2016. november 03.

A tető csak hozzáértő kivitelezéssel lesz tartós

A tető csak hozzáértő kivitelezéssel lesz tartós

Tetőfelújítás után jogos elvárás, hogy ne kelljen rövid időn belül nagyobb összeget javításokra költeni. Ehhez a megfelelően kiválasztott tetőfedő anyag mellett elengedhetetlen a hozzáértő szakember keze munkája, illetve a tető tartósságában vitathatatlanul szerepet játszó kiegészítő elemek. Számos olyan műszaki megoldás áll rendelkezésre, amelyre a laikus nem is gondol, de a hozzáértő szakemberek bizony melegen ajánlják ezek használatát.

Nézzük, mit nem érdemes figyelmen kívül hagyni?

Az épület elsődleges védelmét leginkább annak koronája, a tető és annak szakszerűen kialakított alszerkezete adja. Tetőfelújítás után igen hamar többletköltségek jelentkezhetnek, ha a több generációt végigszolgálni hivatott tetőszerkezet nem megfelelő minőségben készül.

A tető csak hozzáértő kivitelezéssel lesz tartós

 

Hogyan lesz a tető igazán viharálló?

A tetőt támadó külső hatások közül a leggyakrabban említett a szél és a csapadék különböző formája. Ki ne törekedne viharálló tető építésére? Ennek megvalósításában elsődlegesen a CREATON kerámia tetőcserepek pontosan tervezett szerkezete, hornyai, eresztékei vannak segítségünkre, amelyek a tetőcserepek minél szorosabb illeszkedését segítik elő. Ezt a hatást fokozza a viharkapcsok alkalmazása, amely minimális plusz költséggel maximális biztonságot eredményez, legyen az időjárás olyannyira szélsőséges, mint amit az elmúlt évek hoztak.

A tető csak hozzáértő kivitelezéssel lesz tartós

A CREATON ipari formatervezett cserepeinek támasztóbordái, oldalsó és fejhornyai jelentős szerepet játszanak a vihar elleni védelemben. Ugyanakkor a hatást kiegészítő viharkapcsok a tető hosszú távú tartósságához elengedhetetlenek. Ezek alkalmazása kifejezetten ajánlott az alacsony hajlásszögű, kerámia tetőcseréppel fedett tetők esetén, hiszen ebben az esetben a csavarozás vagy szögezés nem tartja a cserép alsó részét, ahol a szél gyakori hívatlan vendég lehet. A vihar elleni rögzítés mértéke az egyes tetőformáktól, illetve az épület magasságától is függ.

 

Tökéletes átszellőzés szerepe a tető tartósságában

A gerendák penészesedésének kedvez, ha a tetőtér nedves és párás. A gyengülést és korhadást azonban megfelelő szellőzéssel egyszerűen elkerülhetjük. A fedőelem tartósságához nagyban hozzájáruló átszellőzés biztosításához elengedhetetlen elemek a tető megfelelő részein alkalmazott CREATON szellőzőcserepek. Az eresznél az ellenlécek között kialakított szellőző nyílás a madarak, nagyobb rovarok ellen szellőzőszalaggal zárható el.

A tető csak hozzáértő kivitelezéssel lesz tartós

A tető alatti tér nedvességszabályozásában a páraáteresztő tetőfóliák is szerepet játszanak, amellett, hogy biztosítják a vízhatlanságot, a szél ellen is védelmet nyújtanak.

A tető legérzékenyebb része a tetőáttörések környéke, ahol a szél és a víz könnyen utat talál magának. Ezek vízbiztos kialakítását a minőségi kerámia alapanyagok teszik lehetővé.

Leginkább a kémények körüli részekre gondolunk, de ide tartozik a csatornaszellőző, gázkémény átvezető, szolárkivezető, antennakivezető is, amelyek mind a CREATON választék fontos részei.

A tető csak hozzáértő kivitelezéssel lesz tartós

 

Hol van még az idei hó?

Ámbár múlt télen megúsztuk nagyobb havazás nélkül, de a korábbi évek tapasztalatai alapján nem mondhatunk végleges búcsút a tél igazi, kemény arcának. A tetőről lezúduló, balesetveszélyes hótömeg ellen csak a teljes felületen hófogóval ellátott tető nyújt igazi biztonságot. A hó lezúdulását akadályozó elemek ma már egy család számára sem számíthatnak luxusterméknek. A tetőn maradó hóréteg akár természetes hőszigetelésként is szolgálhat.

A tető csak hozzáértő kivitelezéssel lesz tartós

 

Óvja otthonát tetőfóliával!

A megfelelő vízzáróságot nemcsak a tetőáttörések esetében kell biztosítani, hanem a tető egész felületén. Erre kiválóan alkalmasak a CREATON könnyen kezelhető atlétafóliái, ám csak abban az esetben, ha a tető hajlásszögét figyelembe véve választották ki őket és megfelelően alkalmazták. A fóliák nemcsak a nagy tömegű hótól védik a házat, de a páraszabályzásban is igen nagy szerepük van. Nem nehéz belátni, hogy a manapság gyakran épített kis hajlásszögű tetők víz- és párabiztos kialakítása talán még nagyobb körültekintést igényel.

Mindezek után látjuk, hogy az önmagában is szinte elnyűhetetlen CREATON kerámia tetőcserép mellett a felsorolt megoldások magát a tetőt teszik tartósabbá.

www.akcio.creaton.hu

(x)

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo