Deceuninck

 

2023. január 06.

A leghatékonyabb korrózióvédelem

A leghatékonyabb korrózióvédelem

Az építészet mindennapjaink szerves része, folyamatosan épülnek az új épületek és újulnak meg a régiek. Akár új építés, akár felújítás, nincs olyan építmény, amely ne tartalmazna acélszerkezetet, ennél fogva ezek korrózióvédelme kiemelt feladat. Ebben áll az építőipar szolgálatára a tűzihorganyzás.

Miért tűzihorganyozzunk?

Védőbevonat alkalmazása nélkül az acélok felületén szinte azonnal megjelenik a rozsda, amely akár teljesen tönkre is tehet egy szerkezetet: ez nagyon gyors és lassú folyamat egyaránt lehet, a végeredmény viszont minden esetben a teljes tönkremenetel. A korrózióvédelem egyik legegyszerűbb, mindenki számára hozzáférhető és népszerű módja a festés, viszont ez korántsem a leghatékonyabb eljárás. Gondoljunk arra, hogy például egy csőből vagy zártszelvényből gyártott, zárt terekkel rendelkező acélszerkezet esetén csak a külső felületet tudjuk lefesteni, a belső felület védelme nem oldható meg. Így lehetséges az, hogy egy kívülről festett, teljesen hibátlannak tűnő acélszerkezet tönkremenetele belülről, az üreges felületek felől fog végbe menni. Viszont a tűzihorganyzás során az ilyen szerkezetek belső terei is ugyanúgy megkapják a védőbevonatot, mint a külső felületek, ráadásul maga a bevonat számottevően jobb korrózióálló képességű is lesz a festéknél.

A tűzihorganyzás eredményként ugyanis egy olyan erős, kohéziós kötésű, jellemzően 50–150 μm vastagságú (vagy akár esetenként még vastagabb) védőréteg képződik az acéltermékek felületén, amely elválaszthatatlan részévé válik annak, köszönhetően a 450 °C-os horganyfürdőbe történő mártás során végbe menő termodiffúziós folyamatnak. A környezet korróziós terhelésének függvényében egy ilyen bevonat akár 30–100 évig is képes ellátni felületvédelmi feladatát.

 

Nagév Csoport, a tűzihorganyzás élvonalában

A Nagév Csoport több, mint 20 éve meghatározó szereplője a magyar tűzihorganyzó iparágnak; Tiszacsegén 1998 óta, Ócsán pedig 2011 óta várjuk a minőségi felületvédelmet igénylő partnereinket. A középmagyarországi Ócsán épült gyáregységünk amellett, hogy az ország legnagyobb befogadóképességű tűzihorganyzó üzeme, Európai szinten elismert technológiai fejlettséggel rendelkezik.

A leghatékonyabb korrózióvédelem

A Nagév Csoportnál folyamatos fejlesztéseink révén törekszünk a lehető legjobb minőségű horganyzásra, hosszútávú céljaink közé tartozik, hogy egyre több acélszerkezet tervező, gyártó és felhasználó válassza az acéltermékek korrózióvédelmére a tűzihorganyzást. A választás tehát adott, a tét pedig nem más, mint az, hogy a beépítendő acélszerkezet hány évig és milyen állapotban marad fent; gyermekeink, vagy még unokáink is fogják-e látni.

Dr. Lévai Gábor fejlesztési igazgató

(x)

hírlevél-feliratkozás

épjog