2011. augusztus 17.

Cserépkályha vagy kandalló?

Cserépkályha vagy kandalló?

Ma már a csempekandalló és a cserépkályha között kinézetben nem sok különbség van, működésben és felépítésben annál több. Milyen helyre melyiket célszerű választani? Ebben segíthet e fűtőberendezések funkcióját, felépítését, működését és hatásfokát bemutató cikk – egy, a kályha vagy kandalló választásában független cégtől.

Ha folyamatos tüzelés mellett (napi maximum kétszeri megrakással) pótfűtésre vagy a teljes ház fűtésére van szükség, a cserépkályha a jó választás, de akik csak az esti órákban szeretnék élvezni a tűz látványát és a meleget, majd lefekvés után már nincs szükségük pótfűtésre, azoknak a kandalló ajánlott. Hétvégi házba, nyaralóba kizárólag kandallót szabad vásárolni, mert az azonnal leadja a kívánt hőt, míg a cserépkályha csak nagy sokára melegedne fel.

 

Egy kályhacsempe egy légköbmétert fűt be

A cserépkályha és a kandalló felépítésben is eltér egymástól. A cserépkályhát a mesterek úgy készítik, hogy a kályhacsempéket hátul drótokkal összekötik, majd tetőcseréppel, vagy samottal kibélelik, és közben folyamatosan különböző méretű samott-téglákból füstjáratot alakítanak ki benne. Egy cserépkályha ezért 1000-1500 kg is lehet. Ha belegondolunk, így már érthető a viselkedése is: befűtés után körülbelül 2 óra alatt éri el maximális hőmérsékletét, és a tűz kialvása után még 10-12 órán keresztül tartja a meleget. A cserépkályha a hőt a felületén adja le hősugárzás útján, így minél nagyobb a befűtendő légtér, annál nagyobb kályhát kell építeni. Általános szabályként elmondható: hagyományos épület esetén egy kályhacsempe 1 légköbmétert fűt be, míg szigetelt ház esetén 1,5 légköbmétert.

Cserépkályha vagy kandalló?

 

A kandalló a tűz kialvása után 1-2 órával kihűl

A csempekandalló a cserépkályhával ellentétben öntöttvas, vagy lemez tűztérbetétből áll, melyet kályhacsempéből előre összepanelezett elemekből burkol a kályhásmester. A kandalló összsúlya 500 kg körül van. Begyújtás után a fém tűztérbetét azonnal leadja a hőt a körülötte lévő levegőnek. A tűz kialvása után, mivel a kandallóban lévő tűztérbetét és kályhacsempe súlya sem számottevő, 2-3 óra múlva kihűl. A kandalló esetén tehát a tűztérbetét főként a kandalló belsejében lévő levegőt melegíti fel, és az a kandalló tetején lévő szellőzőn át távozik. Mivel a meleg levegő felfelé száll, ezért arra kell számítani, hogy a plafonon és a padló közelében a hőmérséklet jelentősen eltér egymástól. A tűztérbetét a hő másik részét, 20 százalékát az üvegfelületen keresztül adja le hősugárzás útján, amíg a tűz ég benne.

Ma már sok gyártó gyárt folyton égő tűztérbetétet, hogy kiküszöbölje a hagyományos betétek hibáját, miszerint hirtelen, rövid idő alatt leadják maximális teljesítményüket és utána nagyon rövid idő alatt kihűlnek. A folyton égő tűztérbetétekben ezzel szemben akár 10-12 órán át ég a tűz, így folyamatosan adja le a hőt, igaz nem a maximális teljesítményén.

Cserépkályha vagy kandalló?

 

A hatásfokokról

Még egy fontos tényező, amit érdemes szem előtt tartani a mai energia- és faárak mellett: a cserépkályhában lévő hosszú füstjáratnak köszönhetően ez a fűtőberendezés – használatától függően – a füstgáz energiájának 70-90 százalékát le tudja adni. Ezzel szemben sajnos a kandalló tűzterében lévő forró füstöt lehetőleg 1 méteren belül a kéménybe kell vezetni, hogy ne füstöljön vissza, ezért hatásfoka általában 70-85 százalék, a maradék 30-40 százalék a kéményen át távozik a környezetbe. Ez a hatásfokkülönbség a használatukból adódik: mivel a cserépkályhában begyújtás után körülbelül 1 óra múlva elég a fa és parázs keletkezik belőle, ezért az ajtókat és a levegőnyílásokat be kell zárni, így a fa izzása zárt térben történik és a meleg a kályhában marad. Ezzel szemben a kandalló levegőnyílásai mindaddig nyitva vannak, amíg a fa ég benne, és mivel a kandalló huzatigénye jóval nagyobb, mint a cserépkályháé, ezért a meleg jelentős része távozik a kéményen keresztül. A folyton égő tűztérbetétek előnye, hogy a levegőnyílás zárásával az égés lelassul és csökken a légfelesleg, így kevesebb forró levegő távozik a kéményen keresztül, viszont ez hosszabb ideig tart.

(Sajnos sok kályhás cég az 1-2 nap alatt felépíthető kandalló mellett teszi le a voksot, mivel a kandallóbetéten lévő haszon jelentős, és a fele idő alatt felépíthető kandallóért is ugyanakkora munkadíj kérhető, mint egy járatos cserépkályháért. Így sajnos sokszor megesik, hogy félretájékoztatják az ügyfelet annak érdekében, hogy a nekik „hasznos” kandallót válasszák. A Mat Kerámia Kft. teljes mértékben független ettől, hiszen fő profilja a kályhacsempe gyártása, és számukra mindegy, hogy a csempéből kandallót, vagy cserépkályhát építenek.)

 

hírlevél-feliratkozás

épjog