2012. április 17.

Indul az Otthontérkép – ingyenes ingatlanadatok az interneten

Indul az Otthontérkép – ingyenes ingatlanadatok az interneten

Hazánkban elsőként ad olyan interaktív áttekintést az interneten ingyenesen elérhető Otthontérkép, amely közérthetően és megbízhatóan jeleníti meg a fővárosi lakóövezetekre jellemző valós tranzakciós árakat és a tudatos döntést segítő további meghatározó adatokat.

Az FHB Index termékcsalád (FHB Lakásárindex, FHB Lakásárprognózis, FHB Első Lakásvásárlók Indexe és az FHB Termőföldindex) bevezetése után az FHB Bankcsoport innovatív megjelenítést választott jelentős időszakot átfogó ingatlan tranzakciós áradatbázisának újabb publikus felhasználására: 2012. április 17-től minden internetes felhasználó számára ingyenesen használható adatforrás az Otthontérkép.

Indul az Otthontérkép – ingyenes ingatlanadatok az interneten

Az Otthontérkép egy jellemző oldala: a jellemző értékesítési árak Budapesten (Forrás: FHB, www.otthonterkep.hu)

 

Az Otthontérképet a lakossági, az üzleti és az intézményi ügyfelek tájékoztatására, kiszolgálására is fejlesztette az FHB. A portál főbb jellemzői:

• a standard, közigazgatási felosztás újragondolásával az ingatlanpiac jellemzőinek megfelelő új területi bontásban mutatja be a budapesti lakáspiacot;

• valamennyi tranzakciós adatra épülő, valós, robusztus adatbázist használ

• a szokásos ingatlanpiaci (ár)információk mellett – Magyarországon egyedülálló módon – bemutat olyan kiegészítő urbanisztikai információkat is, mint a zöldterület aránya, bűnözés, jövedelem megoszlása, stb.

A térképes, ábrás és táblázatos megjelenítésben elérhető, a felhasználó által lokálisan megtekinthető adatok összessége átfogóan támogatja az interneten tájékozódók tudatos döntéshozatalát – hangzott el az Otthontérképet bemutató sajtótájékoztatón.

Az FHB Bankcsoport az Otthontérképen például finanszírozási és kínálati jellemzők ismertetésével és egészen konkrét ajánlatokkal is rendelkezésre áll.

Az ingatlanokkal kapcsolatos pénzügyi szolgáltatások:

• építési és vásárlási hitelek;

• felújítási és korszerűsítési hitelek;

• megtakarítás, betétlekötés;

• otthon-, vagyon- és egyéb biztosítások;

• öngondoskodás, előtakarékosság.

Ingatlanokkal kapcsolatos integrált szolgáltatások:

• Otthontérkép,

• Energiatanúsítvány,

• értékbecslés (akár 24 órán belül),

• ingatlanközvetítés,

• Bázel átértékelés,

• FHB Lakásárindex, FHB Termőföldindex, FHB Lakásárprognózis, FHB Első Lakásvásárlók Indexe.

Az Otthontérkép fejlesztésének ötletét a nemzetközi gyakorlat és a belső indíttatás szülte – mondták el az FHB szakemberei a sajtótájékoztatón.

Az Egyesült Államokban is online alkalmazások segítségével lehet tájékozódni az ingatlankínálatról, a lokális sajátosságokról és e felületeken kezdeményezhető a lakásvásárlás, finanszírozás lebonyolítása is. Példaként kiemelhetjük az amerikai Trulia (www.trulia.com) és a Zillow (www.zillow.com), vagy a brit Nethouseprices (www.nethouseprices.com) szolgáltatásait, amelyeken az érdeklődők kevés utánajárással elérhető, megbízható információk forrását kereshetik az interneten, könnyen áttekinthető, laikusok számára is értelmezhető formában.

Az Otthontérkép bemutatása előtt hazánkban nem állt rendelkezésre ilyen átfogó, szakértői szemmel is megbízható forrás – hangoztatják az FHB-sek, hozzátéve: az FHB Lakásárindexre támaszkodó, de annak periodikus publikációtól és a megrendelőknek elkészített egyedi és részelemzéseitől eltérő, új szempontok szerint kialakított megjelenítéssel az Otthontérkép széles közönség számára nyújthat lakással, otthonnal kapcsolatos információkat, kiegészítve ezzel az FHB Index termékcsaládot.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog