2012. április 13.

Az FHB E-tanúsítvány online megrendelés után 5 nap alatt elkészülhet

Az FHB E-tanúsítvány online megrendelés után 5 nap alatt elkészülhet

A www.fhbingatlan.hu weboldalon megrendelhető – és akár 5 munkanapon belül el is készülhet – a január óta kötelező energiatanúsítvány. Megrendelhető az FHB értékbecslési szolgáltatása is (együttes megrendelés esetén kedvezménnyel), megbízást lehet adni az FHB ingatlanközvetítőinek, továbbá felújítási, vásárlási hitel is igényelhető a banktól.

Az energiatanúsítvány arról ad tájékoztatást, hogy az adott épületnek általános műszaki állapota (szigetelése, fűtési rendszere, hővesztesége) alapján mekkora a várható energiafogyasztása. A tanúsítvány előre megadott skála szerinti energetikai osztályba sorolja az adott ingatlant. A skála a legkedvezőbb „A+” kategóriától a leggyengébb „I” kategóriáig terjed. A „C” kategória az, amelyik éppen megfelel a jogszabályban rögzített energetikai követelményeknek. Ezt a követelményértéket a 7/2006 TNM rendelet határozza meg. Amennyiben a lakás üzemeltetéséhez, azaz a fűtéshez, hűtéshez, vízmelegítéshez több energiára van szükség, mint amit az aktuális műszaki követelmények előírnak, akkor a „C” kategória alá kerül az ingatlan, ha kevesebbre, akkor „A+”, „A” vagy „B” besorolást kaphat. A besorolás színes skálán történő megjelenítése hasonlít a háztartási gépek energiafogyasztását jelző címkékre.

Az FHB E-tanúsítvány online megrendelés után 5 nap alatt elkészülhet

Hogyan készül az energiatanúsítvány az FHB-nál?

2012 januárja óta az FHB-nál néhány kattintással, egyszerűen, online igényelhető az energiatanúsítvány. Az FHB Ingatlan Zrt. honlapján (www.fhbingatlan.hu) minden szükséges információ megtalálható a rendelés feladásához. A megrendelés akár az értékbecsléssel együtt (kedvezményes áron), vagy attól függetlenül is feladható. A visszaigazolt megrendelést követően az FHB-val szerződött tanúsító szakemberek 5 munkanapon belül elvégzik az energiatanúsítást. Ennek feltétele, hogy a rendelés feladásától számított 72 órán belül megtörténjen a helyszíni szemle. A regisztrált szakember a helyszíni szemle során veszi fel mindazokat a műszaki adatokat, amelyek alapján elvégezhető az energetikai besorolás. A szakértő felméri többek között az építési technológiát, alaprajzot, falvastagságait, hőszigetelését, a nyílászárók konstrukcióját és állapotát, a fűtési rendszert, stb. (Természetesen a rendelkezésre álló, megbízható dokumentáció, alaprajz, kiviteli terv, műszaki leírás felhasználhatóak, ezeket nem szükséges újra elkészíteni.)

 

Milyen további előnyök származnak a tanúsításból?

Amennyiben a tanúsítás „C”, vagy annál rosszabb minősítéssel zárul, a tanúsítvány kötelező része a javaslat, amelyben a szakember rámutat a lakás hőtechnikai, illetve épületgépészeti hiányosságaira, problémáira és egyben javaslatot tesz arra, hogy hogyan lehetne javítani az épület energetikai jellemzőit. Az energetikai tanúsítvány megléte már önmagában is növelheti az ingatlan értékét. Amennyiben az átlagosnál (hazánkban jelenleg ez az F) jobb minőségről tanúskodik a papír, akkor biztosak lehetünk abban, hogy ingatlanunk értéke magasabb, eladhatósága jobb lesz, mint a hasonló paraméterekkel rendelkező, de energetikai szempontból alacsonyabb besorolású ingatlanoké.

Amennyiben a vizsgálat eredménye az, hogy épületünk vagy lakásunk energetikai szempontból gyengébb az elvártnál, megfontolandó a szakember tanácsa szerint korszerűsíttetni az ingatlant. A javaslatok szakszerű megvalósításával ingatlanunk piaci értéke is emelkedhet, fenntartása pedig kedvezőbb lesz, így a megfelelő beruházásra fordított összeg tervezhető időn belül megtérülhet.

 

Kinek érdemes FHB E-tanúsítványt készíttetnie?

Lakáseladóknak

2012-től minden ingatlan eladásakor kötelező bemutatni a tanúsítványt. Ha eladás előtt szakszerűen felújítjuk, kedvezőbb kategóriába kerülhet, így a lakás értéke, eladhatósága is javul. Az FHB szakembereinek segítségével felértékeltethetjük a lakást, elkészíttethetjük az energiatanúsítványt és a cég ingatlanközvetítőjét megbízhatjuk az eladással. A vásárláshoz az FHB Bank igényre szabott hitelt is nyújt. Az ingatlanközvetítéssel kiegészített szolgáltatáscsomagban az ingatlan értékbecslésére és energiatanúsítványára további 50% kedvezmény érhető el.

 

Lakásvásárlóknak

Ha tudni szeretnénk leendő otthonunk energiafogyasztását és értékét, illetve hogy milyen felújítási munkákba lesz szükséges és érdemes beruházni, szintén érdemes az FHB-tól friss értékbecslést és energiatanúsítványt kérni. Vásárláshoz és felújításhoz akár hitelt is nyújt az FHB Bank. Az ingatlanközvetítéssel kiegészített szolgáltatáscsomagban az ingatlan értékbecslésére és energiatanúsítványára további 50% kedvezmény érhető el.

 

Magas rezsi csökkentésére, nehezen felfűthető lakás korszerűsítésére

A szakértő a tanúsítvány elkészítésekor javaslatot tesz a lakás energiaköltségeinek csökkentésére, a lakás klímakomfortjának javítására. Amennyiben a kiadások meghaladnák a beruházó rendelkezésére álló pénzösszeget, érdemes megfontolni a felújítási hitelt is, hiszen a sikeres korszerűsítés eredményeként csökkenő rezsiszámlák és a javuló közérzet jó befektetés.

 

Felújítás előtt

Mielőtt belefogunk a felújításba, érdemes állapotfelvételként megrendelni az energiatanúsítványt. A szakértők annak meghatározásában is segítenek, hogy milyen munkák szakszerű elvégeztetésével térül meg leggyorsabban a felújításra fordítható pénzünk.

 

Államilag kamattámogatott lakáshitelhez

Az otthonteremtési kamattámogatásról szóló 341/2011. (XII. 29.) Kormányrendelet előírja a lakóingatlan energetikai tanúsítványának a banknál történő bemutatását a kamattámogatott lakásvásárlási célú kölcsönök igénylésekor, azaz energiatanúsítvány nélkül nem lehet lakásvásárlásra kamattámogatott bankhitelt felvenni.

 

Állami lakásépítési támogatáshoz

A kormány 256/2011 számú rendelete a lakásépítési támogatás igénybevételét ahhoz a feltételhez is köti (egyebek mellett), hogy az igénylőnek be kell mutatnia mind lakás vásárlása, mind lakás építése esetén az energetikai tanúsítványt, amely hitelesen igazolja, hogy a vásárolni vagy építeni tervezett lakás energetikai minősítése „B”, vagy annál kedvezőbb energetikai osztályba tartozik. A lakásépítési támogatás igénybevételekor vállalt gyermekek után járó állami támogatás (szocpol) összege ugyancsak függ a lakás energetikai besorolásától:

• „A” (energiatakarékos) energetikai besorolás esetén 1,1-szeres,

• „A+” (fokozottan energiatakarékos) besorolás esetén 1,2-szeres,

• „alacsony energiafogyasztású” lakás esetén 1,3-szoros szorzószámot kell alkalmazni.

Amennyiben a felépült lakás energetikai minősítése nem éri el legalább a „B” fokozatot, a már folyósított támogatást a használatbavétel kiadásától számított 30 napon belül vissza kell fizetni a folyósító pénzintézeten keresztül.

Az energiaforrások végesek, az energiaárak a benzinárhoz hasonlóan valószínűleg növekedni fognak a jövőben is. Közös érdekünk, hogy energiatakarékos, komfortos otthonok épüljenek, illetve a felújítások is az energiahatékonysági szempontok szem előtt tartásával történjenek.

 

Az FHB energiatanúsítvány elkészítésének alapdíja:

Az FHB E-tanúsítvány online megrendelés után 5 nap alatt elkészülhet

A tanúsítás során felmerülhető további költségek:

Az FHB E-tanúsítvány online megrendelés után 5 nap alatt elkészülhet

Az FHB E-tanúsítvány itt rendelhető meg >>

 

hírlevél-feliratkozás

épjog