2015. június 10.

A kifejezés reformja a modern látványbeton-építésben

A kifejezés reformja a modern látványbeton-építésben

Az eligazítást segítő piktogramok, művészeti motívumok – az alkus műanyag zsaluhéjával szinte bármilyen minta életre kelthető. A látványbeton felülettel rendelkező építményeknél ma már a forma- és az anyagválasztáson túl egyéni mintával is átadható az építészeti gondolat. Mindennek megvalósítása pedig a Meva zsalumegoldásaival nem okoz sok fejtörést a kivitelezésben sem.

Az alkus zsaluhéj formálhatóságával, hajlíthatóságával számos építészeti gondolat térbeli megjelenésére alkalmas. Az alkus zsaluhéjának köszönhetően az építészeti eszközként választott látszóbeton kifejező ereje ma már többféle hatásos elemmel fokozható. A fuga- és hézagmentesen hegeszthető alkus zsaluhéjjal a legkomplexebb minták és ábrák láttathatóak, és akár ívelt, lekerekített, csavart vagy döntött geometriával rendelkező épületformák valósíthatók meg a látványbeton felületen.

A kifejezés reformja a modern látványbeton-építésben A kifejezés reformja a modern látványbeton-építésben A kifejezés reformja a modern látványbeton-építésben

Az alkus műanyag zsaluhéj merev anyag, ám különböző módszerekkel egyedi formára hajlítható és gravírozható. Látványfelületek készítésekor a gravírozható zsalutábla a tartó zsalutáblára szögelhető, igény szerinti méretben. A 2-4 cm vastag, az egész falfelületet betöltő, a helyszínen egy felületben öntött, finombeton kéregelemek készítésekor munkahézag nélkül megjeleníthető a minta a felületen.

A kifejezés reformja a modern látványbeton-építésben A kifejezés reformja a modern látványbeton-építésben

Egy épület folytonos kapcsolatban van környezetével: belső térkialakításával, külső formai megjelenésével, anyagával és az összes vizuálisan alakot öltő elemével. Az objektum és lakóinak, használóinak kölcsönhatása mellett sokszor a tervezett építmény gondolati háttere, vagy eszmei üzenete is képes testet ölteni.

A kifejezés reformja a modern látványbeton-építésben

Amíg az alkus zsaluhéjjal készülő látványbeton felszínének alakítása során az építész fantáziája szárnyalhat, addig a végeredmény az építményt használók, az épületet lakók számára akár segítő, hasznos és fontos üzenetet is tolmácsolhat, vagy egyszerűen csak gyönyörködtethet. Gondoljunk csak egy formára, egy hasznos eligazító ábrára, egy veszélyt jelző piktogramra, vagy egy jelképes alakzatra. Mindez egy korábban akár unalmasnak ható, végtelenségbe nyúló látszóbeton felület éke is lehet. Legyen akár díszítő, reprezentáló vagy segítő célú a motívum, az alkus zsaluhéjjal a legfinomabb vonalvezetés is megoldható. Az újdonság ereje az alkus zsaluhéj formarugalmasságában rejlik, amit nem csupán az építészek, de a kivitelezők is felismertek.

A kifejezés reformja a modern látványbeton-építésben

 

Újrahasznosítható, formálható zsaluhéj

Az elterjedt rétegelt falemezekkel szemben az alkus minősége ugyanolyan marad többszöri alkalmazás során, a műanyag nem kopik el, és sérülés esetén egyszerűen regenerálható, új felhasználásra tökéletesen alkalmassá tehető. A betonozás után könnyen kizsaluzható, és funkciója elvesztése nélkül újrahasznosítható, emiatt használata anyagi és környezetvédelmi szempontból is nagyon kedvező. Az alkus héjak jobban szegelhetők, mint a fahéjak, fúrhatók, hajlíthatók és fűrészelhetők. Nyom nélküli táblaillesztéssel könnyedén garantálja a látványbeton minőséget, akár nagy magasságú falak és gyors betonozások esetén is.

A kifejezés reformja a modern látványbeton-építésben

Az alkus zsaluhéjjal a beton ténylegesen formaadó anyag, térformáló eszköz lehet.

www.meva.hu

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo