2018. augusztus 27.

A folyamatos áremelkedések és a szakemberhiány okoz most gondot a kivitelezőknek

A folyamatos áremelkedések és a szakemberhiány okoz most gondot a kivitelezőknek

Bővülő kereslet, lassan javuló jövedelmezőség jellemzi az építési piacot, a lakásépítések jövőjét azonban bizonytalannak látja az ÉVOSZ – derül ki a szervezet konjuktúra-felméréséből, melynek összefoglalóját a napokban tették közzé.

Az elmúlt időszakban nagymértékű áremelkedések tapasztalhatók az építési piacon; az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) 400 építési vállalkozást kérdezett meg arról, hogy a környezetükben milyen árváltozásokat tapasztaltak az elmúlt egy évben, illetve milyen várakozásokkal kezdték 2018. második félévét.
A megkérdezettek között mikro-, kis-, közép- és nagyvállalkozás egyaránt megtalálható, országos lefedettséggel.

A felmérésben résztvevők árbevétel-arányos jövedelmezősége lassú növekedési pályán maradt, a korábbi évekkel ellentétben mára a cégek kétharmadánál eléri, vagy meghaladja az inflációt. A várakozások szerint 2018. második felében ez a tendencia összességében folytatódik, kétharmaduk szerint tovább fog javulni. Mind ezekkel együtt, a jövedelmezőség az építési ágazatban továbbra is nagy szóródást mutat.

 

A folyamatos áremelkedések és a szakemberhiány okoz most gondot a kivitelezőknek

 


A vállalkozások életében nagy problémát okoznak a beszerzési nehézségek, elsősorban az árváltozások okoznak nagy problémát. A bővülés legnagyobb akadálya azonban továbbra is a szakemberhiány és a kapacitás korszerűtlensége. A kapacitást a rendelésállományhoz igazítani, a hatékonyságot növelni pedig nehéz az olyan elaprózott cégstruktúra mellett, ami továbbra is jellemzi az ágazatot, mely az elmúlt évtizedben érdemlegesen nem változott. A hatékonyság növelését nehezíti, hogy lényegesen nagyobb a segédmunkások aránya a foglalkoztatottakon belül, mint a korábbi években.

A válaszok alapján megállapítható, hogy az év közepén a lekötött rendelésállomány a cégek több mint felénél a jelenlegi kapacitásukhoz mérten már 80% feletti vagy meghaladja a jelenlegi kapacitást.

 

A folyamatos áremelkedések és a szakemberhiány okoz most gondot a kivitelezőknek

 


A fizetőképes kereslet egyébként minden alágazatban jelentősen bővült, a cégek nagy értékű szerződéseket tudtak kötni az elmúlt hónapokban. A vállalkozások azonban a korábbi években nem készültek fel a növekvő kereslet kielégítésére, ezért nehezebb kivitelezőt találni, a határidők kitolódnak, és az árváltozások is komoly feszültséget keltenek a piacon.

A lakásépítés, lakásfelújítás továbbra is nagyon kis szelete az ágazatnak, a kormányzati intézkedések ellenére az összes teljesítmény 18%-ka. (Ez az Európai Unió 28 országában átlagosan 36% körül várható 2018. év egészében.) Az 5 %-os újlakás-áfakulcs 2019. december 31. utáni 27%-ra történő visszaemelése a megkérdezettek szerint a lakásépítési piacot összességében negatívan fogja befolyásolni. Jelenleg a lakásépítőket az áfa-változás egyrészt vállalásaik időre történő teljesítésére sürgeti, másrészt a lakásépítési megrendelői hajlandóságot 2018 második felére akár vissza is vetheti, mivel már nem biztos, hogy a most induló projektek be tudnak fejeződni 2019 végéig, a kedvezményes áfa időszakában. Egyre több lakást építeni tervező kivár, hogy az év második felében lesznek-e kormányzati bejelentések a lakásépítés támogatására, ösztönzésére.

A válaszadók szerint a piacon tapasztalható áremelkedések folytatódni fognak. Ezek az árváltozások pedig számottevő kockázatként jelennek meg a kivitelezés során a többi alágazatban is, így minden területen kulcsfontosságúvá vált, hogy milyen gyorsan lehet a beruházásokat befejezni. Azok a cégek, amelyek korábban a 2016. évi áron szerződtek, a megvalósíthatóság érdekében műszakilag át kellett szabniuk a létesítményeket a megrendelő egyetértésével, vagy meg kellett emelniük a vállalási áraikat. Vannak, akik megegyezés híján próbálnak kimenekülni a szerződéseikből.

A szerződésállomány a válaszadók várakozásai szerint 2018. második félévében tovább fog bővülni.

A lakásépítés és –felújítás területén az áfaváltozás várható negatív hatásai ellensúlyozására, illetve az uniós beruházási ciklus 2020-as befejeződéséből adódó ingadozó tervezői és kivitelezői kapacitásigényből adódó ágazati feszültségek oldásához nagy jelentőséggel bírna a kormányzat kereslet kiegyenlítő szerepe – olvasható az ÉVOSZ összefoglalójában.

 


 

A válaszadók által tapasztalt 2018. évi ár-, és költségváltozásainak, valamint a 2019. évi ez irányú várakozásainak összesítője:

 

A folyamatos áremelkedések és a szakemberhiány okoz most gondot a kivitelezőknek

 

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog