2011. április 18.

Különleges építészeti üvegek

Különleges építészeti üvegek

A Schott AG több tízezer fajta üvege közül Magyarországon már ismertek és bevizsgáltak az építészeti tűzgátló üvegek: az E 30-E 120 tűzállóságú Schott Pyran S, valamint az EI 30-EI 120 tűzállóságú Schott Pyranova. Ezek az üvegek a tűzgátlás és a jó minőségi-esztétikai paraméterek mellett számos egyéb követelményt is kielégíthetnek.

A tervezők a tűzgátlás mellett egyre gyakrabban támasztanak egyéb követelmények is az építészeti üvegekkel szemben. Ilyen igények lehetnek például a:
• további biztonság: betörésbiztonság, közlekedésbiztonság, leesés elleni biztonság;
• hő-, hang-, sugár- és betekintés elleni védelem, tükröződésmentesség;
• különleges esztétikai igények kielégítése.

Minden egyes kis változtatás az üvegen magán, az üvegfelépítésen vagy a beépítésen külön engedélyezési eljárást von maga után, legtöbbször újbóli bevizsgálást kíván. Ezeknek a különleges igényeknek egy része bevonatokkal, laminálással megoldható, másik része pedig hőszigetelő üvegként, ahol a tűzgátló üveg ellenüvege például a dekorációs üveg. A Schott a Magyarországon is ismert dekorációs üvegek (Imera, Opalika, Artista stb.) mellett új termékekkel is megjelent.

 

Amiran – a tükröződésmentes üveg

Az Amiran tükröződésmentes üveg mindkét oldalán többrétegű fémoxid réteg található, merített eljárással felhordva és beégetve. Kiválóan alkalmas kirakatok, vitrinek üvegezésére, ahol a tükröződés zavarná a tárgyak láthatóságát. Az Amiran nem változtatja meg a színeket, fényáteresztése 94–97 százalék, a maradék reflexió 1 százalék (a normál floatüvegé 8 százalék), a hőszigetelő típusé pedig 2 százalék (a normál floatüvegé 15 százalék).

 

Különleges építészeti üvegek

Amiran: tükröződésmentes vitrinüveg
Pécs, Zsolnay Kulturális Negyed

 

Narima – a különleges új tónusú színjátszó üveg

Ez a speciális üveg a szivárvány színének variációit adja a bevonattól, a napsugárzástól és a szemlélő helyétől függően. A szivárványeffektus az alapüvegre merített eljárással felhordott többszörös, hajszálvékony, többnyire fémoxid réteggel érhető el a magas és alacsony fénytöréspontú rétegek kombinációjának eredményeként. Az építészek, művészek, dizájnerek nagy érdeklődésére a Schott AG további három színnel bővítette kínálatát.

 

Különleges építészeti üvegek
Novomatic AG új központja, Gumpoldskirchen
150 négyzetméter Narima Farbeffektglas (Fotó: Helmut Groh)

 

A jelenlegi színválaszték:

• kék alapszínű

– aranyos reflexióba átmenettel;

– zöldes reflexióba átmenettel;

• zöld alapszínű

– sárga, vörös és kékes reflexióba átmenettel;

– világoszöld, vörös, ezüst és arany reflexióba átmenettel;

– orange, kék és ezüst reflexióba átmenettel.

 

Különleges építészeti üvegek
Narima Farbeffektglas

A bevonat mindezeken túl karcálló és magas vegyi ellenállású is. A homlokzatokon és belső terekben egyaránt alkalmazható Narima maximális mérete 3,77x1,77 m, az üvegvastagság 4, 5, 6, 8, 10, 12 mm lehet.

 

Mirona – az átlátszóság és a tükröződés játéka

A világos háttér vagy háttérvilágítás esetén átlátszó, de sötét felület előtt ezüstösen csillogó tükörré változó Mirona, a Schott átváltozó üvege már háromféle típusban kapható.

• Mirona High Reflective – a mindkét oldalán azonos bevonatú üvegezés homlokzatokhoz, válaszfalakhoz alkalmazható, illetve tévék és más berendezések képernyőjeként.

• Mirona High Reflective Grey – szürke színű átváltozó üveg.

• Mirona Beamsplitter – az egyik oldalán high reflective, másik oldalán antireflective bevonattal ellátott üvegen nem jelennek meg zavaró kettősreflexiók.

 

Különleges építészeti üvegek
Mirona: a világos háttér előtt tisztán átlátszó,
sötét háttérnél tükörré változó üveg (Fotó: Schott AG)

A változó effektus mindegyik típusnál a beégetett, hajszálvékony titániumoxid rétegnek köszönhető: ez az optikai interferenciaréteg különös fénytörése által játszik a reflexióval és transzmisszióval.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog