2011. szeptember 20.

Intelligens épület – energiahatékony és kényelmes ház

Intelligens épület – energiahatékony és kényelmes ház

Az intelligens épület fogalmát elsősorban olyan épületekre használjuk, melyek a hagyományos épületek szolgáltatásain túl rendelkeznek korszerű épületfelügyeleti rendszerrel, mely képes a házban található valamennyi épületgépészeti és elektromos készüléket egy rendszerbe integrálni, ezáltal a szinergiákat kihasználni, a komfortot növelni.

Az épületek energiafelhasználásának csökkentésére irányuló törekvések nem mehetnek a komfort rovására – azaz olyan megoldásokra van szükség, melyek amellett, hogy képesek csökkenteni az épületüzemeltetéshez szükséges energiát, kiszolgálják a tulajdonosok kényelmi igényeit is.

Ennek fényében egy látszólag egyszerű feladat: a fűtés és hűtés is kellően összetett ahhoz, hogy automatika nélkül hatékonyan működtethető legyen. Vegyünk például egy olyan épületet, melynek nappalija a külvilág felé nagy üvegfelületekkel határolt. Amennyiben e helyiség árnyékolóit nyáron automatika ereszti le és a lamellákat folyamatosan a nap állásának függvényében állítja, akkor a közvetlen benapozás megakadályozása miatt a nappaliból nem válik „üvegház”. Ezzel jelentősen csökkenthető a helyiség hűtési energiaigénye, valamint elkerülhető, hogy a túlságos árnyékolás miatt mesterséges világítást kelljen használni. Télen ugyanebben a helyiségben külön előnyős lehet, ha besüt a nap és rásegít a fűtésre, míg este az automatikusan leeresztett külső árnyékolók, redőnyök segíthetnek a hőmegtartásban. Talán ez az egyszerű példa is szemlélteti a szinergiák kihasználásának lehetőségét: az épületüzemeltetési költségek csak úgy optimalizálhatók, ha a vezérlés együtt kezeli a fűtést és hűtést, az árnyékolást és a világítást is.

Családi házakhoz – melyeknél kiemelten fontos szempont lehet a kényelem vagy akár a luxus is – kínál energiahatékonyságot eredményező, ugyanakkor komfortnövelő eszközöket a Berker: legyen szó iPad vezérlésről, hangosításról vagy éppen az uszoda teljes vezérléséről a Berker KNX rendszere olyan megoldásokat nyújt, melyek a következő 10-20 év igényeit is képesek kiszolgálni. Erre garancia a Berker cég több, mint 90 éves múltja.

A Berker magyarországi képviseletét 1996 óta az Elektro-Kamleithner Kft. látja el.

www.elektro-kamleithner.hu

(x)

 

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo