kiegészítő közé kerül, biztosítva a gyors és megbízható cserét.

 

A munkagépek hatékonyságát megsokszorozhatják a kiegészítők

 

A bérlés nem olyan tőkeigényes, mint a vásárlás, ezért a megrendelő igényének megfelelően az egyedi adaptert vagy tárolják, vagy hosszú távú kedvezményes bérleti szerződéssel adják. Ha igény van rá, a gépet az adapterrel a vevő megvásárolhatja és így ő amortizálja.

 

A megbízható szerviz

A vállalkozó számára a szervizelés az egyik legfontosabb szempont. Ezt a forgalmazók általában kooperációs formában végezik, így működnek együtt a szerződött partnerrel. A bérbe adott gépet ők szerelik, állítják be, üzemelik be, telepítik a kiegészítőket, állítják be a paramétereket. A kölcsönzött gépet annak visszaadása után felújítják, így annak nincs érték- és teljesítménycsökkenése az újabb bérlés előtt. Ezek a berendezések általában igen magas műszaki színvonalat képviselnek, így ha a kötelező és rendszeres karbantartásokat a felhasználók gondosan elvégzik, az üzemeltetési előírásokat betartják, akkor a rendkívüli események, meghibásodások ritkák. Általános érvényű, hogy ha a gépekkel szakszerűen bánnak, azok sokáig bírják, azonban ehhez szakértelem kell, amihez a feltételek Magyarországon adottak, hiszen a szakemberek jó felkészültségűek.

 

Az adapterek

A nagy, nemzetközi háttérrel és gyártókapacitással rendelkező kiegészítőgyártók az adapterek tervezését és gyártását – köszönhetően a sikeres integrációnak és infrastruktúra-fejlesztésnek – maguk oldják meg; rendelkeznek a gépek csatlakozószerkezeteinek adatbázisával, azaz a világ minden jelentősebb gépének felszerelési mérete rendelkezésre áll. Általában ezek az adatok nyilvánosak, a gyártást az évek során szerzett szakmai tapasztalat és együttműködés támogatja.

 

A munkagépek hatékonyságát megsokszorozhatják a kiegészítők

 

Ügyfélkapcsolatok

A sikeres magyarországi üzleti tevékenységhez elengedhetetlenek az ügyfelekkel ápolt személyes kapcsolatok, amik idővel általában bensőségesebb, bizalmi viszonnyá válnak. Igazi sikerre elsősorban azok a forgalmazók számíthatnak, amelyek rendelkeznek a fenti háttérrel, és ügyfeleik számára teljes palettát kínálnak, továbbá mindig, minden kérdésben elérhetők. Fontos feladatuk – mivel jelenleg még sok felhasználónál nem tudatosult, hogy ezek az eszközök mire valók, hogyan használhatók – a széles körű és alapos tájékoztatás. A piaci lehetőségek bővülésének ez az egyik alapfeltétele mindkét fél részére.

 

Feladatok, lehetőségek

Magyarországon még nem drága a munkaerő, de ha – megfelelő kiegészítő hiányában – áll egy gép, akkor a többi munkafolyamat is csúszik, növekednek a költségek; azonban ez sokakban nem tudatosult. Még mindig a „több gép kevés kiegészítővel” megoldásban gondolkodnak az „egy gép széles körű kiegészítőkkel” történő ellátása helyett. E gondolkodásmód elterjedéséhez kell egyfajta természetes fejlődés, marketing, anyagi források és természetesen idő.

 

A munkagépek hatékonyságát megsokszorozhatják a kiegészítők

 

Manapság egyre inkább előtérbe kerül az újrahasznosítás; sokan nem tudják megvenni például a drága mobiltörőket, hanem inkább – hatékony és költségkímélő megoldást választva – a meglévő kotrógépükre szerelhető törőkanalat vesznek. A roppantókkal bontáskor gerendákat lehet elroppantani, az őrlőollóval azt tovább lehet törni. Az így keletkezett törmeléket újra fel lehet használni, például osztályozás után útalapba. Újdonságnak számítanak a hazai piacon a cölöpfejroppantó és a csáklyázókanalak, illetve a könnyűszerkezetek és falak elsődleges bontásához használatos acélvágó ollók, cserélhető pofájú ollók és a földön történő további darabolásra szolgáló őrlő-vágó kések kiegészítői, valamint a másodlagos őrlőollók és -vágók. Hasznosak a cserélhető rostájú, a bontott anyagot frakciókra osztó rostakanalak, az aszfaltmaró fejek; ezeket is kotrókra lehet szerelni.

 

Antal Ákos

 

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

2023. szeptember 21-étől csak e-Papír szolgáltatáson keresztül nyújthatók be az elektronikus, közigazgatási keresetek

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (1. rész)

épjog