2018. augusztus 06.

A nyíregyházi szabadtéri színpad rekonstrukciója

A nyíregyházi szabadtéri színpad rekonstrukciója

A rekonstrukció előkészítése során két elengedhetetlen műszaki szempontot határoztak meg elérendő célként: a szabadtéri színpad színháztechnikai követelményeit figyelembe véve egy modern, minden térbeli akusztikai és egyéb műszaki igényt kielégítő színpad megvalósítása volt a cél, úgy, hogy emellett megőrizzék a műemléket és annak egyedülálló atmoszféráját.

A műszaki tartalom egyik legfontosabb részét képezik az akusztikai követelmények. Egy színházi előadás létrehozásához elengedhetetlen a megfelelő hangtechnika, valamint a helyiség jó akusztikai tulajdonságai, azaz a beszédérthetőség, a hangtisztasági fok, valamint az utórezgési idő, amelyek alacsony értékei nagymértékben rontják az előadás minőségét, illetve zavarják a nézőket, hiszen nehéz elképzelni rosszabb helyzetet annál, hogy nem érthetők a színpadon elhangzott párbeszédek, dalszövegek stb.

A nyíregyházi szabadtéri színpad rekonstrukciója

A színház felújításakor e problémákat a megfelelő Heraklith C és Tektalan 037/2 termékekkel oldották meg. A Knauf Insulation Kft. által gyártott, akusztikai célra alkalmazott fagyapot táblákat mozgatható oldalpanelekre, illetve – mechanikai rögzítőelemekkel – a falakra szerelték fel.

A nyíregyházi szabadtéri színpad rekonstrukciója

Az 50 mm vastagságú termékek rendkívül jó hangelnyelési értékekkel rendelkeznek, így tökéletesek voltak erre a felhasználásra. Az AK01-es élképzéssel ellátott táblákat beütőszeg nélküli fém DHM dübellel rögzítették, illetve felületük egyedi helyszíni festést kapott. Mindezeknek köszönhetően igazán esztétikussá vált és különleges hangulatot kapott a szórakoztatókomplexum. Emellett a Ke-Víz által kivitelezett milliárdos beruházás eredményeként változott az intézmény befogadóképessége is, így egyidejűleg már 950 fő élvezheti az ott bemutatott előadásokat.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo