2012. április 03.

Az árnyékolók nem idegen testek az épületen

Az árnyékolók nem idegen testek az épületen

A háromévente Stuttgartban megrendezett „R+T” árnyékolástechnikai kiállításon idén felvonultatott újdonságok kifejlesztéseinél az épületfizikai követelmények mellett nagy hangsúly kapott a kompaktság és az elrejthetőség. A bemutatott megoldások már nemcsak műszaki, hanem esztétikus tervezési lehetőségeket is rejtenek magukban.

Az energiahatékonyságot elősegítő szerkezetek és gépészeti elemek közül az épületek megjelenésébe a napelemek és az árnyékolók szólnak bele a leglátványosabban. Ezek alapvetően határozhatják meg az épület megjelenését, sokszor mégis idegen testkén jelennek meg az egyébként átgondoltan megtervezett épületen. Ennek oka, hogy tervezésükkor elsősorban a folyton szigorodó épületfizikai követelményeket veszik figyelembe, és kevésbé az esztétikai szempontokat. Ma már azonban az energiahatékonyságot elősegítő szerkezetekkel a tervező nemcsak kielégítheti az épületfizikai igényeket, hanem rendkívül gazdag eszköztárra is szert tehet, amivel alakíthatja vagy „rásegíthet” az épület stílusára.

 

Esztétikus és hatékony megoldások

Az idei R+T kiállításon sok újdonság mellett megtekinthető volt a Heroal Hybrid redőnye, melynek gyűjtési magassága – különleges textillel merevített palástjának köszönhetően – rendkívül kicsi, így olyan helyeken is elfér, ahol eddig csak kényszermegoldások léteztek. A redőny ráadásul a legszigorúbb hőszigetelési követelményeket is kielégítő, vakolható tokkal készül, így alkalmazásával új építésnél és felújításnál is elkerülhető a kényszerű választás a hőszigetelés és az árnyékolás között.

Az árnyékolók nem idegen testek az épületen

A Varisol bemutatta homlokzatba rejthető K450 elnevezésű, karos napellenzőjét: látványos, ahogy az épület homlokzata egyszer csak kinyílik, és hűs árnyékot adó, gyönyörű textilárnyékoló kúszik elő belőle.

Az árnyékolók nem idegen testek az épületen

A külső árnyékolók mellett a napenergia hasznosítása is gyakran készteti kompromisszumokra az építészeket: sokszor találkozhatunk környezetükbe nem illő színű egységekkel, tetőre állított állványokkal, pedig már itthon is elérhető a Solarwatt tetőbe integrálható napeleme, amely vizuálisan olyan természetes része a tetőnek, mint maga a cserép. A napelem 20 százalékban fényáteresztő, így finoman átszűrt fényével egyedi hangulatú terek kialakítására nyújt lehetőséget. A korszerű napelem megbízhatóságát a gyártó energiahozam-garanciavállalása is bizonyítja.

A belső árnyékolók egyre inkább a beáramló fény finom szabályozásában és a belsőépítészeti eszköztár részeként találják meg szerepüket. Ennek megfelelően hazánkban is egyre divatosabb az olasz dizájn remeke: a sávroló.

Az árnyékolók nem idegen testek az épületen

Az energiahatékonyság más területein is egyre nagyobb szerepet kapnak az esztétikus megoldások, aminek jó példája a felülvilágítókhoz könnyen illeszthető, motoros Windowmaster láncos ablaknyitó, vagy az épület üzemeltetését összefogó új, Becker vezérlőrendszer, aminek segítségével már okostelefonról vagy számítógépről is irányítható az épület komplett árnyékolórendszere.

sajátjaink

sajátjaink

sajátjaink

hírlevél-feliratkozás